| Autor |
Wiadomość |
karola
Użytkownik
|
# Posted: 14 Sier 2007 17:04
Odpowiedz
mam problem mieszkam i pracuje w londynie nie mam zbytnio czasu zeby udac sie do lekarza...dzis od samego rana rozbolal mnie brzuch,podbrzusze bylam w pracy wzielam tabletki musialam wrocic do domu nic nie pomoglo!dopiero po 13 godzinach bole ustaly chociaz nadal czuje ucisk w podbrzuszu, wczesniej mialam odruchy wymiotne....czy to moze byc wyrostek robaczkowy?albo wrzody...?
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 17 Sier 2007 04:30
Odpowiedz
Niestety, diagnostyka bólów brzucha na odległość jest niemożliwa, konieczne jest oprócz dokładnego wywiadu chorobowego badanie pacjenta.
Wywiad chorobowy: ważne jest określenie lokalizacji bólu (np. nadbrzusze, podżebrze prawe, podbrzusze); rodzaj bólu (kolkowy, tępy), czy ból promieniuje (np. do pachwiny, czy jest to ból opasujący); czy współtowarzyszą wymioty (jakie są to wymioty); czy występuje żółtaczka, jak często są stolce, jak wyglądają - a może wiatry i stolec są wstrzymane; czy są jakies zmiany w moczu, częste oddawanie moczu małymi porcjami; czy nie występują upławy, itp.?
Silne bóle brzucha powodowane być mogą przez różne stany chorobowe: - bóle w nadbrzuszu - zapalenie trzustki, choroby żołądka, dwunastnicy (np. choroba wrzodowa) - bóle w podbrzuszu prawym - zapalenie wyrostka robaczkowego; zapalenie przydatków (również po lewej w podbrzuszu); - bóle w okolicy lędźwiowej i bóle brzucha - kolka nerkowa, również bóle kręgosłupa, zapalenie nerek, - bóle w prawym podżebrzu - kolka żółciowa, - czasem niedrożnośc jelit lub przepuszczająca niedrożność - wówczas nudności i wymioty z zatrzymaniem gazów i stolca, - bóle podbrzusza - np. zapalenie pecherza moczowego. - czasem ból powoduje tętniak.
To niektóre z przyczyn.
Często - jeśli przyczyna organiczna jest nieuchwytna rozpoznaje sie kolkę jelitową - colica jejunalis. Przyczyną bólu sa wówczas stany skurczowe jelit. Ból bywa silny. Zapobieganie jest trudne, stosuje sie leki regulujące motorykę jelit (Duspatalin lub Tribux lub Debridat). A doraźnie lek rozkurczowy (np. No-spa forte) + lek przeciwbólowy (np. Pyralgina).
Oczywiście najlepszej rady udzieli lekarz po osobistym zbadaniu pacjenta - należałoby się do niego jak najprędzej zgłosić.
Ból w podbrzuszu w połączeniu z innymi objawami takimi jak uczucie częstego parcia na mocz (uciążliwa częsta konieczność odwiedzania toalety), przy małej ilości oddawanego moczu, silny, kłujący ból w okolicy nadłonowej sugerować może zpalenie pęcherza moczowego. Ból, świąd i pieczenie przy oddawaniu moczu - tak pokrótce można scharakteryzować infekcje w obrębie cewki moczowej.
Leczenie objawowe ostrych zakażeń dróg moczowych polega na leżeniu w łóżku, obfitej podaży płynów i częstym oddawaniu moczu (wówczas drobnoustroje są wypłukiwane z dróg moczowych). W bolesnym zapaleniu pęcherza moczowego stosuje się też leczenie przeciwbólowe. Należy unikać oziębienia nóg, zawilgocenia bielizny. Stosuje się leki dostepne bez recepty, wspomagająco - w Polsce np. Urosept, jest to lek ziołowy. Inny to np. Urinal - owoce żurawiny są bardzo pomocne w infekcjach dróg moczowych. Wydaje się jednak, że potrzebne jest zastosowanie leczenia przyczynowego - chemioterapeutyk czy antybiotyk. Np. w Polsce: Furaginum (furaginum), Biseptol (co-trimoxazole) Keflex (cefalexin). W nawiasie są podane nazwy farmaceutyczne substancji czynnych. Włączając wcześnie leczenie łatwo można osiągnąć zamierzony cel leczniczy. Zakażenia zaniedbane, gdy pacjent nie zgłosi się do lekarza przechodzą w stan przewlekły i stwarzają ryzyko powikłań – np. zaburzenia funkcji nerek.
|
Anonim
|
# Posted: 26 Sier 2007 04:06
Odpowiedz
od kilku dni odczuwam bol w prawej nerce.bol przypomina kolke i nasila sie podczas gdy stoje albo dzwigam. przed rokiem mialam badane nerki {badanie Kontrastowe}nie wiem czy to sie doslownie tak nazywa.to byly wlasciwie 2 badania.dozylnie wstrzykiwano plyn i na zasadzie kontrastu obserwowano funkcje nerek.badanie wykazalo ze prawa nerka pracuje w 15 procentach i ma dwie cysty a lewa przejela ok.85 procent pracy,dodatkowo mam zwezenie przewodu moczowego.czasami odczuwalam bol ale tym razem jest silniejszy i troche inne cos w wrodzaju kolki.moze mi ktos podpowiedziec co to moze byc i co powinnam robic?bede wdzieczna
|
23072009
|
# Posted: 23 Lip 2009 04:13
Odpowiedz
MNIE W NOCY TAK BRZUCH BOLAŁ ZE NIE MOGŁAM WSTAC SKRECAŁAM SIE Z BÓLU TAK JAK BY DRETWIENIE W DOLE BRZUCHA DO TEGO BOLI MNIE KRĘGOSŁUP I NOGI A MOCZ ODDAJE CZESTO I W MAŁYCH ILOŚCIACH PRZY TYM TOWARZYSZY STRASZNY BÓL BYŁA NAWET NA POCZĄTKU KREW ALE MIAŁAM OSTATNIE DNI MIESIĄCZKI
|
Anonim
|
# Posted: 16 Wrz 2009 09:38
Odpowiedz
witam... od paru dni mam straszne bole nerek i bol w okolicach zeber... lekarz stwierdzil ze mam zapelenie nerek wywolane bakteria... biore leki.. bol z nerek ustepuje lecz kolo zeber niestety nie... nasila sie ...
|
syla1903
|
# Posted: 27 Sty 2010 23:19
Odpowiedz
ja mam juz od paru dni ból w podbrzuszu i w okolicy lędźwiowej kręgosłupa do tego mam białko w moczu 25 mocz mało czytelny co to oznacza?
|
Anonim
|
# Posted: 14 Lut 2010 18:24
Odpowiedz
czuje silny tepy bol po nizej brzucha i promieniuje mi odziwo na uda,pomozcie
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 14 Lut 2010 18:26
Odpowiedz
ja mam podobnie nie wiem co to , a lekarzy boje sie jak ognia
|
ala
|
# Posted: 17 Maj 2010 12:52
Odpowiedz
juz 10 lat tak mam i nikt mi nie pomogl
|
taigh
|
# Posted: 21 Cze 2010 17:30
Odpowiedz
Kochani, ma dokladnie to samo, najpierw był ból w okolicy wyrostka, teraz promieniuje na całą prawa strone brzucha. Lekarzw Manchesterze stweirdził infekcje bakteryjna nerek i bole miesniowe. Niestety tutaj, żeby być skierowanym na USG chyba trzeba całkiem się przekrecic. W kazdym razie przestala mi pomagac nawet kodeina. Nie moge normalnie chodzić, co jest frustrujace, a stres bólowi nie sprzyja. Błędne koło. Mam nadzieję, że nam wszystkim przejdzie.
|
Eny
Użytkownik
|
# Posted: 22 Cze 2010 11:14
Odpowiedz
Kilka dni temu podczas stosunku poczulam nagly ból, a wlasciwie klocie w podbrzuszu. tak jakby w jelicie. wydawalo mi sie ze to olka jelitowa, poniewaz w ciągu ubieglych lat juz kilka razy takową miałam. ale od 4 dni jest mi niedobrze, zbiera mi sie na wymioty i czuje sie caly czas zle. nie mam ochoy jesc. czasem takze kłuje mnie w dole brzucha. kiedy naciskam na dol brzucha takze czuje ból. mam problemy z wypróżnianiem sie. jestem bardzo daleko od domu, w Szwecji w górach, gdzie nie mam dostępu do lekarza. co mam robic? kiedy mi przejdzie? Pomórzcie
|