| Autor |
Wiadomość |
aurelia
|
# Posted: 3 Lut 2010 13:44
Odpowiedz
czy kolczyk w jezyku moze miec w plyw na pzrykry zapach z ust i ta chorobe halitoze?
|
|
|
Narkoza
|
# Posted: 5 Lut 2010 21:59
Odpowiedz
Tak. Przykry oddech to w zdecydowanej większości przypadków efekt zaniedbania higieny jamy ustnej, chorób dziąseł czy zębów. byc moze rana po przekłuciu kolczyka nadal sie obiera i ropieje. Pamiętać też należy o czyszczeniu języka. Nagromadzone na języku bakterie produkują lotne związki siarkowe o ostrym zapachu. Zbierają się one w niteczkowatych brodawkach języka. Nalot można usuwać specjalną szczoteczką. W aptekach dostępne są specjalne płyny do płukania jamy ustnej i szczoteczki do czyszczenia zębów oraz języka. Moze na chwile wyjmij kolczyc płucz jamę ustną roztworem wody utlenionej (1:4 H2O) pamiętaj o wyleczeniu zębów próchnica to główna przyczyna przykrego zapachu.
jednak gdy nieprzyjemny zapach był przed pojawieniem sei kolczyka to warto abys udała sei do lekarza gdyż moze to byc objaw jakiejs poważnej choroby gdyż Jama ustna jest wspólnym odcinkiem dwóch układów – pokarmowego i oddechowego. Zapach obecny w wydychanym powietrzu może być zatem objawem jakiegoś zaburzenia w każdym z tych układów. Najczęściej nieprawidłowy zapach wiąże się z obecnością jakiegoś gazu w powietrzu wydychanym, którego normalnie tam nie ma. Za jego powstanie mogą byc odpowiedzialne drobnoustroje - bakterie, wirusy, grzyby lub nieprawidłowy skład metaboliczny śliny czy soków żołądkowych, a zatem nieprawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Dodatkowo przykry zapach moze miec związek z innymi chorobami: zespół zlego wchłaniania, wrzody żołądka, ostry nieżyt żołądka, również choroby płóc.
|
ala
|
# Posted: 6 Lut 2010 13:48
Odpowiedz
tylko właśnie chodzi o to ze kolczyk mam juz dwa lata. a ten zapach od okolo roku. z tylu na jezyku robia sie czasami czerwone kropeczki w kremowej wydzielinie. nie pomaga szczotkowanie po kazdym posilku. nawet po 10 min po szczotkowaniu ten zapach powraca.... a mam dopiero 20 lat! wie cos tu jest nie tak...
|
Narkoza
|
# Posted: 7 Lut 2010 13:53
Odpowiedz
Powinnaś udać sie do lekarza. trudno powiedzieć co to może byc czytając jedynie objawy tutaj myslę ze niezbędne będzie badanie histopatologiczne dzięku któemu można bedzie stwirdzić co wywołuje zmiany na błonnie śluzowej. może być to np łuszczyca błon śluzowych objawy pisane są podobne do tego schorzenia moze to byc objaw zapalenia jamy ustnej wywołanej przez wirusy grzyby czy bakterie i nawracającej sei w momecie gdy Twoj organizm jest osłabiony(miesiączka, przeziębienie) lub tak jak pisałam wcześniej mogą być to objawy mówiące o jakichs nieprawidłowościach wewnętrznych wiec powinnaś jak najszybciej zrobić badania myslę ze rok czekanie to i tak znacznie za długo..
|
ladydiil
Użytkownik
|
# Posted: 28 Mar 2010 22:34
Odpowiedz
kolczyk w języku nie ma nic wspólnego z zapachem w buzi. pisze po sobie bo sama mam a to moze byc choroba nerek bądź wątroby
|