Anonim
|
# Posted: 17 Gru 2010 15:56
Odpowiedz
Nie wiem jaki lekarz może mi pomóc. Mam problem z 6-letnim synem. Mój syn robi jeszcze w pieluchy, dosłownie. Nie tylko siku. Do jakiegos czasu uważałam ze to po prostu lenistwo, ale po rozmowie z przyjaciółką myślę że to może byc choroba. Tylko nie mam pojęcia jaka. A najgorsze to jest to że syn mówi że on nie czuje tego, że robi pod siebie. Rozmawiałam z lekarzem prowadzącym , lecz stwiedzono że ma to podłoże psychiczne. Z tego błędu mnie wyprowadziła pani psycholog, twierdząc że syn normalnie funkcjonującym na swój wiek chłopcem. Błagam o pomoc. To wydaje się upokażające, ale naprawdę muszę coś z tym zrobic.
|
Ya
|
# Posted: 19 Gru 2010 16:16
Odpowiedz
Najłatwiej będzie pójść do pediatry - tam powinny byc zrobione najbardziej podstawowe badania - krwi, moczu, stolca, USG brzucha; dokładnie zebrany wywiad lekarski naprowadza dalej. Odpowiednim specjalistą następnego szczebla będzie np. gastroenterolog dziecięcy lub chirurg dzieciecy <ważne by był to specjalista dziecięcy - jednostki chorobowe dorosłych różnią sie znacznie> - tutaj już mozna wykonać np. rektoskopię, czy pobranie wycinka błony sluzowej odbytu (ważne np. przy wykluczaniu choroby Hirsprunga). Są różne choroby przewodu pokarmowego, tzw. psychogenne podłoże jest rozpoznaniem z wykluczenia przyczyn organicznych. Mówiąc inaczej - najpierw trzeba całą listę chorób wykluczyć, aby powiedzieć, że może to być tło psychogenne.
|