| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 31 Sier 2007 05:55
Odpowiedz
Na stronie tej przeczytalam cos, co mnie bardzo zdziwilo, mianowicie, ze tabletki antykoncepcyjne moga wzmagac tradzik. Do tej pory zawsze spotykalam sie z dobrze uzasadniona opinia (i sprawdzilam to, doslownie i w przenosni, na wlasnej skorze), ze tabletki, zawierajace hormony zenskie, pomagaja pozbyc sie tradziku. W koncu jest on powodowany m.in. przez zbyt wysoki poziom testosteronu...
|
|
|
Jerzy
Użytkownik
|
# Posted: 31 Sier 2007 08:14
Odpowiedz
"Aż 50% kobiet (głównie młodych) rezygnuje ze stosowania antykoncepcji hormonalnej doustnej w 1. roku jej stosowania. Przyczyną mogą być:
- niepożądane efekty kosmetyczne (łojotok, trądzik, hirsutyzm, czyli obfitsze owłosienie, i łysienie), - wzmożone napięcie i bolesność gruczołów sutkowych (mastodynia, mastalgia), - plamienia i krwawienia w trakcie przyjmowania preparatu, - nudności, wymioty, - bóle głowy, - wtórny brak krwawienia podczas stosowania pigułek, - przyrost masy ciała, - strach przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Rezygnacja z tabletek antykoncepcyjnych jest spowodowana brakiem informacji o wpływie preparatów hormonalnych. Lekarze często nie uprzedzają o niepożądanych objawach (głównie androgenizacji), które są związane z nietolerancją estrogenów, rzadziej progestagenów."
Za dr n. med. Katarzyną Skórzewską - antykoncepcja hormonalna
|
Anonim
|
# Posted: 31 Sier 2007 09:43
Odpowiedz
Dziekuje za szybka odpowiedz, ale juz nic z tego nie rozumiem. Nie znam zadnej kobiety, ktorej nasililby sie lub pojawil tradzik z powodu tabletek, a zdecydowana wiekszosc moich znajomych zabezpiecza sie wlasnie ta metoda. Co do innych efektow ubocznych to raczej sie nie chce wypowiadac (chocial z tym lysieniem - moja dermatolog mowila mi, ze jak przestaje sie brac tabletki, to wtedy wlosy wypadaja przez jakis czas). Sama martwie sie, ze moj uklad pokarmowy na pewno ucierpi z powodu tabletek, ale co do tradziku to smiem watpic. Przeciez ginekolodzy w Niemczech masowo przepisuja tabletki mlodym dziewczynom z cera tradzikowa - stad tez alternatywna dla nich nazwa "Hautpille", czyli pigulka na skore. No i jak zwykle zdania uczonych sa podzielone, a zwykly zjadacz chleba nie wie, co robic...
|
Anonim
|
# Posted: 10 Cze 2011 15:59
Odpowiedz
Ja potwierdzam, ze przez tabletki dostałam trądzik i wypadały mi włosy. od kiedy przestałam, jest znacznie lepiej. Nigdy więcej!!
|
cynia
Użytkownik
|
# Posted: 27 Cze 2011 13:36
Odpowiedz
A ja znowu biorę sylvie20 i moja cera zrobiła sie o niebo lepsza. Tylko się zastanawiam czy jak je odstawie to trądzik wróci?
|
Anonim
|
# Posted: 29 Cze 2011 12:37
Odpowiedz
Całkiem możliwe, że trądzik i problemy ze skórą mogą wrócić po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Przecież wówczas organizm wraca do poprzedniego stanu - przestraja się na dawny tryb pracy, tak więc nie tylko trądzik może wrócić, ale również cera może zacząć się przetłuszczać, a nawet mogą włosy zacząć wypadać. Zazwyczaj te skutki po odstawieniu pigułek są krótkotrwałe, no i przecież nie u każdego się pojawiają :)
|
Anonim
|
# Posted: 29 Lis 2011 13:52
Odpowiedz
Ja jestem na 99% przekonana, że osoba, która przed braniem pigułek miała mega trądzik i obfity łojotok, tuż po ich odstawieniu dostąpi nawrotu tychże przykrych dolegliwości.
|
|
|
Tedy
Użytkownik
|
# Posted: 13 Gru 2011 23:32
Odpowiedz
Moja córka też brała tabletki antykoncepcyjne ,bo pewnie gdzieś wyczytała,że trądzik Jej przejdzie i w ogóle cera będzie ładniejsza. Tylko jak wyszła za mąż ,to przez kilka lat miała poważne problemy z zajściem w ciążę. Weźcie to pod uwagę młode damy !
|
cynia
Użytkownik
|
# Posted: 19 Gru 2011 20:51
Odpowiedz
A skąd ta pewność, że powodem problemów zajścia w ciążę są pigułki. Owszem kiedyś pigułki były tak naładowane hormonami, że organizm szalał i różne dziwne rzeczy z kobietami się działy. Obecnie składy pigułek są na tyle optymalne, aby pomagać a nie szkodzić. Sylvie20, które obecnie biorę są pigułkami nowej generacji z niewielką ilością hormonów. Chodzę regularnie do lekarza, robię profilaktyczne badania, aby wykluczyć ewentualne problemy po zakończeniu brania pigułek.
|
cinia
|
# Posted: 22 Gru 2011 14:50
Odpowiedz
oj, antykoncepcja jest dla kobiet nienajlepsza - wiele problemów dla kobiety pociaga za soba. Moze zanim pójdzie się na tzw. łatwiznę warto poczytać o innych sposobach?
|