| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 28 Paź 2008 11:49
Odpowiedz
do tej pory myślałam, że mam nerwicę lękową, depresję. Przez trzy lata przyjmowałam Depo Proverę, a gdy ją odstawiłam myśląc o jeszcze jednym dziecku okazało się, że moje jajniki zakończyły swoją produkcję:( Jest mi bardzo przykro, ale już wiem co było przyczyną mojego bardzo złego samopoczucia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Nie chcę się jeszcze starzec, nie jestem gotowa!! Zawsze byłam czynna fizycznie, wysportowana. Mam dopiero 37 lat i podobno wyglądam na 30. O zgrozo, jak sobie z tym poradzic??
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 26 Gru 2008 14:47
Odpowiedz
Witam, Ja ma 36 lat i problemy z nerwicą lękową. Leczę się już drugi rok, niestety ciągle na lekach, ponieważ problemy ze słabościami, złe samopoczucie itp... ciągle wracają. Mam jednak podstway genetyczne do podejrzewania u siebie przedwczesnej menopałzy. Co robić, gdzie sie udać? Lekarz rodzinny zapisuje mi REXETIN, neurolog zrobił badania i stwierdził, że jestem zdrowa; psychiatra zapisywał Xanax. Do dziś nie moge funkcjonować bez Rexetin-u, ale czy to napewno jest nerwica lękowa? czy może przedwczesne objawy menopałzy??? Proszę o poradę.
|
koza403
|
# Posted: 9 Sty 2009 10:14
Odpowiedz
post Anonim - na jakiej podstawie stwierdzono u ciebie nerwicę lękową. Może masz problem z tarczycą. Ja miałam ten sam problem co ty po wykonaniu wyniku TSH stwierdzona nadczynność tarczycy. Co do menopauzy u mnie też stwierdzono wczesną menopauzę, ale objawy to nie były lęki tylko nocne poty i brak miesiączki . Mam 40 lat . Jeżeli wykluczą u ciebie tarczycę, proponuję homeopatię tylko musisz udać się do dobrego lekarza homeopaty. Ja leczyłam się na tarczycę i lęki u endokrynologa i dodatkowo brałam leki homeopatyczne . Bardzo mi pomogły. Minęło już 10 lat i nic mi nie dolega jedyny problem z którym się obecnie borykam to przedwczesna menopauza. Na razie nie chcę brać HTZ myślę o homeopatii. pozdrawiam jak przeczytasz mój post i będziesz miaała pytanie to pisz postaram się ci odpisać
|
krysd54
|
# Posted: 31 Mar 2009 07:12
Odpowiedz
Ja zrobiłam wszystkie badania odnośnie tarczycy/wszystko w porządku/, już nie miesiączkuję i mam nerwicę lękową, która rozwinęla się w okresie klimakterium. Ciągle czuję wewnętrzny niepokój, brak koncentracji. Mam 55 lat.
|
gigi71
|
# Posted: 3 Kwi 2009 03:48
Odpowiedz
witam Miałam niecałe 18 lat kiedy lekarz stwierdził niedorozwój macicy. Miesiączkę miałam 2 razy w życiu i to wywołaną hormonami. Domyślacie sie więc że o dziecku mogłam tylko marzyc.Pozostała adopcja.Ponieważ mój mąż tez nie może mieć dzieci nie było większych problemów. Teraz mam 37 lat. Nie mam miesiączki,zanikaja mi jajniki i strasznie utyłam .Lekarz endokrynolog powiedział że to wina tarczycy.Faktycznie wyniki badań są nieciekawe. Nie chcę przekwitać.Nie chcę tych tych nagle ogarniajacych nerwów i płaczu z byle powodu .Błagam pomocy bo zwariuję.
|
florek138
|
# Posted: 8 Kwi 2009 09:14
Odpowiedz
Do gigi 71 Ja też zaczęłam przekwitać w wieku 38 lat. Obecnie mam 40 lat i nie miesiączkuję. byłam u trzech ginekologów i każdy chce mi wcisnąć HTZ, za którą z góry dziękuję. Z tego powodu mam opinię jako trudny pacjent. Jestem zrażona do HTZ ponieważ 4 lata temu regularnie miesiączkowałam, ale pojawił się problem z torbielami na jajnikach, pan ginekolog przepisał mi tablety antykoncepcyjne, które brałam przez dwa lata, oczywiście torbiele wyleczyłam ale zaczęło się przedwczesne przekwitanie. Jak odstawiłam anty to już nie dostałam miesiączki i stwierdzono menopauzę. Uważałam, że przez branie anty upśiłam sobie jajniki i mam problem.
|
marzens
|
# Posted: 25 Kwi 2009 02:41
Odpowiedz
Czesc dziewczyny, Proszę podpowiedzcie mi, czy zorientowałyście sie jak zaczynała się menopauza? Moja mama miała menopauzę w wieku 42lat, ja mam 38lat i zaczynam mieć paranoję. Jestem rozwódką od 6lat, mam za sobą epizody załamania, nie mam dzieci. Na razie okres mam regularnie. Przytyłam dużo po rozwodzie i istnieje możliwość że te wszystkie huśtawki nastrojów, puchnięcie, rozkojarzenie to na tle nerwowym. Sama nie wiem, czekam na badania i wizytę u ginekologa ale wariuję w tym czasie; myślałam zę jeszcze zdąże, że może nie będę sama i uda mi się być matką.
|
|
|
ana_kow
Użytkownik
|
# Posted: 21 Wrz 2009 04:34 - Edytowany przez: ana_kow
Odpowiedz
Witaj,
przede wszystkim nie wpadaj w panikę. Musisz spokojnie dowiedzieć się jak najwięcej o klimakterium i jego objawach. Np. na stronie http://www.klimakterium.net.pl. Spokojnie porozmawiaj z lekarzem. Poza tym twoje życie dopiero się zaczyna. jesteś młoda i wierz mi, że jeśli podejdziesz z optymizmem czeka cię jeszcze dużo dobrego.
Serdecznie pozdrawiam Ana
|
szprotka
|
# Posted: 8 Paź 2009 03:30
Odpowiedz
Cześc dziewczyny, Mam 50 lat i od dwóch lat nie mam okresu.Przechodze menopauze okropnie,tyje przy wzroscie 170 mam 87 kg.Mm wybuchy goraca,chustawke nasrtoju,problemy z tarczycą.Jest to okropny okres dla mnie,nie wiem jak długo z tym wszystkim sobie poradze. Pozdrawiam srdecznie Hala
|
marta2105
Użytkownik
|
# Posted: 14 Paź 2009 07:17
Odpowiedz
Czesc dziewczyny mam pytanie zblizam się do wieku osiagnięcia menopauzy strasznie się boję tych wszystkich skoków ciśnienia czy zawrotów głowy mówie tutaj o objawach które przechodziła moja mama która była w momencie przechodzenia menopauzy w wieku 50 lat.Jej doktórka poleciła jej proszki z serii prolady które skutecznie łagodzą powstawanie menopauzy.Po kuracji tych 90 tabletek bo z tylu się składa opakowanie mama byłą bardzo zadowolona tym bardziej ze jest osobą z nadwagą.Mam pytanie czy wy tez próbowałyscie tego typu kuracji??Jestem ciekawa bo sama bym sie na nią zdecydowała...
|
Anonim
|
# Posted: 15 Paź 2009 11:35
Odpowiedz
Moja mama już od prawie 3 lat zmaga się z tą okropną menopauzą. Od mniej więcej 1,5 roku zażywa tabletki hormonalne, które jej przepisuje pani ginekolog, niemniej jednak zauważyłam w łazience w szafce tabletki prolady na objawy menopauzy. Nie jestem w stanie powiedzieć, jak długo mama je stosuje, bo jej najzwyczajniej w świecie nie kontroluje. No, ale skoro je zażywa to pewnie są skuteczne. Zapytam jej z czystej ciekawości o to i dam znać :)
|
marta2105
Użytkownik
|
# Posted: 15 Paź 2009 12:12
Odpowiedz
Dziekuje bardzo za dopowiedż mam nadzieje że prolady jej pomagaja bo uważam ze jest to łatwy sposób aby ułatwić sobie zycie z tego co wiem raz dziennie zażywa sie taka tabletkę i po bólu.Moja mama jak pisałam wyżej równiez była zadowolona z ich skuteczności.
|