| Autor |
Wiadomość |
kasia21
Użytkownik
|
# Posted: 4 Wrz 2007 06:31
Odpowiedz
Dzień dobry Mam pytanie od narodzin mam wadę wrodoną, którą zdiagnozowano jako lymphangioma cavernosum linguae- niestety bardzo mało wiem na temat tej choroby- próbowałam coś znaleźć internecie ale nie na str w j.polskim. Czy znaleziono już jakieś sposoby leczenia tego lub chociaż zachamowania choroby. Lekarze stwierdzili że nie jest to złośliwe. Proszę o informacje.
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 6 Wrz 2007 23:58
Odpowiedz
W tłumaczeniu na język polski nazwy łacińskiej: naczyniak jamisty języka.
Naczyniaki są to różnie wyglądające zmiany powstałe w wyniku rozszerzenia naczyń krwionośnych lub ich rozrostu, istniejące zwykle od urodzenia.
Wyróżnia się naczyniaki krwionośne płaskie oraz jamiste. Naczyniak płaski leży w poziomie skóry, często jest jednostronny, umiejscowiony na karku i twarzy. Zmiany umiejscowione w okolicy linii środkowej ciała mogą ustępować samoistnie, położone jednostronnie zwykle utrzymują się trwale. Naczyniaki jamiste mogą mieć postać czerwonych guzków lub przybierać kształt lekko wklęśniętej niebieskawej zmiany (jeśli położone są w głębi skóry). Występują na twarzy, w obrębie owłosionej skóry głowy, czasem na języku dając jego powiększenie. W czasie pierwszych 6 miesięcy życia zmiany mogą się powiększać, najczęściej jednak samoistnie ustępują do 2-4 roku życia.
Każde znamię naczyniowe wymaga konsultacji i obserwacji lekarskiej. Naczyniaki płaskie leczy się laseroterapią lub zamrażaniem. Naczyniaki jamiste, jeśli nie ustąpią samoistnie, wymagają zabiegu chirurgicznego.
Leczenia domowego nie ma. Należy przestrzegać zaleceń lekarskich.
|
andzia24114
|
# Posted: 3 Kwi 2008 03:16
Odpowiedz
mój mąz ma też taką chorobe na jezyku czy konieczna jest wizyta w szpitalu ?jak przebiega taki zabieg?i czy to sie nie nawroci?
|
Anonim
|
# Posted: 11 Paź 2010 09:32
Odpowiedz
Hej, ja mam na całej rece naczyniaka jamistego ogromnego. Mam 22 lata i nie wiem co robić.
|
feniksxx
|
# Posted: 15 Kwi 2011 16:31
Odpowiedz
Ogromnego naczyniaka jamistego twarzy miała moja córka. Wyleczył ją dr Rybczyński.Teraz jego metodę krzemową stosuje dr Tomczak Wiesława z Wrocławia. Polecam 1000%.
|
Anonim
|
# Posted: 7 Cze 2011 22:07
Odpowiedz
prosze o pomoc dla mojej corki ktora ma 11 lat Wrodzony rozległy naczyniak,uda, stopy pośladka lewego z przerostem kosci Klippel-Trenauneya
|
fruzia13
|
# Posted: 8 Cze 2011 10:04
Odpowiedz
Bardzo bym chciala sie skontaktowac z pania/em(feniksxx) mam podobny problem z moim dzieckiem
|
|
|