| Autor |
Wiadomość |
Margolcia
|
# Posted: 16 Wrz 2007 09:50
Odpowiedz
Podczas wędrówek w górach nabawiłam się przykrej dolegliwości. Pod paznokciami utworzyły mi się krwiaki. Blaszka paznokcia lekko odchodziła od ciała, ale dzisiaj mam tylko "fioletowe" paznokcie i nic mi się spod nich nie wydobywa. Odrosną, czy iść do lekarza i coś z tym zrobić? Tak bardzo się boję ;-(
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 16 Wrz 2007 23:34
Odpowiedz
Krwiaki pod paznokciami np. po uderzeniu w paznokieć (młotek, ciężki przedmiot) czernieją, i następnie "przesuwają się na zewnątrz" wraz ze wzrostem paznokcia. Gdy krwiak uległ ewakuacji, taka płytka w tym miejscu jest "odklejona", ale również wraz ze wzrostem paznokcia to odklejone miejsce przesuwa się na zewnatrz, aż wszystko wraca do normy.. Trwa to dość długo - kilka, kilkanaście tygodni - w zależności od miejsca gdzie powstał krwiak (bliżej macierzy, czy bliżej zewnętrznego brzegu paznokcia). Paznokcie nieustająco rosną. Średnio w ciągu doby wydłużają się o 0,1-0,12 mm, przy czym paznokcie palców rąk rosną 2-3 razy szybciej niż paznokcie na stopach.
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 16 Wrz 2007 23:35
Odpowiedz
W razie wątpliwosci należy zwrócic się do lekarza.
|
margolcia
|
# Posted: 24 Wrz 2007 11:39
Odpowiedz
Chciałabym podziękować za informację. Wczoraj pozbyłam się paznokcia, bezboleśnie, podczas snu :-) Rośnie już nowy, ale trochę garbaty. Cierpliwie czekam co się stanie z drugim paznokciem. Jest już "odklejony od ciała". Faktycznie trwa to dosyć długo (w moim przypadku od 3 lipca ), ale myślę, że przed zimą zdąży "zejść" i spokojnie założę kozaczki. Dziękuję Pozdrawiam M.
|
ewel
|
# Posted: 13 Lip 2008 08:23
Odpowiedz
To ja tez sie dolacze.. Dwa tygodnie temu zaczelam prace i musze nosic buty ochronne z blacha z przodu. Myslac, ze tak bedzie lepiej, mocniej obcielam paznokiec.. i po paru dniach duzy palec u prawej nogi zaczal mi wariowac. Dokladniej zrobil mi sie duzy babel pod paznokciem z zewnetrznej strony, a takze maly babelek wzdluz bocznej.. Do tego zabarwilo sie na siny kolor.. Mam to cudo juz z tydzien.. co mi doradzicie? mam z tym poczekac i sprobowac smarowac mascia czy isc do lekarza? Problem w tym, ze jestem zagranica i nie wiem dokladnie jak tu to wszystko funkcjonuje.. jak bedzie trzeba to pojde.
|
halinajele
|
# Posted: 29 Paź 2008 14:13
Odpowiedz
zrobił sie czarny paznokiec u nogi
|
Anonim
|
# Posted: 8 Kwi 2010 22:52
Odpowiedz
lec do lekarza
|
|
|
kucia7
|
# Posted: 6 Sty 2012 14:51
Odpowiedz
Ja także mam pytanie i bardzo liczę na odpowiedz gdyż jestem przerażona. Mój chłopak w te wakacje (jakies pół roku temu) uszkodził sobie paznokieć palucha przez silne nadepnięcie, paznokieć do tej pory jest czarny i za nic nie chce odpaść (tak jak wcześniej paznokiec u drugiej stopy) Paznokieć normalnie mu odrasta ale wciąż skóra pod nim jest czarna.
|
dree
|
# Posted: 22 Sty 2012 09:02
Odpowiedz
to czarne pod paznokciem to wynaczyniona krew, powinno sie to przesuwać wraz ze wzrostem paznokcia, co może trwać kilka -kilkanaście tygodni. Gdyby mimo wzrostu paznokcia "czarne" nie przesuwało się,mozna udać się do chirurga, który ewakuuje ciemną, wynaczynioną treść - jest płynna; może też zdjąć fragment paznokcia (w znieczuleniu).
|