| Autor |
Wiadomość |
karolina1108
Użytkownik
|
# Posted: 27 Lis 2011 01:08
Odpowiedz
Witan. Mam problem poniewaz od jakiegos czasu mam nawracajace uczucie jakby oszolomienia(dziwne zawroty glowy) czesty bol glowy. Oto moje wyniki badan rezonansu glowy: W strukturach glebokich obu polkul mozgu drobne ogniska o sygnale plynowym, ktore najpewniej odpowiadaja poszerzonym przestrzeniom okolonaczyniowym, poza tym mozgowie bez zdeklarowanych zmian ogniskowych, przyscienne pogrubienie sluzowki w dnie lewej zatoki szczekowej. Ktos mi powiedzial ze to moze byc zapalenie zatok. Czy to prawda?
|
|
|
Tedy
Użytkownik
|
# Posted: 28 Lis 2011 00:57
Odpowiedz
najpewniej odpowiadaja poszerzonym przestrzeniom okolonaczyniowym,
Jak widać w opisie , lekarz napisał -"najpewniej". A więc nie ma pewności na 100%. Tylko tak przypuszcza. Inny lekarz może widzieć coś innego. Ten wynik powinien teraz opisać inny lekarz i należałoby porównać oba opisy .Oczywiście trzeci opis byłby również wskazany , wówczas miałabyś jasny obraz Twoich badań. Ponadto nie napisał wyraźnie , że stwierdził zapalenie , tylko ogniska DROBNE .
Kiedyś w szpitalu mierzyły mi ciśnienie dwie pielęgniarki . Raz za razem i jedna widziała 160 a druga 120 ...
|
Meritkate
|
# Posted: 23 Gru 2011 18:42
Odpowiedz
Badanie MR jest pomoca w diagnozie, którą stawia w tym przypadku neurolog zapewne (choć zawrotami neurolodzy ale i laryngolodzy się zajmują). Trzeba wziąć pod uwagę odchylenia jakie istnieją w badaniu neurologicznym, laryngologicznym i ogólnolekarskim (w tym też pomiar RR), badania podstawowe z krwi - czy nie ma anemii, parametry zapalne - jak się to zbierze w całośc to wtedy coś może więcej będzie wiadomo. A z Teddym się zgadzam. Nagrać badanie na CD (bo dzis juz takie badania się na płytki nagrywa, a nie drukuje na kliszach) i można poszukać jakiegos autorytetu radiologicznego i poradzić się co i jak.. I prawdę powiedział ktos o zatokach, bo tam jest pogrubienie śluzówki - taki przerost w zapaleniu pewnie nastapił.
|