| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 13 Lis 2009 04:17
Odpowiedz
Podziwiam ludzi, którzy decydują się na operację oczu. Rozumiem, że to dla zdrowia, że to nowoczesne, skuteczne rozwiązanie. Ja jednak myślałabym nad tym bardzo długo. Na szczęście nie mam tak dużej wady, by jakoś specjalnie mi przeszkadzała w życiu, dlatego nie myśle w ogóle o operacji czy laserze. Nie bałabym się samego bólu, co efektów takiej operacji -przecież oko jest tak delikatne...
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 20 Lis 2009 10:45
Odpowiedz
Pewnie nikt tak od razu prosto z ulicy nie idzie na taki zabieg. Wszyscy szukają i pytają o konsekwencje. Ryzyko takiego zabiegu jest bardzo małe, ale jest i każdy się obawia, że w jego przypadku może się coś nie udać. Dlatego ważne są badania i konsultacja lekarska. Bo wtedy jeśli istnieje jakaś choćby najmniejsza możliwość, że powstanie jakiś efekt halo, czy coś takiego to lekarz informuje pacjenta o tym. Wtedy można podjąć decyzję czy robię zabieg, czy sobie odpuszczam.
|
kartell
|
# Posted: 18 Mar 2010 10:18
Odpowiedz
A co z soczewkami fakijnymi??? Czy to lepszy i bezpieczniejszy wybór?
|
Anonim
|
# Posted: 22 Mar 2010 23:23
Odpowiedz
Soczewki fakijne polecane są głównie osobom z dużymi wadami, których nie da się zoperować laserem oraz tym którzy na laser się nie kwalifikują. Osobiście też skłaniałbym się do soczewek, pomimo że są droższe, a to z tego względu że są bardzo bezpieczne. Podczas wszczepiania robi się tylko malutkie nacięcie przez które wprowadza się soczewkę i dzięki temu szybko i ładnie się goi oko.
|
kartell
|
# Posted: 23 Mar 2010 17:20
Odpowiedz
A czy mają jakieś efekty uboczne? No bo laserowe korekcje to już kilkanaście lat robią i lekarze mają w tym doświadczenie i wiedzą co i jak. Te soczewki to nowość.
|
Anonim
|
# Posted: 23 Mar 2010 22:45
Odpowiedz
Tak na prawdę to soczewki fakijne nie są nowością, no chyba że w Polsce. U nas wykonuje się zabiegi wszczepiania takich soczewek od kilku lat. Nowością są soczewki zwijalne, które w Polsce są od tego roku. Efekty uboczne zawsze mogą wystąpić ale w tym przypadku ograniczone są do minimum.
|
kartell
|
# Posted: 24 Mar 2010 21:00
Odpowiedz
Hmm... może i racja:) Brzmi to dość fajnie i przede wszystkim bezpiecznie. Sądziłem, że te soczewki to nowość bo niedawno pojawił się news, że jakiś profesor wszczepiał je w Polsce po raz pierwszy. Stąd moje wątpliwości.
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 25 Mar 2010 20:07
Odpowiedz
Tak jak wspomniałem wcześniej zwijalne soczewki fakijne są nowością i news o którym wspominasz to pewnie to: http://www.rynekzdrowia.pl/Okulistyka/Pierwsze-w-P olsce-zabiegi-wszczepienia-soczewek-nowej-generacj i,14829,14.html Dzwoniłem do tej kliniki i powiedzieli mi, że mają tylu chętnych że trzeba z wyprzedzeniem robić rezerwacje..
|
szkiełko
|
# Posted: 25 Mar 2010 21:21
Odpowiedz
Dla zainteresowanych tematem fajny filmik:
http://www.jestem.pl/video/przeszczep-soczewki-zwi jalnej_704/
|