| Autor |
Wiadomość |
grin_lola
Użytkownik
|
# Posted: 11 Sty 2010 19:52
Odpowiedz
grzybek tybetański pierwsze słysze a co to?
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 11 Sty 2010 21:54
Odpowiedz
chciałam tylko dodać ze opryszczka to nie tylko zmiany na wargach i narządach płciowych. dziewczyny wirusy z rodziny HSV2 i HSV-1 są wbrew powszechnemu bagatelizowaniu bardzo nie bezpieczne i to właśnie szczególnie dla nas. Podczas porodu może dojść do zakażenia dziecka, któro wcześniej nie miało jeszcze kontaktu z wirusem i jego ukł. immunologiczny nie jest na to gotowy powikłania w przypadku noworodka mogą byc bardzo ciężkie (posocznica zap.opon i mózgu) włacznie z niewydolnością narządową i śmiercią. dlatego pamiętajcie ze gdy chorujecie na ta chorobe występują wskazania do cięcia cesarkiego
jeśli mamy opryszczkę na wardze należy bardzo uważać aby jej nie przenieść w okolicę oka gdyż niekiedy może zostać zajęta rogówka co powoduje groźne wady wzroku nieleczona prowadzi to trwałej ślepoty....
wirus ten moze być także przyczyną zanukcicy (są to bardzo bolesne zmiany na palcach rąk wokół paznocji - skórki do okoła ropieją puchną itp)
z tego co wiem nei ma jeszcze szczepionki ale na rynku jest dużo leków do leczenia objawowego wiec spokojnie można "powalczyć" z opryszczką gdy zmiany (np. na wardze) nie są zbyt duże i rozlane wystarczy leczenie miejscowe czyli np. odkażająco - osuszające (np. pasty cynkowe) nie należy stosować maści z antybiotykami (OPRYSZCZKA JEST WIRUSEM!) wydlużają one jedynie leczenie (antybiotykoterapie stosujemu w momęcie gdy w obrębie rany sa nadkażenia bakteryjne) Działanie leku miejscowego jest znacznie słabsze niż przy podaniu doustnym czy pozajelitowym. Leki te działają jedynie na wirusy w okresie replikacji i nie zapobiegają nawrotom.
leczenie ogolne podejmuje sie głównie przy zmianach w narządach płciowych niestety jedyny lek jaki przychodzi mi do głowy to Acyklowir no i na pewno należy stosować suplementacje wit. B1 B2
i jeszcze na koniec pamiętajmy że opryszcza pojawia sie w momęcie osłabienia ogranizmu - przeziębienie, gorączka, niedożywienie, przesilenie, miesiączka, długotrwały stres ... hmm chyba tyle :) sorki ze tak sie rozpisałam :|
|
Anonim
|
# Posted: 11 Sty 2010 21:56
Odpowiedz
ps. przepraszam ze literówki :)
|
Anonim
|
# Posted: 11 Sty 2010 22:07
Odpowiedz
grin_lola
zanim ten bombel wyskoczy (np.na wardze) bedziesz odczuwać w tym miejscu początkowo tkliwość, kłucie, swędzenie któro często po podrapaniu zacznie boleć, miejsce moze być zaczerwienione. moze równocześnie wystąpić stan podgorączkowy bole głowy gdy wiesz juz ze jestem zarażona tym wirusem poroponuje rozpocząć leczenie (miescowo) juz w momęcie wystąpienia w.w. objawów wtedy istnieje większa szansa na to ze nie dojdzie do wykwitu (lub będzie on niewielki)
co do leczenia NaCl to jednak proponuje udać sie do lekarza gdyż u kobiet wirus ten moze byc przyczyną raka szyjki macicy a tak jak juz mowiłam przy zakażeniu narządów raczej wiekszość lekarzy przepisze maść+tabletki
|
apple
Użytkownik
|
# Posted: 15 Sty 2010 11:01
Odpowiedz
z tego co wiem grzybek tybetański to nic innego jak ...kefir tzn dzięki niemu mleko na którym żyje grzybek zmienia się w kefir... uważam to za bardzo fajną metodę na wzmocnienie organizmu ale mimo wszystko na opryszczkę wybiorę jednak lek z acyklowirem
|