| Autor |
Wiadomość |
michalina
|
# Posted: 12 Cze 2007 23:38
Odpowiedz
witam czy ktos umiałby mi konkretnie sprecyzowac co powinnam zrobić skoro mam wielkiego bliznowca jak to leczyć? mam na brzuchu po operacji niedrożności jelit to było straszne osoby ktor potrafią mi pomóc prosze o kontakt emilowy michalinakaczmarek@o2.pl
|
Jerzy
Użytkownik
|
# Posted: 13 Cze 2007 00:12
Odpowiedz
"Leczenie farmakologiczne Leczenie miejscowe przy użyciu maści stosuje się w profilaktyce oraz w okresie tworzenia się bliznowca Skuteczne są wielokrotnie powtarzane wstrzyknięcia do tkanki bliznowca sterydów (leków o silnym działaniu, m.in. hamujących proces bliznowacenia). Iniekcje powtarza się zwykle co 3-4 tygodnie, aż do momentu, gdy blizna zmięknie i obniży się do pożądanego poziomu Obecnie trwają eksperymenty nad nowymi metodami leczenia bliznowców, które obejmują użycie lasera, nowych leków doustnych oraz maści"
za: emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=120&typ=1
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 13 Cze 2007 23:15
Odpowiedz
Jest pewna grupa leków, które stosuje się na blizny: np. Contractubex, Cepan..
Z kolei gojenie ran przyspieszają: Acudex, Alantan, Dernilan...
Specjalistami w sprawie chorób skóry, a także problemów takich jak blizny pooperacyjne, są dermatolodzy. Proponuję udać się po poradę - myślę, że efekt kosmetyczny będzie wtedy najbardziej zadawalający.
Do lekarza dermatologa nie potrzeba skierowania od lekarza rodzinnego. Dermatolodzy przyjmują oczywiście w Poradniach Publicznych oraz prywatnie.
|
Anonim
|
# Posted: 19 Mar 2009 05:17
Odpowiedz
Świetny na blizny jest Dermatix żel.
|
elta59@wp.pl
|
# Posted: 9 Mar 2010 01:44
Odpowiedz
kokosal,tego uzywały babcie w czasie wojeny,z nraku lekarza.Sprawdzone.
|