| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 1 Lip 2007 19:14
Odpowiedz
Witam serdecznie. Mój problem dotyczy wzrostu , mam 175-6 cm wzrostu(16lat) i wiem , że nie jest to bardzo niski wzrost , ale mimo to opisze trochę dokładniej sytuacje po czym zadam pare pytań. Od jakiegoś 13 roku życia sypiam dość mało , bo dopadła mnie bezsenność lub jakieś zmiany zaszły (wiadomo poczatek dojrzewania wszystko sie moze zmienic) i w związku z tym mój skok wzrostu to zaledwie 9cm dla porównania podam ,że u kolegów było to średnio 12cm gdzieś.Robiłem co mogłem zeby chodzić wcześniej , ale niestety taki organizm :/ , pamiętam że zawsze lepiej sie czułem wieczorem niż rano i do dzis tak po czesci zostało. Często starałem się chodzić spać o 22 a zasypiałem o 1 .. :( ,w dni od pn do pt spałem około 6-7 h dziennie(szkoła) a w sobote i niedzielewstawalem o jakiejs 10 wiec kolo 9h przecietnie (dni wolne). Brdzo denerwuje mnie fakt ,że być może nie wykorzystałem swojej genetyki w pełni i to akurat w najważniejszym momencie :( Mam pare pytań w związku z tym:
1.Czy chodząc spać o 22 i meczac się w łózku wczesniej poczuję sen niz chodzac spac dopiero wtedy kiedy mi sie zachce spac?
2.Co mogę zrobić by jakoś to nadrobić bo z tym wzrostem czuję się fatalnie .. codziennie o tym myśle, że nie wykorzystałem swoich możliwości genetycznych z powodu bezsenności lub czegoś innego.
Dla informacji moge powiedzieć , że mój brat ma 19 lat i 183 cm wzrostu, mamy podobnie proporcjonalna budowe tylko ,ze on jest wiekszy.. A rodzice: mama 167 , tata 173 Aha i najwiekszy skok wzrostu był w w wieku 13,2 - 14,2 W zeszłym roku urosłem 6 cm. Natomiast od stycznia tego roku do dziś nie urosłem nic :( . Wiem , że zima była więc do kwietnia wiedziałem , że pewnie nie urosnę zbytnio , ale minął już kwiecień, maj , czerwiec a tu nadal bez zmiań :(.Stąd mój niepokój , bo myslałem , że za to że miałem taki mały skok wzrostu to przynajmniej będe rósł dużej a tu taki zastój.:(
Pozdrawiam
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 1 Lip 2007 20:01
Odpowiedz
Po pierwsze nie przejmuj się tym tak, człowiek rośnie do 25 roku życia. Dobrze się odżywiaj i stroń od używek. Na to spanie kup sobie melisę, działa uspokająco i nie ma skutków ubocznych. Kubek wywaru na godzinę przed snem nie zawadzi. Jeśli masz nadmiar energii idź pobiegać, zmęcz się, prysznic i do łóżka. Nie szukaj sobie powodów do zmartwień, wałkowanie tego przed snem i tak nic nie zmieni. Jeśli masz myśleć przez pare godzin o klasówce na którą nic nie umiesz, poświęć jedną na naukę. Nie jedz bezpośrednio przed snem, daj organizmowi ze 2h na przetrawienie ostatniego posiłku.
|
Anonim
|
# Posted: 2 Lip 2007 17:59
Odpowiedz
Dzieki za odp. Ale czy możliwe są takie zastoje , że przez pół roku nic nie urosłem?? Nie oszukujmy się to do kiedy się rośnie każdy ma w genach, ludzie którzy rosną do 25 roku życia to ludzie zapewne z mocno opóźnionym dojrzewaniem, więc pewnie dlatego jest to niby teoria ,że czlowiek rosnie do 25 roku życia bo zdarza się ,że Ci wlasnie ludzie mogą jeszcze coś urosnąć, choć faktycznie słyszałem ,że kręgosłup się do tego roku rozwija ale juz chyba raczej nie wydłuża. Taki normalny wiek do którego się rośnie to 18 lat , później może i się rośnie ale już raczej w milimetrach na rok.. Więc w sumie to dla mnie ostatnie lata w których mogę jeszcze coś wyciągnać.. chciałbym coś z tym zrobić , głupio się czuje przy bracie który jest sporo większy i wśród innych też.. a mój brat po 16 roku życia urósł już tylko 2 cm choć wydaję mi sie , ze szybciej zaczął dojrzewać..
Aha i nadal aktualne jest 1 pytanie z 1 postu
Pozdrawiam.
|
Anonim
|
# Posted: 2 Lip 2007 21:57
Odpowiedz
Sory zapomniałem się spytać, co to jest ten wywar?? Głupio sie przyznac, ale niewiem..
|
Jerzy
Użytkownik
|
# Posted: 2 Lip 2007 23:04
Odpowiedz
Co do pytania pierwszego, jesli sie zmeczysz w ciagu dnia, nie bedziesz mial takich problemow z zaśnięciem. Jeśli przyzwyczaiłeś organizm do późnego zasypiania, chwilkę zajmie ci przestawianie się, ale w końcu nowa godzina wejdzie ci w nawyk. Przewracanie sie w lozku od 22 nic ci nie da, ale mozesz wplynac na swoj organizm tak zeby juz o 22 potrzebowal snu.
Melisa to takie zioło, sprzedaje się je w aptekach i niektorych sklepach w postaci takiej jak herbata ekspresowa, kosztuje też podobnie. Bierzesz torebkę, zalewasz gorącą wodą, przykrywasz spodkiem, czekasz kilka minut i pijesz. Do niewiedzy lepiej sie przyznac niz w niej trwać :)
Co do części właściwej Twojego pytania, otrzymasz ją zapewne pojutrze, bo nasz portalowy lekarz dyżuruje, a ja nie dysponuję odpowiednią wiedzą w tym temacie.
|
Anonim
|
# Posted: 11 Lip 2007 07:32
Odpowiedz
Czy mogłby ktoś znający się na rzeczy odpowiedzieć mi na moje pytania?? Jak wspomóc wzrost i czy takie przestoje we wzrastaniu sa mozliwe?? Mam coraz mniej czasu..
|
Anonim
|
# Posted: 15 Lip 2007 06:55
Odpowiedz
Ja mam podobny problem tyle że mój brat ma 187 19 lat a ojciec 183 a ja 176 i 16 lat próbowałem różne sposoby jedzenie zdrowo ser itp i z tego co ostanio zauważyłem przez jakiś mieśiąc urosłem tylko 1 cm a mój brat jakieś 2 cm i chciał bym sie zapytać dlaczego on tak rośnie a ja stoje w miejscu?
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 16 Lip 2007 22:47
Odpowiedz
Na początek trzeba zaznaczyć, że wzrost 176 cm to o 3 cm wyższy wzrost niż 173 cm taty. A to, że brat jest wyższy - taka natura rzeczy - zwykle ktos jest wyższy, a ktoś niższy. Niewykluczone, że Ty osiągniesz docelowo wyższy wzrost. Natomiast docelowy wzrost dziecka ustala sie wyznaczając punkt (na siatkach centylowych) pomiędzy wzrostem obojga rodziców. Więc wzrost 170 cm byłby wg. tego równiez właściwy. Wiadomo - żyjemy obecnie w czasach, w których dzięki różnym okolicznościom dzieci przerastają rodziców (lepsze odżywianie, skuteczne metody leczenia osłabiających organizm chorób).
Zagadnienia związane ze wzrostem to szeroki temat. Ja napiszę tylko rzeczy najważniejsze - myslę, że takie które będą ważne dla Ciebie. Po pierwsze zwróć uwagę na przebieg wzrastania twojego brata i rodziców - kiedy miał miejsce skok wzrostu - czy nie był on np. nieco opóźniony w stosunku do rówieśników? do którego roku życia wzrastali? Szerzej o tym poniżej - konstytucjonalnie opóźniony wzrost i rozwój (opóźniony w tym wypadku nie ma wcale wydźwięku negatywnego).
Proces wzrastania - zagadnienia ogólne Proces wzrastania jest integralną częścią rozwoju człowieka; zależy od czynników wewnętrznych oraz zewnętrznych, a jego rytm jest zmienny zależnie od okresu rozwoju. Dziecko powinno być mierzone podczas każdej wizyty u pediatry i okresowo w szkole, ponieważ prawidłowa szybkość wzrastania i wysokość ciała w granicach normy są ważnymi probierzami stanu zdrowia. Systematyczne mierzenie dziecka jest też jedynym sposobem na wczesne wykrycie zaburzenia procesu wzrastania.
Czynniki wewnętrzne (endogenne) wpływające na wzrost 1.Do czynników endogennych należą determinanty genetyczne. 2.Niezależnym czynnikiem endogennym jest układ hormonalny. a. W okresie płodowym wzrost kontrolują IGF-I i IGF-II oraz insulina, a w mniejszym stopniu hormony tarczycy, w życiu pozapłodowym zaś - przede wszystkim hormon wzrostu, insulinopodobny czynnik wzrostu l (IGF-I) i jego białko wiążące (IGFBP-3) oraz hormony tarczycy, a w okresie dojrzewania dodatkowo steroidy płciowe. b. Kortyzol, jeśli jest wytwarzany w nadmiarze, hamuje wzrastanie. c. Steroidy płciowe i androgeny nadnerczowe po okresie przyspieszenia wzrastania powodują zamknięcie nasad i zakończenie wzrostu. Ich przedwczesne wydzielanie powoduje niski wzrost ostateczny. d. Do prawidłowego wzrastania konieczne jest zachowanie homeostazy, szczególnie wapniowo-fosforanowej, kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej.
Czynniki zewnętrzne (egzogenne) wpływające na wzrost: 1. Najważniejszym czynnikiem zewnętrznym jest odżywienie. Niedożywienie ilościowe i/albo jakościowe jest przyczyną zmniejszenia szybkości wzrastania i niedoboru wzrostu. W warunkach niedożywienia wytwarzanie IGF-I zmniejsza się i nie odpowiada na stymulację hormonem wzrostu, którego stężenie zwiększa się zgodnie z mechanizmem ujemnego sprzężenia zwrotnego, zachodzącym między IGF-I i hormonem wzrostu. Zwiększenie wydzielania hormonu wzrostu w okresach głodu sprzyja mobilizacji kwasów tłuszczowych jako alternatywnego źródła energii. 2. Jedną z przyczyn niedoboru wzrostu jest deprywacja psychoemocjonalna. Dzieci niezaznające poczucia bezpieczeństwa wynikającego z właściwych warunków emocjonalnych w rodzinie gorzej rosną. Podobnie gorzej rosną dzieci maltretowane i doznające przewlekłego stresu. 3. Nadmierne obciążenie pracą lub intensywnymi zajęciami sportowymi jest czynnikiem wpływającym niekorzystnie na wzrastanie. 4. Niedostateczna wysokość ciała jest objawem towarzyszącym wielu jednostkom chorobowym czy stanom patologicznym o różnej etiologii.
Prawidłowy przebieg wzrastania
Fazy według modelu IPC. W okresie płodowym obserwuje się przyspieszenie wzrastania (akceleracja) mniej więcej do 20 tyg., potem następuje duży spadek szybkości wzrastania (deceleracja), trwający nadal po urodzeniu dziecka. Wzrastanie w okresie poporodowym podzielono na 3 fazy. Są to: ---- faza I, niemowlęca (od ang. infancy), trwająca do 2 r.ż.; ---- faza C, dziecięca (od ang. childhood), trwająca od 3 r.ż. do rozpoczęcia okresu dojrzewania płciowego; ---- faza P, pubertalna, zaczynająca się na początku dojrzewania, a kończąca się uzyskaniem pełnej dojrzałości. 2. Czynniki wpływające na wzrost w poszczególnych fazach. W każdej fazie modelu IPC dominują odmienne czynniki wzrostowe: ---- w fazie I czynniki wzrostowe charakterystyczne dla życia płodowego, ---- w fazie C - wpływ hormonu wzrostu i IGF-I, ---- w fazie P, steroidy płciowe, hormon wzrostu i IGF-I; ta faza wzrastania charakteryzuje się okresem przyspieszenia wzrostu, punktem czasowym (wiekiem), w którym występuje największa szybkość wzrastania (szczyt szybkości wzrastania) i okresem deceleracji.
3. Odmienny przebieg wzrastania w fazie P u dziewcząt i chłopców. U chłopców faza P występuje później niż u dziewcząt; chłopcy przebywają dłuższy okres wzrostu fazy C, osiągając tym samym wyższy wzrost do rozpoczęcia się fazy P. Chłopcy też uzyskują większy przyrost wzrostu w okresie fazy P. U nich szczyt szybkości wzrastania następuje w późnej fazie dojrzewania, u dziewcząt - zawsze przed wystąpieniem menarche. 4. Wiek ustalania się kanału wzrostowego. Prawidłowo przebiegający wzrost cechuje się przebiegiem harmonijnym wzdłuż krzywych siatki centylowej, czyli w jednym kanale charakterystycznym dla danego dziecka i zależnym od czynników genetycznych. Dzieci wysokich rodziców osiągają swój wyższy kanał wzrostowy przeciętnie w wieku 11,5 miesiąca; dzieci niższych rodziców osiągają swój niższy kanał wzrostowy przeciętnie w wieku 13 miesięcy. 5. Okresy przyspieszania (akceleracji) i zwalniania (deceleracji) szybkości wzrastania. Na tle szybkiej deceleracji wzrastania fazy I następuje krótki okres akceleracji w drugim półroczu życia, tzw. niemowlęcy skok wzrostowy. Skok wzrostowy wynika z nałożenia się na płodowy mechanizm wzrastania mechanizmu zależnego od hormonu wzrostu. Kolejne przyspieszenie wzrastania następuje w okresie zwanym adrenarche, zależnym od zwiększenia stężenia androgenów nadnerczowych. Następny jest okres deceleracji, występujący przed rozpoczęciem dojrzewania. Okres ten nazywa się „okresem ciszy przedpokwitaniowej". Okres skoku wzrostowego związanego z dojrzewaniem płciowym, czyli faza P, jest najbardziej stałym i regularnie występującym przyspieszeniem wzrastania. Po skoku wzrostowym następuje faza deceleracji i ustanie wzrastania.
Konstytucjonalnie opóźniony wzrost i rozwój (k.o.w.r.) K.o.w.r. częściej jest opisywany u chłopców. Wzrastanie dzieci z k.o.w.r. odbywa się wzdłuż 3 centyli, poniżej lub powyżej tej wartości, zależnie od wzrostu rodziców. Dojrzewanie płciowe jest opóźnione z przedłużeniem fazy wzrostowej C i występowaniem okresu „ciszy przedpokwitaniowej". W tym czasie rówieśnicy pacjenta są już w okresie szybkiego wzrastania fazy P, co powoduje znaczne zwiększenie różnicy w wysokości ciała, wywołując niepokój u rodziców i samego pacjenta. Wiek kostny, podobnie jak dojrzewanie płciowe, jest opóźniony. W wywiadzie na ogół udaje się ustalić, że podobny przebieg wzrostu występował u obojga lub jednego z rodziców (najczęściej u ojca). Różnicowanie powinno obejmować stany chorobowe z opóźniającym się rozwojem płciowym, małoobjawową niedoczynność tarczycy i somatotropinową niedoczynność przysadki z częściowym niedoborem hormonu wzrostu.
|
Anonim
|
# Posted: 21 Lip 2007 10:11
Odpowiedz
A wiec przebieg wzrastania mojego brata był podobny. Jego skok wzrostu był podobny do mojego , wydaje mi się , ze brat dojrzewał troche wczesniej ode mnie .. gdzies tak o jakis rok wczesniej ( takie moje przypuszczenia)choc co do tego skoku wzrostu to nie jestem, tego do konca pewnien gdyż mama mówła , że rósł wtedy bardzo szybko(byc moze byl jakis blad w dacie pomiaru bo patrzyłem na jego karte zdrowia, a ja taki blad mialem ) i patrzac na jego barki , rece jest ode mnie szerszy , ma grubsze rece itd... budowe mamy ogołem bardzo podobna , on jak na swoj wzrost jest dosc szczuply i ja tez jak na swoje 176 jestem dosc szczuply, moxzna powiedziec ze mamy identyczna budowe ciala , tlyko ze on jest jakby wieksza wersja , tak jakby powiekszyc mnie to bysmy byli tacy sami w barkach i wszedzie. Co do taty z tego co mi mówil to dojrzewal troche pozniej od swoich rowiesnikow , ale nie jakos o wiele pozniej. Mama za to po 6 klasie podstawówki urosła juz tylko 3 cm wiec dosc szybko dojrzewala. Co do ojca to moge jeszcze wspomnac ,ze moze i jestem wyzszy od niego ale nie odziedczylem jego budowy ciala gdyz on jest w barkach o wiele szerszy ode mnie , prawie 2 razy taki szeroki jak ja.. jestesmy inaczej proporcjonalni.No i wogole jesli chodzi o grubosc nadgarstka czy cos to mam nawet chudsze rece od mojej mamy .. tata ma jak 2 moje prawie.
Moze jeszcze napisze jak szedlem w góre. 25.5.2004 - 155 -13,1 lat 2.12.2004 - 161 -13,6 lat wrzesien 2005 - 167 -14,4 lat 18.01.2007-176- 15,7 lat
No wlasnie i pytanie jak to jest z tymi przestojami ?? na moje oko otrzymalem podobne geny co brat, bo jestemy niemal identycznie zbudowani i identycznie nie proporcjonalni do swojego wzrostu :P. Wiadomo 2-3 cm rozncy moga sie zdarzyc , ale chyba nie 8 bo jak napisalem powyzej nie mam pelnych 176. Aha z ta bezsennoscia to byc moze nie dokonca prawda bo ja chyba z natury jestem sowa i tak juz mam , dlatego w dni szkolne sypialem malo bo na 7 bylo trzeba wstac a ja przed polnoca chocby niewiem co nie moglem zasnac. Moglem wtedy na wzoscie troche stracic :/ choc wiem tez, ze szybciej sie regeneruje. Jesli chodzi o psychike to czasami mialem stany depresyjne i dlugotrwalego stresu tez troche mialem z 2-3 miesiace to mialem prawie bez przerwy duzo stresu , takiego typu kumulowanie emocji bo byl taki czas , ze mialem troche przerabane wsrod "kumpli" ze szkoly.
I jak wspomóc wzrost zeby wyciagnac jeszcze maxymalnie tyle ile moge ?? :)
Pozdrawiam.
|
Anonim
|
# Posted: 18 Sier 2007 04:46
Odpowiedz
176 to mało??? ej o czym wy gadacie norm wzrost (ja mam 175) jeszcze jak urosniesz w te 2 lata z cztery cm to ciesz sie. bo 180 to juz jest wysokosc ok. a 183 i 187 to sa wysokosci ponadstandartowe nie zapominaj o tym. PAMIETAJ-nie wazne jak jestes wysoki zawsze znajdzie sie wyzszy (heh powiedz tak do Wadlowa)
|
Anonim
|
# Posted: 2 Wrz 2007 12:28
Odpowiedz
ja mam 16 lat a wyglądam na 12 i wszyscy mi mówią ze chodze do 5 6 klasy a ja ide do technikum mam zaledwie 150 cm wzrostu i bardzo bym chciał miec 175 a wy sie tym martwicie
|
Mała Aga
|
# Posted: 25 Wrz 2007 07:03
Odpowiedz
ja mam zaś 1.51cm i zbliza sie moja 18stka boję się ze już nie urosnę...:(( a strasznie zle sie z tym czuje poniewaz wszyscy przez to mi dokuczają..albo poznaje kogos i zadaje mi pytanie"a czemu ty taka mala" masakra strasznie mnie to denerwuje:/ a nic nie moge z tym zrobić:(
|