Anonim
|
# Posted: 12 Paź 2010 18:49
Odpowiedz
Witam, od kilku lat borykam się z bólem kolan. Pięć lat temu miałam robioną artroskopię (pomogło na pół roku), potem wróciły trzaski w kolanie i ból. W zeszłym roku. gdy ból się nasilił odwiedziłam reumatologa, który wykluczył reumatyzm (ponieważ mam SM bardzo się z tego ucieszyłam) za to stwierdził, że ten ból jest spowodowany zwyrodnieniem stawu kolanowego. Jakoś dotychczas sobie radziłam: dużo chodziłam (lubię spacery po lesie), jeżdże rowerem, co jakiś czas pływam (basen niestety jest drogi:-/). Jednak od jakichś dwóch mies. ból tak się nasilił, że ciężko mi się przekonać do spacerów... W pracy mam problemy (całymi godzinami jestem na nogach), a do otrtopedy od 1,5 roku nie mogę się dostać... Czy wspomaganie się kulą łokciową przy chodzeniu coś by dało? Jeśli tak, to jak prawidłowo ustawić jej wysokość? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam.
|
Ya
|
# Posted: 19 Paź 2010 22:56
Odpowiedz
Dobrym badaniem byłoby MRI (rezonans magnetyczny) kolana (?), jeśli się nie uda to przynajmniej rtg kolan. Skierowanie na MRI może dać reumatolog lub ortopeda. Z leków - przeciwbólowe, przeciwzapalne - np. Ibuprom, Naproxen. Jeśli żołądek źle znosi te leki coś osłonowo trzeba wziąć: Ranigast albo jakis omeprazol. Żele przeciwzapalne miejscowo, np. ketonal żel. Stosować jak zalecane w ulotce. Ponadto pomagają zabiegi rehabilitacyjne - skierowanie od lek. rodzinnego na laser, diadynamic, itp.. Odciążanie stawu kulą też powinno pomóc - w sklepie ortopedycznym powinni pomóc dobrać długość.
|