Login  Hasło 
Zapomniałeś hasła? | Zarejestruj się!
Sprawdź czy temat już istnieje: 
Jeśli nie, dodaj nowy temat (na dole strony).
zdrowie.flink.pl / Forum Zdrowie / "zapchane zatoki" ból głowy
Autor Wiadomość
Anonim
# Posted: 17 Sier 2007 14:14
Odpowiedz 

Chciałam się dowiedzieć czy istnieją jakieś skuteczne domowe metody leczenia zapalonych zatok? ? ?
Cały czas boli mnie głowa z części czołowej, ból ten nasila się przy pochylaniu, skakaniu itp. czuje ucisk
nie mam innych objawów takich jak gorączka, wydzielina z nowa, oddycham w miare mozłiwości swobodnie, bo jak stwierdzono u mnie mam skrzywioną przegrode nosową ( należy dodać ze ponad rok temu w lipcu 2006 przyszłam operacje plastyczną nosa i prostowania przegrody nosowej) jednak po około pól roku od operacji jak byłam u laryngologa stwierdził ze przegroda wróciła naswoje miejsce i powinnam znowu poddać się temu zabiegowi, wiem co przeszłam i grugi raz się na to nie pisze. Tak wiec dr nie będzie mnie leczyc dopuki znowu nie przejde zabiegu... a głowa ciagle mnie boli...
czy ktoś miał podobny problem? czy są domowe sposoby leczenia ?

mail haniazrudysl@interia.pl

Corhydrone
Użytkownik
# Posted: 19 Sier 2007 23:10
Odpowiedz 

Wyczerpujące informacje: http://zdrowie.flink.pl/zapalenie_zatoki.php

Leczenie zapalenia zatok przynosowych.

Ostre zapalenie zatok powikłane bakteryjnie ma zwykle ciężki przebieg. Rozpoznaje się je po opisanych powyżej objawach (np. po wysokiej gorączce, ropnej wydzielinie i silnym bólu). W tym przypadku stosuje się antybiotykoterapię pod kontrolą lekarza, przez ok. 10-14 dni. Celem antybiotykoterapii jest eliminacja zakażenia bakteryjnego oraz zapobieganie ewentualnym powikłaniom. Ponadto leczy się dokuczliwe objawy stanu zapalnego (tzw. leczenie objawowe) – obrzęk śluzówki, ból zatok i głowy, gorączkę, kaszel, itp.

Jeśli nie nastąpiło zakażenie bakteryjne wówczas mamy do czynienia z łagodnym przebiegiem ostrego zapalenia zatok. Objawy wirusowego zapalenia ustępują zwykle po kilku dniach, wraz z cofaniem się infekcji wirusowej górnych dróg oddechowych. W takich, przypadkach stosuje się tzw. leczenie objawowe - leczenie to jest wspólne dla wirusowego i bakteryjnego zapalenia zatok, w bakteryjnym zapaleniu zatok jest leczeniem wspomagającym antybiotykoterapię.

Celem leczenia objawowego jest zwalczenie stanu zapalnego powodującego obrzęk śluzówki nosa i zatok oraz upłynnienie zalegającej w zatokach wydzieliny. Ponadto zwalczenie bólu zatok, bólu głowy oraz gorączki. Stosuje się tutaj leki obkurczające błonę śluzową (w postaci kropli lub aerozoli do nosa), u starszych dzieci doustnie preparaty pseudoefedryny (maksymalnie do 4 dni). Ponadto niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. paracetamol, ibuprofen), które działają również przeciwgorączkowo. Kolejną grupą leków są leki mukolityczne (rozrzedzające zgęstniałą wydzielinę, w postaci np. kropli do nosa, aerozoli, płukanek - płukanie jamy nosowej solą fizjologiczną). Ponadto można stosować zabiegi takie jak np. inhalacje ziołowe z parą wodną, saunę, ciepłe kompresy w celu wspomożenia ewakuacji wydzieliny. Przy niepowodzeniu leczenia zachowawczego w razie potwierdzenia radiologicznie poziomu płynu w zatoce wskazana może być punkcja zatoki.

Podstawą leczenia przewlekłego zapalenia zatok jest antybiotykoterapia na podstawie antybiogramu (leczenie celowane, po ustaleniu, na jaki antybiotyk bakteria jest wrażliwa). Antybiotykoterapia prowadzona jest przez dłuższy czas niż w przypadku procesu ostrego. Ponadto stosuje się opisane powyżej leczenie objawowe.

W razie nieskuteczności leczenia farmakologicznego przewlekłego zapalenia zatok stosowane są metody leczenia chirurgicznego. Leczenie operacyjne ma na celu przywrócenie drożności nosa, drenażu i uzyskanie odpowiedniej wentylacji zatok (usunięcie chorych tkanek, wytworzenie drożnego połączenia zatok z jama nosową, czy też plastyka przegrody nosowej). Szczególne znaczenie ma wprowadzenie do technik operacyjnych funkcjonalnej endoskopowej operacji zatok przynosowych. Podjęcie decyzji o leczeniu chirurgicznym zatok wymaga dokładnej diagnostyki obrazowej. Wartościowy diagnostycznie obraz dostarcza tomografia komputerowa.

Przyczyny nawrotowego i przewlekłego zapalenia zatok.
Nawrotowe zapalenia są zwykle etapem przejściowym do przewlekłego zapalenia zatok. Przyczynami nawrotów choroby i utrwalenia się zapalenia przewlekłego mogą być: zaburzenia drożności nosa (np. skrzywienia przegrody nosa, polipy nosa, ciało obce w nosie) alergia (obecność alergicznego nieżytu nosa sprzyja długotrwałym obrzękom błony śluzowej i upośledzeniu drożności ujść zatok), zaburzenia immunologiczne, uszkodzenia i zaburzenia czynności tzw. aparatu rzęskowo-śluzowego nabłonka śluzówki nosa i zatok, zły stan migdałków podniebiennych, zwłaszcza migdałka gardłowego (u dzieci), zapalenie ucha, zanieczyszczone środowisko życia i pracy, palenie papierosów oraz niezdrowy styl życia (np. brak ruchu, złe odżywianie, nadmiar używek).

mastas
Użytkownik
# Posted: 1 Kwi 2010 11:21
Odpowiedz 

O widzę elaborat powyżej :) ja Ci powiem w skrócie- miałam taki problem, chyba z 5 lat się z nim nosiłam, nic nie pomagało. W końcu mi lekarz powiedział, ze jak nie skoryguje przegrody a najlepiej jak się tez pozbędę migdałków to inaczej nie polepszy mi się nigdy. No i chcąc nie chcą musiałam, na razie tylko przegroda zrobiona ale i tak jest o niebo lepiej. Dr Jaworski w Centrum chirurgii plastycznej Malia mi robił. Migdałki może latem...ale nie bagatelizuj problemu!

Twoja wypowiedź
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Link do obrazka  Link do strony 

» Login  » Hasło 
Możesz podać tylko login bez hasła - nie ma konieczności rejestracji.
Login tymczasowy nie może być taki jak zarejestrowanego już użytkownika.

Pytania i odpowiedzi są pisane przez wszystkich użytkowników i nie są weryfikowane!
Pamietaj by przed zastosowaniem się do rad użytkowników, skosultować je z Twoim lekarzem. Tylko badania i wywiad lekarski poparty historią choroby są podstawą do leczenia.
Wygenerowane przez simple bulletin board miniBB™ © 2001-2012

Twój portal
zajrzyj na forum

1. Zapisz się na magazyn
  2. Forum zdrowie
  3. Zasugeruj temat
  4. Opinie o stronie

Zdrowie i medycyna
Archiwum artykułów

1. Aktywność fizyczna
  2. Alergia
  3. Alergiczne zapalenie spojówek
  4. Anemia
  5. Anoreksja
  6. Artroskopia
  7. Astma oskrzelowa
  8. Badanie krwi
  9. Biegunka
  10. Bolesne miesiączkowanie
  11. Ból gardła
  12. Bóle brzucha
  13. Bóle głowy
  14. Bóle karku
  15. Bulimia
  16. Chora wątroba
  17. Choroba lokomocyjna
  18. Choroba Wieńcowa
  19. Choroby jamy ustnej
  20. Choroby mężczyzn
  21. Chrapanie i bezdech senny
  22. Depresja
  23. Depresja sezonowa
  24. Dna moczanowa
  25. Gastroskopia
  26. Gorączka
  27. Grypa
  28. Grzybica stóp
  29. Hemoroidy
  30. Infekcje dróg oddechowych
  31. Infekcje układu moczowego
  32. Jak dbać o serce?
  33. Kamica żółciowa
  34. Kamienie nerkowe
  35. Kandydoza pochwy
  36. Kaszel
  37. Katar
  38. Katar alergiczny
  39. Krwawienie z nosa
  40. Łupież
  41. Łzawienie oczu
  42. Menopauza
  43. Miażdżyca
  44. Migrena
  45. Mononukleoza
  46. Nadciśnienie tętnicze
  47. Nadmierna senność
  48. Nadmierne pocenie
  49. Narkotyki u dziecka
  50. Nerwica
  51. Niedoczynność tarczycy
  52. Niedrożność jelit
  53. Nudności i wymioty
  54. Omdlenia
  55. Oparzenia słoneczne
  56. Opryszczka
  57. Osteoporoza
  58. Otyłość
  59. Owrzodzenia podudzi
  60. Padaczka
  61. Palenie
  62. Pierwsza pomoc
  63. Pierwsza pomoc w różnych przypadkach
  64. Pokrzywka
  65. Poślizgnięcia na lodzie
  66. Probiotyki
  67. Problemy z zaśnięciem
  68. Próchnica zębów
  69. Przerost migdałków
  70. Przerost prostaty
  71. Przykry zapach z ust
  72. Roztocze kurzu domowego
  73. Rwa kulszowa
  74. Stres
  75. Szczepienia ochronne
  76. Świnka
  77. Tanoreksja
  78. Trądzik
  79. Udar mózgu
  80. Ukąszenie żmii zygzakowatej
  81. Urazy głowy
  82. Witaminy
  83. Wrzody żołądka i dwunastnicy
  84. Wzdęcia brzucha
  85. Zaćma
  86. Zapalenie wyrostka robaczkowego
  87. Zapalenie ucha środkowego
  88. Zapalenie zatok
  89. Zaparcia
  90. Zawał serca
  91. Zawroty głowy
  92. Zdrowe stopy
  93. Zespół jelita drażliwego
  94. Zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  95. Zespół suchego oka
  96. Zgaga
  97. Zwyrodnienia stawów
  98. Żylaki kończyn dolnych