| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 14 Paź 2010 14:22
Odpowiedz
witam. jestem nastolatką, która kiedy tylko wróci ze szkoły musi położyć się spać, ponieważ nie mogę tego przezwyciężyć. nie ma dnia żebym nie była ospała. nawet podczas weekendów, w których bywa że mam dni 'słodkiego lenistwa'. po za tym, z każdym dniem mam coraz większe problemy z oddychaniem. mieszkam w bloku na drugim piętrze, i kiedy dojde już do dzwi mam problem z złapaniem tchu. po za tym, mam poważne bóle głowy oraz problemy ze stawami (byłam już u wielu specjalistów, ale żaden z nich nie umiał mi poradzić), a nadomiar wszystkiego moje wyniki krwi są jak najbardziej pozytywne. pisze, ponieważ nie mam już pojęcia co robić. do kogo się zwrócić? proszę o pomoc. serdecznie pozdrawiam.
|
|
|
Ya
|
# Posted: 19 Paź 2010 23:15
Odpowiedz
No cóż - duszność wysiłkowa i wzmożona senność mogą być spowodowane przewlekłą poważną chorobą serca lub układu oddechowego, co skutkuje niedotlenieniem OUN, ospałością, apatią itp. Może być też objawem newłaściwego stylu życia - przesiadywaniem w nocy, złym odżywianiem się, niedoborem aktywności fizycznej. Jeśli badania układu sercowo-naczyniowego (EKG, pomiary RR, echo serca) i oddechowego (spirometria, RKZ, rtg klatki piersiowej) są w porządku, mozna jeszcze odwiedzić neurologa. Po wykluczeniu ewentualnych przyczyn - zmiana stylu zycia na zdrowy? Oczywiście, wszystkie decyzje w porozumieniu z lekarzem rodzinnym. Pozdrawiam.
|
evabiedrona87
Użytkownik
|
# Posted: 8 Lis 2010 22:12
Odpowiedz
ja polecam jeszcze zrobić badania na TSH - być może to będą dolegliwości związane z tarczycą. Poza tym badania na cukier - być może masz problemy z nerkami i to powoduję ospalość i nie można tego lekceważyć! poza tym zamiast siedzieć w domu zacznij się więcej ruszać - chodzic na spacery - od tego mozna zacząć jesli w ogole nic nie robiłaś ....
|