| Autor |
Wiadomość |
cattycat
|
# Posted: 30 Kwi 2011 14:13
Odpowiedz
Jak sobie z nim radzicie, co stosujecie? Czy ma się to do końca życia, czy można z tego wyrosnąć/zaleczyć?
|
|
|
grey
Użytkownik
|
# Posted: 28 Maj 2011 23:28
Odpowiedz
Często to choroba na całe życie. Czasem można pozbyć się objawów skórnych, kiedy zniknie alergia, ale i tak nigdy nie wiadomo, kiedy to może wrócić. Na stronie http://czsdziecka.pl/ możesz poczytać czym jest ta choroba i jak z nią żyć.
Z doświadczenia mamy atopika mogę tylko powiedzieć, że nie ma nic ważniejszego niż nawilżanie skóry emolientami i trzymanie się diety (jeśli oczywiście podłoże choroby jest w alergii pokarmowej)
|
cattycat
|
# Posted: 29 Maj 2011 12:08
Odpowiedz
A zawsze ma to podłoże alergiczne??
|
grey
Użytkownik
|
# Posted: 30 Maj 2011 11:08
Odpowiedz
Zdania są podzielone. Jedni mówią, że nie zawsze inni natomiast twierdzą, że tak, tylko, że nie potrafimy jeszcze wykryć wszystkich alergenów. Warto jednak szukać, co może nas uczulać, bo odizolowanie się od alergenu może być kluczem do rozwiązania problemu.
Jednak kiedy ma się już zdiagnozowane azs, to trzeba szczególnie dbać o swoją skórę, nawet kiedy nie ma objawów skórnych typu wysypka, suche placki itp. Dobrze wypielęgnowana skóra atopika delikatniej reaguje nawet, kiedy coś uczula organizm. Na szczęście w aptekach teraz można znaleźć szeroką gamę dermokosmetyków do skóry atopowej. Tak, że każdy ma szansę wybrać coś dla siebie.
|
cattycat
|
# Posted: 1 Cze 2011 02:00
Odpowiedz
A możliwe, że pozornie zaleczone azs wróci do nas po kilku/kilkunastu latach?
|
grey
Użytkownik
|
# Posted: 8 Cze 2011 23:55
Odpowiedz
Niestety tak i to nie zawsze jako reakcja typowo alergiczna. "Nawrót" azs może wywołać nawet silna reakcja stresowa, zmiana klimatu i otoczenia. Warto więc dbać o taką skórę, profilaktycznie stosując dermokosmetyki, tym bardziej, że skóra chorych na azs często ma tendencję do wysuszania.
|
cattycat
|
# Posted: 12 Cze 2011 17:19
Odpowiedz
Polecasz jakieś konkretne może? Domyślam się, jak wiele oferują na rynku, także każdy wypróbowany specyfik to już jakaś cenna informacja :)
|
|
|
grey
Użytkownik
|
# Posted: 13 Cze 2011 12:58
Odpowiedz
Cóż, nie każdemu pomaga to samo, więc ciężko coś polecać. Ja smaruję synka Exomegą. Płyny do kąpieli zmieniam, choć ostatnio używałam olejku pod prysznic też z A-Dermy. To dosyć drogie kosmetyki, ale podobno jedne ze skuteczniejszych. Dermatolog powinien Ci coś doradzić. Może nawet jakieś próbki z różnych marek będzie miał, to coś dla siebie dopasujesz.
|
cattycat
|
# Posted: 13 Cze 2011 21:52
Odpowiedz
Właśnie sporo się naczytałam pochlebnych opinii o a-dermie, więc może faktycznie spróbuję, chociaż portfel dość mocno protestuje
|
grey
Użytkownik
|
# Posted: 15 Cze 2011 11:08
Odpowiedz
Coś o tym wiem :-) ale można się przyzwyczaić. W sumie wydatek raz na jakiś czas, więc można się przygotować.
|
cattycat
|
# Posted: 30 Cze 2011 18:34
Odpowiedz
Kupiiiiłam :) Zaczęłam od balsamu, bo trafiłam akurat na jakąś promocję. Na razie powstrzymam się od opinii, bo mam go dopiero tydzień, ale coś czuję, że będzie dobrze
|