| Autor |
Wiadomość |
ola525
|
# Posted: 17 Lip 2007 01:19
Odpowiedz
mam czeste bóle brzuch sa nie do wytrzymania co to moze byc i przez co to moze byc wywoływane
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 18 Lip 2007 03:31
Odpowiedz
Niestety, diagnostyka bólów brzucha na odległość jest niemożliwa, konieczne jest oprócz dokładnego wywiadu chorobowego badanie pacjenta.
Wywiad (ola 525) jest bardzo powierzchowny, poza tym że boli, nic Pani nie pisze.. Wywiad chorobowy: ważne jest określenie lokalizacji bólu (np. nadbrzusze, podżebrze prawe, podbrzusze); rodzaj bólu (kolkowy, tępy), czy ból promieniuje (np. do pachwiny, czy jest to ból opasujący); czy współtowarzyszą wymioty (jakie są to wymioty); czy występuje żółtaczka, jak często są stolce, jak wyglądają - a może wiatry i stolec są wstrzymane; czy są jakies zmiany w moczu, częste oddawanie moczu małymi porcjami; czy nie występują upławy, itp.?
Silne bóle brzucha powodowane być mogą przez różne stany chorobowe: - bóle w nadbrzuszu - zapalenie trzustki, choroby żołądka, dwunastnicy (np. choroba wrzodowa) - bóle w podbrzuszu prawym - zapalenie wyrostka robaczkowego; zapalenie przydatków (również po lewej w podbrzuszu); - bóle w okolicy lędźwiowej i bóle brzucha - kolka nerkowa, również bóle kręgosłupa, zapalenie nerek, - bóle w prawym podżebrzu - kolka żółciowa, - czasem niedrożnośc jelit lub przepuszczająca niedrożność - wówczas nudności i wymioty z zatrzymaniem gazów i stolca, - czasem ból powoduje tętniak.
To niektóre z przyczyn.
Często - jeśli przyczyna organiczna jest nieuchwytna rozpoznaje sie kolkę jelitową - colica jejunalis. Przyczyną bólu sa wówczas stany skurczowe jelit. Ból bywa silny. Zapobieganie jest trudne, stosuje sie leki regulujące motorykę jelit (Duspatalin lub Tribux lub Debridat). A doraźnie lek rozkurczowy (np. No-spa forte) + lek przeciwbólowy (np. Pyralgina).
Oczywiście najlepszej rady udzieli lekarz po osobistym zbadaniu pacjenta - należałoby się do niego jak najprędzej zgłosić.
Jesli ból jest bardzo silny lekarz POZ wykona odpowiednie badania, skieruje na leczenie specjalistyczne, doraźnie pomóc może kroplówka rozkurczowa. Przy nasilonych bólach brzucha można ewentualnie wezwać Pogotowie Ratunkowe (leczenie w domu lub możliwy transport do Izby Przyjęć pobliskiego szpitala jeśli będą wskazania).
|
Anonim
|
# Posted: 13 Lut 2009 04:39
Odpowiedz
witam mam pytanie od dawna mam bardzo silne bóle brzucha w nocy budze sie nie raz z placzem dostaje takie skurcze brzucha że dwa razy na pogotowiu dostawałam zastrzyki rozkurczowe na wyniku mialam raz że to była kolka nerkowa raz jelitowa ostatnio bóle mam czesto w dodatku też mam kłucia z prawej strony i promieniują jest to bardzo bolesne potrafi mnie brzuch boleć nawet 3 godziny chodzę wtedy zwinieta w kłębuszek
|
jjusyi62
|
# Posted: 27 Sty 2010 13:06
Odpowiedz
ciągle boli mnie brzuch i boję sie cokolwiek jesc bo to co jem to po chwili zwymiotuję.od wczoraj noc nie jadłam.
|
jjusyi62
|
# Posted: 27 Sty 2010 13:07
Odpowiedz
ciągle boli mnie brzuch i boję sie cokolwiek jesc bo to co jem to po chwili zwymiotuję.od wczoraj nic nie jadłam.
|
jjusyi62
|
# Posted: 27 Sty 2010 13:08
Odpowiedz
prosze pisac co moge jesc i co to za choroba. i nie byłam u lekarza bo nie mam srodkow.
|
reed6
|
# Posted: 27 Sty 2010 20:20
Odpowiedz
Witam .Parę lat temu miałam bardzo silne bóle całego brzucha, łącznie z krzyżami Zaczynały sie regularnie,codziennie o tej samej godzinie i trwały5 godzin.Zadne domowe leki nie pomagały .Bardzo cierpiałam ,nie szłam do lekarza ,gdyż myslałam ,że mi to samo przejdzie.Po miesiącu wielkich cierpień poszłam do internisty,rozklada bezradnie ręce,skierowanie na USG.Nic nie wykazało,a może to problem ginekologiczny.I tak od Judasza do Kajfasza.W końcu uprosiłam skierowanie do szpitala na chirurgię jednego dnia.(wybrałam szpital Bonifratów-bardzo dobra opieka).Zroboino mi gastroskopię ,kolonoskopię, prześwietlenie płóc.Okazało się ,że mam przekręcone jelito cienkie. Pytałam się o zabieg operacyjny,gdyz było mi wszystko jedno,aby tylko przestało boleć(stwierdzono ,że takiego zabiegu sie nie wykonuje,ale wiem z dobrych żródeł ,że takie operacje są wykonywane).Przepisano mi lek duspatil.Zaczyna działać po paru dniach.Pomaga,ale gdy przestane brać ból(bo ileż to można brac lek, który poszerza tkanke miekką) powraca.Wyprózniam sie co czwarty dzień.Piję herbatke ziołową Verdina fix-czasami pomaga,ale dalej mam bóle. Byłam prywatnie u chirurga , przepisał mi ten sam lek ,nawet nie kazał robić żadnych badań . Koszmar !!Straciłam zaufanie do polskich lekarzy.
|
|
|
sratos
|
# Posted: 6 Lip 2010 06:42
Odpowiedz
Mam takie same problemy, bardzo mnie to boli najczesciej w nocy. Moja rada to picie duuuzo wody by organizm lepiej funkcjonowal..
|
roksana1527
|
# Posted: 24 Gru 2010 11:12
Odpowiedz
Witam mam 18 lat i od jakis 2 miesiecy strasznie boli mnie brzuch z prawej strony.Ostatnio bol sie nasilil i boli do tego stopnia ze nie moge sie ruszac..Bol nasila sie i boli mnie takze czesc plecow po prawej stronie..Bylam na badaniach krwi i moczu i wyszlo mi ze mam podniesione leukocyty i troche mam podniesiony cholesterol.Bylam u chirurga bo myslalam ze to mzoe byc wyrostek ale on wyslal mnie na tomografie nerki i tak chodze od lekarza do lekarza a te ataki ostatnio sa coraz czesciej.Co mi moze byc?Prosze odpowiedz.
|
Anonim
|
# Posted: 27 Gru 2010 21:45
Odpowiedz
podstawowym badaniem jest USG brzucha, po właściwym przygotowaniu -nie jeść wcześniej, dużo pić, wziąć espumisan na odgazowanie. Może to być prawy jajnik -torbiel? stan zapalnyjajnika? moze prawa nerka? kamień w nerce? kamień w pęcherzyku żółciowym? - USG jest w stanie wykryć te choroby.. Plastron (na wyrostku robaczkowym) chyba raczej nie .. Ginekolog, który robi USG przezpochwowo tez byłby wskazany.. a tomografia - no cóż...
|
inka80
Użytkownik
|
# Posted: 29 Sty 2011 18:44
Odpowiedz
Też ciągle mam jakieś problemy z brzuchem i żołądkiem. Chodzę regularnie prywatnie na badania do Certusa w Poznaniu. Bardzo doświadczeni lekarze. Wiedzą, jakie badania przeprowadzić, żeby nie stać w miejscu z diagnozą. Polecam wykonać u nich gastroskopię! Nie odczuwa się żadnego bólu. Dokładnie i bezstresowo ;)
|
Anonim
|
# Posted: 2 Lut 2011 17:29
Odpowiedz
Mam pytanie biore antykoncepcyjne tabletki harmonet w 3 tygodniu zapomniaam jednej i nie robilam przerwy i biore nastepne opakowanie teraz mam wrazenie ze moge byc w ciazy poza macicznej gdyz man tepy bol w lewym boku lecz wyzej od jajnika okolo miejsca sledziony noe wierze zeby to byla sledziona. Prosze o odpiwiedz nie wiem nawet do jakiego lekarSTWV isc.
|