| Autor |
Wiadomość |
wiola
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 01:35
Odpowiedz
co to sa opiaty i w jakich substancjach wystepuja
|
|
|
Jerzy
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 02:07
Odpowiedz
Opiaty to używana powszechnie nazwa na określenie opioidów, czyli grupy substancji działających na receptory opioidowe, wliczając naturalnie występujące w ludzkim organizmie peptydy (endorfiny, dynorfiny, enkefaliny) oraz narkotyczne leki przeciwbólowe (alkaloidy opium oraz ich pochodne, np. morfina, kodeina).
"Opiaty (morfina, heroina). Objawy użycia to spadek aktywności, senność, zamazanie mowy, upośledzenie uwagi i pamięci..." Fragment z obszerniejszego artykułu o narkotykach z naszej strony.
|
wiola
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 02:57
Odpowiedz
a mam jeszcze jedno pytanie w jakich lekach moga wystepowac bo ostatnio mialam badanie moczu i wykazao ich obecnosc ale nie moge sobie skojarzyc z jakim lekiem bo napewno narkotykow nie bralam...
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:04
Odpowiedz
Słabym lekiem opioidowym jest tramadol (Tramal, Poltram i inne preparaty tramadolu). Dostępny jest na receptę, zalecany w różnego rodzaju dolegliwościach bólowych. Lekiem pierwszego rzutu w leczeniu bólu jest paracetamol (lek nieopioidowy). Leki opioidowe są często stosowane w medycynie - np. morfina w leczeniu bólu związanego z zawałem serca, bólu w chorobach nowotworowych, w bólu w złamaniach kosci...
|
wiola
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:12
Odpowiedz
a mam pytanie czy bisoprolol ma dzialanie opioidowe
|
wiola
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:13
Odpowiedz
a naproxen w tabetkach?
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:15
Odpowiedz
Nie - to lek beta-1-adrenolityczny - stosowany w nadciśnieniu tętniczym i chorobie niedokrwiennej serca.
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:17
Odpowiedz
Naproxen to lek z grupy niesteroidowych leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych, bez działania opioidowego.
|
wiola
Użytkownik
|
# Posted: 28 Sier 2007 03:19
Odpowiedz
to ja naprawde nie wiem dlaczego w moczu wyszly mi opiaty...
|
mama
Użytkownik
|
# Posted: 2 Maj 2009 07:19
Odpowiedz
u mojej córki podobnie wykryto opiaty i metamfetamine w moczu nie wiemy skąd sie wzieły w jej organizmie w szpitalu podano jej diphergan czy to moze miec cos wspolnego z obecnoscia narkotyków w jej organizmie
|
jutra
|
# Posted: 28 Paź 2009 13:59
Odpowiedz
Czy przy uzywania kropli do nosa moga wystapic opiaty w moczu?
|
jhvvjhvvjh
|
# Posted: 2 Gru 2010 20:54
Odpowiedz
leki bez recepty, po którzych w testach wychodzą opiaty to: Antidol, Thiocodin, efferalgan codeine, nurofen plus... ogólnie wszystki, które zawierają kodeinę.
|