| Autor |
Wiadomość |
saw
|
# Posted: 21 Sier 2007 16:36
Odpowiedz
Witam mam jakies wzdecia brzucha czuje sie pelny jesli zjem chodz by mala kanapke boli mnie cos w lewym boku nie jem nic ciezko strawnego moze ktos cos wie na ten temat?
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 23 Sier 2007 01:22
Odpowiedz
Niestety, diagnostyka bólów brzucha na odległość jest niemożliwa, konieczne jest oprócz dokładnego wywiadu chorobowego badanie pacjenta (badanie fizykalne, USG brzucha, badania laboratoryjne, ewentualnie badanie kału - pasożyty? infekcja bakteryjna?).
Zawsze ważne jest dokładne określenie lokalizacji bólu (np. nadbrzusze, podżebrze prawe, podbrzusze); rodzaj bólu (kolkowy, tępy), czy ból promieniuje (np. do pachwiny, czy jest to ból opasujący); czy współtowarzyszą wymioty (jakie są to wymioty); czy występuje żółtaczka, jak często są stolce, jak wyglądają, czy są obecne krew lub sluz? - a może wiatry i stolec są wstrzymane; czy są jakies zmiany w moczu, częste oddawanie moczu małymi porcjami, itp.?
Silne bóle brzucha powodowane być mogą przez różne stany chorobowe: - bóle w podbrzuszu lewym - np. kolka nerkowa lewostronna, niedrożność przepuszczajaca, uchyłki jelita, polipy, guzy, stany zapalne jelit, pasożyty i inne. To tylko przykłady.
- bóle w nadbrzuszu - zapalenie trzustki, choroby żołądka, dwunastnicy (np. choroba wrzodowa) - bóle w podbrzuszu prawym - zapalenie wyrostka robaczkowego; zapalenie przydatków (również po lewej w podbrzuszu); - bóle w okolicy lędźwiowej i bóle brzucha - kolka nerkowa, również bóle kręgosłupa, zapalenie nerek, - bóle w prawym podżebrzu - kolka żółciowa, - czasem niedrożnośc jelit lub przepuszczająca niedrożność - wówczas nudności i wymioty z zatrzymaniem gazów i stolca, - bóle podbrzusza - np. zapalenie pecherza moczowego. - czasem ból powoduje tętniak.
To niektóre z przyczyn.
Często - jeśli przyczyna organiczna jest nieuchwytna rozpoznaje sie kolkę jelitową - colica jejunalis. Przyczyną bólu sa wówczas stany skurczowe jelit. Ból bywa silny. Zapobieganie jest trudne, stosuje sie leki regulujące motorykę jelit (Duspatalin lub Tribux lub Debridat). A doraźnie lek rozkurczowy (np. No-spa forte) + lek przeciwbólowy (np. Pyralgina).
Oczywiście najlepszej rady udzieli lekarz po osobistym zbadaniu pacjenta -należałoby się do niego jak najprędzej zgłosić.
Polecam też lekturę artykułów poświęconych zbliżonej tematyce:
Zespół jelita drażliwego Wzdęcia brzucha Wrzody żołądka i dwunastnicy Niedrożność jelit Kamica żółciowa
Jeśli ból jest bardzo silny lekarz POZ wykona odpowiednie badania, skieruje na leczenie specjalistyczne, doraźnie pomóc może kroplówka rozkurczowa. Przy nasilonych bólach brzucha można ewentualnie wezwać Pogotowie Ratunkowe (leczenie w domu lub możliwy transport do Izby Przyjęć pobliskiego szpitala jeśli będą wskazania).
|
karola1166
Użytkownik
|
# Posted: 22 Sty 2009 03:22
Odpowiedz
WITAM!!! MAM 20 LAT I JESTEM CHORA NA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY CZĘSTO MAM BÓLE PODBRZUSZA, ZAWROTY GŁOWY, JEST MI SŁABO I CZASEM NIEDOBRZE....TEMU WSZYSTKIEMU TOWARZYSZY WZDĘTY BRZUCH....OBAWIAM SIĘ, ŻE MOGE BYĆ W CIĄŻY, ALE NORMALNIE MOGĘ WCIĄGNĄĆ BRZUCH I MIAŁAM MIESIĄCZKĘ...CZY TO MOŻLIWE??? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ, BO NIE WIEM CO MAM ROBIĆ A NIE MAM TERAZ PIENIĘDZY, ŻEBY PÓJŚĆ DO GINEKOLOGA A KOLEJKI SĄ OGROMNE:/
|
Anonim
|
# Posted: 26 Sty 2009 23:28
Odpowiedz
to nie ma nic z ciążą, a z brzuchem trzeba pewnie lekarza i zmienic diete
|
kasiaraszyn
|
# Posted: 9 Lip 2010 10:22
Odpowiedz
witam mam duzy brzuch od jakiegoś czasu, napeczniały twardy jak skała. ale na 100 nie jestem w ciąży, ale tak wyglądam,moze ktoś wie co to za choroba
|
emi
|
# Posted: 14 Gru 2010 13:35
Odpowiedz
Pierwszym zadaniem do ustalenia przyczyny jest wizyta u lekarza i zrobienie wszystkich wynikow!Ja mam rozne bole zoladka ,podbrzusza itp itd juz od 20 lat . Wszyscy lekarze mnie mowia ,ze to jest nerwica zoladka i zespol jelita drazliwego!!Oczywiscie z tym mozna zyc tylko ,ze to nie zaden komfort byc ciagle ze skwaszona mina bo boli:(( Najgorsze sa dni przed dluzszym wyjadem np samolotem ,pociagiem wtedy nie dosc ,ze boli to jeszcze biegunki............koszmar!!Pozdrawiam wszystkich i zycze zdiagnozowania przyczyn :))
|
Anonim
|
# Posted: 11 Mar 2011 19:09
Odpowiedz
od dłuższego czasu czuje wzdęcia boli mie w lewym boku wręcz kuje.byłam u lekarza i zapisał mi tabletki penzol,wziełam dopiero jedna ale ciągle mie boli gdzie mam się zwrócić.przy tym jak miałam atak tego to miałam wymioty i biegunkę.co to jest za choroba odp prosze
|
|
|
elefant
|
# Posted: 15 Sty 2012 11:02
Odpowiedz
mam na imie ela mam ten sam problem boli brzuch i z lewej strony boli i cały brzuch czasami boli to morze byc nerwica tak sobie mysle ale niewiem narazie nic to natyle
|
Eus
|
# Posted: 15 Sty 2012 20:15
Odpowiedz
Jeśli chcesz zosbie zrobić dokładniejszą diagnostykę, a brzuch boli po lewej w śród i podbrzuszu to zrób sobie Elu takie badania: kał na pasozyty, kał na antygen Lamblii, kał na krew utajoną. Morfologia i CRP, aminotransferazy, amylazę w surowicy. Możesz tez allergodip pokarmowy (dość drogie - ok. 300 zł). A poza tym wskazane jest USG jamy brzusznej. Jeśli ból w nadbrzuszu to do rozważenia gastroskopia...
|