| Autor |
Wiadomość |
Paprotka
Użytkownik
|
# Posted: 2 Sty 2012 15:29
Odpowiedz
Witam, mam problem z wszawicą u moich synów, wiek: 4 i 6 lat. Już trzeci raz przynoszą to paskudztwo z przedszkola. Próbuję różnych środków, od metod domowych przez preparaty takie jak Hedrin i Pipi, ale żaden nie jest w 100% skuteczny, zostają gnidy, potem znowu pojawia się problem (nie wiem czy te wszy się odradzają czy znowu gdzieś dzieciaki to łapią). Już dostaję szału, sama raz się zaraziłam, przeleczyłam te wszy, ale chyba w końcu opanują całydom. Dodam, że przestrzegamy wszystkich zasad higieny, myjemy regularnie głowy....ale nie mogę dać sobie z tym rady. Ktoś coś doradzi?
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 2 Sty 2012 18:13
Odpowiedz
Nie wiem co już stosowałaś, ale prof.Ożarowski w swojej książce pisze, że są metody nawet i prymitywne, ale skuteczne. Ożarowski A. Jaroniewski W. "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie".
Być może zapomniałaś, że gnidy dojrzewają w okresie 3-8 dni, co oznacza, że kurację należy przeprowadzać co około 3 dni jesli mamy preparat, który działa tylko na żywe (a tak właśnie przeważnie jest). No i mam nadzieję, że dzieci nie zarażają się stale na nowo.
|
Coltunus
|
# Posted: 2 Sty 2012 22:32
Odpowiedz
No a tak w ogóle to trzeba problem omówic z dyrekcją przedszkola - inaczej będzie to błędne koło. Trzeba by wszystkie dzieci jednoczasowo zlikwidowały problem w ognisku, gdzie dochodzi do zarażania.
|
Paprotka
Użytkownik
|
# Posted: 10 Sty 2012 15:24
Odpowiedz
Dziękuję za opinie. Tak, to prawda, że problem jest w przedszkolu. Jednak jak się dowiedziałam, "na razie nie ma tylu przypadków wszawicy, żeby podejmować interwencję". Ciekawe na co czekają. Na razie musimy sobie jednak radzić sami. Pani z apteki poleciła mi nowy środek bezpieczny dla dzieci Linicin Lotion. Łatwo się go stosuje, zostawiłam na głowie chłopców na 15 minut, potem spłukałam i wyczesałam martwe, uduszone wszy i gnidy gęstym grzebieniem który dostałam z Linicinem. W ulotce radzą by powtórzyć taki zabieg po 8 dniach, więc zgadza się, że jakaś zabłąkana gnida może wtedy dojrzeć, ale te dwa razy powinny wystarczyć (na razie jesteśmy po pierwszym razie i włoski chłopców wyglądają zupełenie na zdrowe). Ważne, że ten środek jest bezpieczny dla dzieci - nawet od pół roku, a nawet kobiet w ciąży. Dam znać, co dalej, czy udało się pożegnać z problemem - o ile znowu któryś z chłopaków czegoś nie przyniesie : (
|
emma
|
# Posted: 27 Lut 2012 16:45
Odpowiedz
dobrze, że tu trafiłam bo jako matka pokaźnej gromadki też toczę nieustanne batalie z wszawicą. do tej pory stosowałam cały czas hedrin, radził sobie różnie, a gdzie nie szukałam/pytałam właśnie jego mi polecali. w końcu trafiłam na stronę nawszy.pl gdzie piszą o tym linicin lotion właśnie, pani w aptece powiedziała, że to nowość na polskim rynku i nie za bardo się orientuje, ale postanowiłam zaryzykować i nie żałuję. szybko i skutecznie, i żeby tylko cholerstwo nie wróciło!
|
anka
|
# Posted: 7 Mar 2012 11:39
Odpowiedz
witam rozumie was doskonale przechodze przez to juz 3 miesiadz i juz chcialam corce obciac wlosy ale walcze dalej na poczatku stosowalam szampon Paranit wygodny w stosowaniu i calkiem fajnie pachnie ale to nic nie dalo zuzylam 3 butelki za 35.zl szok ale w aptece jest plyn o nazwie Delacet zapach jak ocet wiec wysmarowalam glowe tak jak w instrukcji no i chyba sie udalo ale zrobie powtorke
|