| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 20 Gru 2010 23:17
Odpowiedz
Witam,
Moj maz cierpial na PTSD (Zespół stresu pourazowego, zaburzenie stresowe pourazowe)... W zwiazku z powyzszym przyjmowal leki: Sertraline 100mg raz dziennie, Loperamid 2mg raz dziennie oraz Omeprazol 20mg raz dziennie.
Ponad 2 tygodnie temu jako pierwszy odstawiony zostal sertraline, pojawily sie bardzo czeste zawroty glowy, slabsze samopoczucie i nadpobudliwosc emocjonalna oraz podwyzszone cisnienie 146/110 - nadmienie iz maz czeka na operacje kolana, ale lekarz powiedzial ze z takim cisnieniem nie podejmie sie operacji.
Dwa dni pozniej ostawione zostaly wszystkie leki. Do wyzej wymienionych objawow dolaczylo palenie w sercu.
4 dni temu nagle maz strasznie zle sie poczul. Cisnienie wynosilo 188/111, strasznie sie pocil, nie byl w stanie podniesc sie z lozka, bol w klatce piersiowej - lewa strona pod zebrami, temperatura 39.6, wymioty, bol zoladka, palenie w sercu. Meza zabralo pogotowie po czym po 4.5 godzinie wrocilismy do domu gdyz stwierdzono, ze poniewaz maz jest zolnierzem i od 15 lat byl leczony przez lekarzy wojskowych to musi sie skontaktowac ze swoim lekarzem.
Nie wiem co mam robic, poniewaz maz do pracy wraca dopiero 10 stycznia, a od 4 dni nie wstaje z lozka, objawy nie ustepuja, a ja nie mam pojecia co mu moze dolegac. Nie chce jesc: tylko picie wody nie powoduje bolu, kazda proba wypicia soku powoduje bol, a proba zjedzenia tosta czy suchej bulki powoduje biegunke. Temperatura wciaz jest wysoka, zbijamy ja paracetamolem, cisnienie wciaz utrzymuje sie na wysokim poziomie - nie schodzi ponizej 156/110, maz poci sie starsznie i wciaz ma zawroty glowy, palenie w sercu oraz bol po lewej stronie pod zebrami.
Bardzo prosze o pomoc, bo juz nie wiem co mam robic...
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 21 Gru 2010 18:45
Odpowiedz
a co jest w karcie informacyjnej ze szpitala - jakie rozpoznanie, jakie zalecenia? nie wypisuje się do domu z izby przyjęć ludzi ciężko chorych. ciśnienie 146/110 było mierzone raz i na tej podstawie odkłada się operację? ile razy dziennie mierzone jest ciśnienie? to zabieg kolana konieczny, czy planowy, ratujący kolano czy może artroskopia "zwiadowcza"? Gorączki nie ma bez przyczyny - gdzie jest źródło infekcji? nieżyt jelit? zapalenie kolana? grypa? może to nieswoiste zapalenie jelit? "palenie w sercu" to nie jest może choroba wrzodowa? była kolonoskopia, gastroskopia? USG brzucha? EKG? enzymy sercowe? badania krwi - morfologia, parametry zapalne?
|
Anonim
|
# Posted: 22 Gru 2010 23:45
Odpowiedz
Bardzo dziekuje za zainteresowanie tematem. Problem polega na tym, ze mieszkamy na terenie UK a moj maz jest brytyjczykiem. Niestety nikogo nie interesowalo ani jego cisnienie, ani to ile razy mierzone bylo badz bedzie cisnienie.
Operacja kolana to zupelnie odrebny temat. Z kolanem jest zupelnie inny problem - nie ma stanu zapalnego, a jedynie sluzba w armii przyczynila sie do stanu kolana i wymaganej operacji, ktora tez jest odkladana z miesiaca na miesiac, ale to inny temat.
Tu w UK nie dostaje sie zadnego wypisu ze szpitala. Na dzien dzisiejszy - maz od piatku praktycznie prawie, ze nie jadl nic. Pije wode, nie moze pic sokow, gsyz powoduja bol w klatce piersiowej oraz palenie w sercu. Kupilam cisnieniomierz i sama 3 razy dziennie mierze mu cisnienie. Waha sie ono w granicach 156/110 - 190/112.
Bylismy u lekarza ogolnego, ktory stwierdzil, ze cisnieniem by sie nie przejmowal, nie wzial pod uwage faktu iz maz byl na w/w lekach, a jedyne co powiedzial to - infekcja. Zadnych w/w badan nioe bylo. Bylo badanie moczu w celu sprawdzenia czy nerki nie ulegly uszkodzeniu - wynik negatywny, badania krwii w kierunku zawalu - wyniki negatywne (nie bylo to jednak badanie enzymow sercowych) USG brzucha nie bylo wykonywane, EKG - wcale, dodatkowym badaniem byl rentgen klatki piersiowej, ktory nic nie wykazal.
Rece mi juz opadaja, nie mam sil na nic. Zeby nie stan meza pewnie zabralabym go do lekarza w Polsce.
|
Anonim
|
# Posted: 27 Gru 2010 21:39
Odpowiedz
w anglii pracuje wielu lekarzy z Polski, oni raczej wiedzą jak się co diagnozuje, bo mamy dobrze wykształconych lekarzy. trzeba znaleźć lekarza Polaka może?
|