Login  Hasło 
Zapomniałeś hasła? | Zarejestruj się!
Sprawdź czy temat już istnieje: 
Jeśli nie, dodaj nowy temat (na dole strony).
zdrowie.flink.pl / Forum Zdrowie / częste bóle brzucha
. 1 . 2 . >>
Autor Wiadomość
ola525
# Posted: 17 Lip 2007 01:19
Odpowiedz 

mam czeste bóle brzuch sa nie do wytrzymania co to moze byc i przez co to moze byc wywoływane

Corhydrone
Użytkownik
# Posted: 18 Lip 2007 03:31
Odpowiedz 

Niestety, diagnostyka bólów brzucha na odległość jest niemożliwa, konieczne jest oprócz dokładnego wywiadu chorobowego badanie pacjenta.

Wywiad (ola 525) jest bardzo powierzchowny, poza tym że boli, nic Pani nie pisze..
Wywiad chorobowy: ważne jest określenie lokalizacji bólu (np. nadbrzusze, podżebrze prawe, podbrzusze); rodzaj bólu (kolkowy, tępy), czy ból promieniuje (np. do pachwiny, czy jest to ból opasujący); czy współtowarzyszą wymioty (jakie są to wymioty); czy występuje żółtaczka, jak często są stolce, jak wyglądają - a może wiatry i stolec są wstrzymane; czy są jakies zmiany w moczu, częste oddawanie moczu małymi porcjami; czy nie występują upławy, itp.?

Silne bóle brzucha powodowane być mogą przez różne stany chorobowe:
- bóle w nadbrzuszu - zapalenie trzustki, choroby żołądka, dwunastnicy (np. choroba wrzodowa)
- bóle w podbrzuszu prawym - zapalenie wyrostka robaczkowego; zapalenie przydatków (również po lewej w podbrzuszu);
- bóle w okolicy lędźwiowej i bóle brzucha - kolka nerkowa, również bóle kręgosłupa, zapalenie nerek,
- bóle w prawym podżebrzu - kolka żółciowa,
- czasem niedrożnośc jelit lub przepuszczająca niedrożność - wówczas nudności i wymioty z zatrzymaniem gazów i stolca,
- czasem ból powoduje tętniak.

To niektóre z przyczyn.

Często - jeśli przyczyna organiczna jest nieuchwytna rozpoznaje sie kolkę jelitową - colica jejunalis. Przyczyną bólu sa wówczas stany skurczowe jelit. Ból bywa silny. Zapobieganie jest trudne, stosuje sie leki regulujące motorykę jelit (Duspatalin lub Tribux lub Debridat). A doraźnie lek rozkurczowy (np. No-spa forte) + lek przeciwbólowy (np. Pyralgina).

Oczywiście najlepszej rady udzieli lekarz po osobistym zbadaniu pacjenta - należałoby się do niego jak najprędzej zgłosić.

Jesli ból jest bardzo silny lekarz POZ wykona odpowiednie badania, skieruje na leczenie specjalistyczne, doraźnie pomóc może kroplówka rozkurczowa. Przy nasilonych bólach brzucha można ewentualnie wezwać Pogotowie Ratunkowe (leczenie w domu lub możliwy transport do Izby Przyjęć pobliskiego szpitala jeśli będą wskazania).

Anonim
# Posted: 13 Lut 2009 04:39
Odpowiedz 

witam mam pytanie od dawna mam bardzo silne bóle brzucha w nocy budze sie nie raz z placzem dostaje takie skurcze brzucha że dwa razy na pogotowiu dostawałam zastrzyki rozkurczowe na wyniku mialam raz że to była kolka nerkowa raz jelitowa ostatnio bóle mam czesto w dodatku też mam kłucia z prawej strony i promieniują jest to bardzo bolesne potrafi mnie brzuch boleć nawet 3 godziny chodzę wtedy zwinieta w kłębuszek

jjusyi62
# Posted: 27 Sty 2010 13:06
Odpowiedz 

ciągle boli mnie brzuch i boję sie cokolwiek jesc bo to co jem to po chwili zwymiotuję.od wczoraj noc nie jadłam.

jjusyi62
# Posted: 27 Sty 2010 13:07
Odpowiedz 

ciągle boli mnie brzuch i boję sie cokolwiek jesc bo to co jem to po chwili zwymiotuję.od wczoraj nic nie jadłam.

jjusyi62
# Posted: 27 Sty 2010 13:08
Odpowiedz 

prosze pisac co moge jesc i co to za choroba. i nie byłam u lekarza bo nie mam srodkow.

reed6
# Posted: 27 Sty 2010 20:20
Odpowiedz 

Witam .Parę lat temu miałam bardzo silne bóle całego brzucha, łącznie z krzyżami Zaczynały sie regularnie,codziennie o tej samej godzinie i trwały5 godzin.Zadne domowe leki nie pomagały .Bardzo cierpiałam ,nie szłam do lekarza ,gdyż myslałam ,że mi to samo przejdzie.Po miesiącu wielkich cierpień poszłam do internisty,rozklada bezradnie ręce,skierowanie na USG.Nic nie wykazało,a może to problem ginekologiczny.I tak od Judasza do Kajfasza.W końcu uprosiłam skierowanie do szpitala na chirurgię jednego dnia.(wybrałam szpital Bonifratów-bardzo dobra opieka).Zroboino mi gastroskopię ,kolonoskopię, prześwietlenie płóc.Okazało się ,że mam przekręcone jelito cienkie.
Pytałam się o zabieg operacyjny,gdyz było mi wszystko jedno,aby tylko przestało boleć(stwierdzono ,że takiego zabiegu sie nie wykonuje,ale wiem z dobrych żródeł ,że takie operacje są wykonywane).Przepisano mi lek duspatil.Zaczyna działać po paru dniach.Pomaga,ale gdy przestane brać ból(bo ileż to można brac lek, który poszerza tkanke miekką) powraca.Wyprózniam sie co czwarty dzień.Piję herbatke ziołową Verdina fix-czasami pomaga,ale dalej mam bóle. Byłam prywatnie u chirurga , przepisał mi ten sam lek ,nawet nie kazał robić żadnych badań . Koszmar !!Straciłam zaufanie do polskich lekarzy.

sratos
# Posted: 6 Lip 2010 06:42
Odpowiedz 

Mam takie same problemy, bardzo mnie to boli najczesciej w nocy. Moja rada to picie duuuzo wody by organizm lepiej funkcjonowal..

roksana1527
# Posted: 24 Gru 2010 11:12
Odpowiedz 

Witam mam 18 lat i od jakis 2 miesiecy strasznie boli mnie brzuch z prawej strony.Ostatnio bol sie nasilil i boli do tego stopnia ze nie moge sie ruszac..Bol nasila sie i boli mnie takze czesc plecow po prawej stronie..Bylam na badaniach krwi i moczu i wyszlo mi ze mam podniesione leukocyty i troche mam podniesiony cholesterol.Bylam u chirurga bo myslalam ze to mzoe byc wyrostek ale on wyslal mnie na tomografie nerki i tak chodze od lekarza do lekarza a te ataki ostatnio sa coraz czesciej.Co mi moze byc?Prosze odpowiedz.

Anonim
# Posted: 27 Gru 2010 21:45
Odpowiedz 

podstawowym badaniem jest USG brzucha, po właściwym przygotowaniu -nie jeść wcześniej, dużo pić, wziąć espumisan na odgazowanie.
Może to być prawy jajnik -torbiel? stan zapalnyjajnika? moze prawa nerka? kamień w nerce? kamień w pęcherzyku żółciowym? - USG jest w stanie wykryć te choroby..
Plastron (na wyrostku robaczkowym) chyba raczej nie ..
Ginekolog, który robi USG przezpochwowo tez byłby wskazany..
a tomografia - no cóż...

inka80
Użytkownik
# Posted: 29 Sty 2011 18:44
Odpowiedz 

Też ciągle mam jakieś problemy z brzuchem i żołądkiem. Chodzę regularnie prywatnie na badania do Certusa w Poznaniu. Bardzo doświadczeni lekarze. Wiedzą, jakie badania przeprowadzić, żeby nie stać w miejscu z diagnozą. Polecam wykonać u nich gastroskopię! Nie odczuwa się żadnego bólu. Dokładnie i bezstresowo ;)

Anonim
# Posted: 2 Lut 2011 17:29
Odpowiedz 

Mam pytanie biore antykoncepcyjne tabletki harmonet w 3 tygodniu zapomniaam jednej i nie robilam przerwy i biore nastepne opakowanie teraz mam wrazenie ze moge byc w ciazy poza macicznej gdyz man tepy bol w lewym boku lecz wyzej od jajnika okolo miejsca sledziony noe wierze zeby to byla sledziona. Prosze o odpiwiedz nie wiem nawet do jakiego lekarSTWV isc.

. 1 . 2 . >>
Twoja wypowiedź
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Link do obrazka  Link do strony 

» Login  » Hasło 
Możesz podać tylko login bez hasła - nie ma konieczności rejestracji.
Login tymczasowy nie może być taki jak zarejestrowanego już użytkownika.

Pytania i odpowiedzi są pisane przez wszystkich użytkowników i nie są weryfikowane!
Pamietaj by przed zastosowaniem się do rad użytkowników, skosultować je z Twoim lekarzem. Tylko badania i wywiad lekarski poparty historią choroby są podstawą do leczenia.
Wygenerowane przez simple bulletin board miniBB™ © 2001-2012

Twój portal
zajrzyj na forum

1. Zapisz się na magazyn
  2. Forum zdrowie
  3. Zasugeruj temat
  4. Opinie o stronie

Zdrowie i medycyna
Archiwum artykułów

1. Aktywność fizyczna
  2. Alergia
  3. Alergiczne zapalenie spojówek
  4. Anemia
  5. Anoreksja
  6. Artroskopia
  7. Astma oskrzelowa
  8. Badanie krwi
  9. Biegunka
  10. Bolesne miesiączkowanie
  11. Ból gardła
  12. Bóle brzucha
  13. Bóle głowy
  14. Bóle karku
  15. Bulimia
  16. Chora wątroba
  17. Choroba lokomocyjna
  18. Choroba Wieńcowa
  19. Choroby jamy ustnej
  20. Choroby mężczyzn
  21. Chrapanie i bezdech senny
  22. Depresja
  23. Depresja sezonowa
  24. Dna moczanowa
  25. Gastroskopia
  26. Gorączka
  27. Grypa
  28. Grzybica stóp
  29. Hemoroidy
  30. Infekcje dróg oddechowych
  31. Infekcje układu moczowego
  32. Jak dbać o serce?
  33. Kamica żółciowa
  34. Kamienie nerkowe
  35. Kandydoza pochwy
  36. Kaszel
  37. Katar
  38. Katar alergiczny
  39. Krwawienie z nosa
  40. Łupież
  41. Łzawienie oczu
  42. Menopauza
  43. Miażdżyca
  44. Migrena
  45. Mononukleoza
  46. Nadciśnienie tętnicze
  47. Nadmierna senność
  48. Nadmierne pocenie
  49. Narkotyki u dziecka
  50. Nerwica
  51. Niedoczynność tarczycy
  52. Niedrożność jelit
  53. Nudności i wymioty
  54. Omdlenia
  55. Oparzenia słoneczne
  56. Opryszczka
  57. Osteoporoza
  58. Otyłość
  59. Owrzodzenia podudzi
  60. Padaczka
  61. Palenie
  62. Pierwsza pomoc
  63. Pierwsza pomoc w różnych przypadkach
  64. Pokrzywka
  65. Poślizgnięcia na lodzie
  66. Probiotyki
  67. Problemy z zaśnięciem
  68. Próchnica zębów
  69. Przerost migdałków
  70. Przerost prostaty
  71. Przykry zapach z ust
  72. Roztocze kurzu domowego
  73. Rwa kulszowa
  74. Stres
  75. Szczepienia ochronne
  76. Świnka
  77. Tanoreksja
  78. Trądzik
  79. Udar mózgu
  80. Ukąszenie żmii zygzakowatej
  81. Urazy głowy
  82. Witaminy
  83. Wrzody żołądka i dwunastnicy
  84. Wzdęcia brzucha
  85. Zaćma
  86. Zapalenie wyrostka robaczkowego
  87. Zapalenie ucha środkowego
  88. Zapalenie zatok
  89. Zaparcia
  90. Zawał serca
  91. Zawroty głowy
  92. Zdrowe stopy
  93. Zespół jelita drażliwego
  94. Zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  95. Zespół suchego oka
  96. Zgaga
  97. Zwyrodnienia stawów
  98. Żylaki kończyn dolnych