| Autor |
Wiadomość |
mj
|
# Posted: 30 Wrz 2011 23:07
Odpowiedz
Witam, mam problem z moją 2 letnią córeczką, która od prawie roku kaszle. Kaszel jest suchy nieproduktywny i niezależny od niczego (wg naszych obserwacji). Miała wykonane RTG płuc, które nie wykazało żadnych zmian, UKG serca, EKG, badanie laryngologiczne, usg jamy brzusznej, rozmaz krwi, CRP ujemne, OB 6. Żadnych objawów chorobowych nie wykazuje. Jest bardzo ruchliwym dzieckiem, ma dobry apetyt, dużo energii, oprócz kaszlu nic Jej nie dolega. Robiliśmy też kilkukrotnie badanie kału na pasożyty ale wynik ujemny. Test na obecność Helicobakter Pylori - ujemny. Bardzo mnie ten kaszel stresuje tymbardziej jak córka do przychodzi i mówi "mamusiu mam kaszelek daj mi jakieś lekarstwo" czyli wygląda na to, że też Ją to męczy. KAszel nie nasila się w pozycji leżącej, jako małe dziecko córka nie ulewała. W nocy praktycznie nie kaszle choć zdarzają się noce, że pokaszluje ale sporadycznie. Badanie w kierunku alergii robiliśmy badając tylko wartość IgE całkowite co za pierwszym razem dało wynik 59 (norma w tym wieku do 60) a za drugim razem 86. Jest podejrzenie kaszlu psychogennego (na tle zazdrości o malutką siostrzyczkę) ale już sama nie wiem czy to trafna diagnoza. Jako matka nie potrafię nie dociekać dalej. Czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek lub może coś zasugerować co robić dalej? Dodam jeszcze, że córka rzadko choruje i infekcje mają łagodny i szybki przebieg. Niczego nie połknęła a kaszel zaczął się po infekcji w 10/2010 (miesiąc po zakończeniu karmieniem piersią, a karmiłam Ją do 14 miesięcy - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.)
|
|
|
otto
|
# Posted: 8 Paź 2011 19:28
Odpowiedz
wygląda z opisu, że to kaszel psychogenny. Czasem przewlekają sie infekcje atypowe, ale z pewnością "po drodze" była leczona jakimś makrolidem (Sumamed, Klacid). IgE w normie, ale nie zawsze koreluje z alergią. Z otoczenia mozna wyeliminować ewentualne rezerwuary kurzu - jest na tej stronie dość dobry artykuło alergii, roztoczach.. Pozdrawiam.
|
mj
|
# Posted: 9 Paź 2011 22:37
Odpowiedz
Tak córka po drodze nabawiła się zapalenia oskrzeli i dostała Klacid. Po paru dniach wszystko przeszło, jedynie kaszel pozostał. Kolejna Pani doktor do której trafiliśmy wspomniała o bronchoskopii, wiem jednak, że jest to badanie bardzo obciążające i inwazyjne wolelibyśmy go uniknąć, nie wiem czy w opisywanej przeze mnie sytuacji rozważyć poddanie się badaniu? Jestem prawie pewna, że córka niczego nie połknęła bo nigdy nie miała w zwyczaju wkładać do buzi przedmiotów do tego nie przeznaczonych. Wspomniane było również badanie ph-metria ale córka chyba nie ma objawów refluksu. Najchętniej przyjęłabym wersję o kaszlu psychogennym ale jestem pełna obaw czy to nic poważnego. Tak jak pisałam, córka nie wykazuje żadnych objawów chorobowych, rozwija się bardzo dobrze no ale jednak jest ten kaszel trwający już rok. Za 2 tygodnie mamy wizytę u alergologa i chcemy wykonać badanie IgE swoiste, może wyjdzie jakaś alergia. Nie wspomniałam o tym, że córka prawie zawsze (albo bardzo często) ma drobne wypryski na policzkach i policzki są lekko przesuszone. Są niekiedy zaczerwienione i zaczęłam się zastanawiać czy nie będzie jakiejś alergii pokarmowej? I czy kaszel może być z tym związany? Policzki skazowe wyglądają chyba trochę inaczej, a z tego co wiem, skaza białkowa najczęściej objawia się w pierwszych miesiącach życia i umiejscawia się oprócz policzków - w zgięciach łokci i kolan. Córka nigdy tego nie miała. Już sama nie wiem co o tym myśleć a bardzo mnie to wszystko martwi. Proszę o pomoc, poradę i dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
|
wera82
Użytkownik
|
# Posted: 10 Paź 2011 10:07
Odpowiedz
po przeczytaniu Twojego opisu też skłaniam się ku temu, że ten kaszel ma podłoże psychiczne, skoro wszystkie inne badania niczego nie wykazały. A młodsza siostra ile ma lat/miesięcy?
|
ika70
|
# Posted: 10 Paź 2011 15:51
Odpowiedz
Mój synek kaszlał przez kilka miesięcy, w necie przeczytałam, że przyczyną może być bakteria Chlamydia. Faktycznie okazało się, że to ta bakteria - ale żeby zrobić bezpłatnie badanie w kierunku Chlamydii musiałam na 2 dni "położyć" się z nim do szpitala na oddział obserwacyjny. Leczenie polega na podawaniu antybiotyku ale przez 3 tygodnie.
|
mj
|
# Posted: 10 Paź 2011 18:21
Odpowiedz
Młodsza siostrzyczka ma 6 miesięcy. Córka kaszle już rok ale jeśli to kaszel na tle psychicznym to możliwe całkiem że zaczęło się odkąd powiedzieliśmy że będzie miała rodzeństwo. Faktem jest, że do brzucha się mówiło, głaskało - może już wtedy się zaczęło. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Nad chlamydią też się zastanawiałam i chyba przy okazji badania krwi na IgE swoiste - zbadamy córkę pod kątem chlamydii i mycoplasmy.
|