| Autor |
Wiadomość |
wioola'
|
# Posted: 17 Paź 2007 10:43
Odpowiedz
ile jest wazna recepta na lek od lekarza rodzinnego a ile jest wazne skierowanie na usg od ginekologa?? o
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 18 Paź 2007 00:43
Odpowiedz
Termin realizacji recepty nie może przekroczyć 30 dni od daty jej wystawienia, a w przypadku recept wystawionych na kolejne trzy miesięczne kuracje 30 dniowy termin realizacji jest liczony od naniesionej na recepcie daty realizacji, z zastrzeżeniem poniższych punktów:
a) Termin realizacji recepty na antybiotyki oraz recepty wystawionej w ramach pomocy doraźnej nie może przekroczyć 7 dni od daty jej wystawienia.
b) Termin realizacji recepty na leki lub wyroby medyczne sprowadzane z zagranicy dla użytkowników indywidualnych na zasadach określonych w odrębnych przepisach nie może przekroczyć 120 dni od daty jej wystawienia.
c) Termin realizacji recepty na preparaty immunologiczne, wytwarzane dla indywidualnego pacjenta, nie może przekroczyć 90 dni od daty jej wystawienia -------------------------------------------------- ------------------------------ Terminy realizacji recept oraz zasady wydawania leków na receptę określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2007 r. w sprawie recept lekarskich Dz.U.07.97.646
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 18 Paź 2007 00:47
Odpowiedz
O ile wiem nie ma określonych terminów ważności skierowań na leczenie specjalistyczne w poradni. Obowiązuje zasada, iż skierowania tracą ważność w chwili, kiedy ustała przyczyna ich wystawienia.
|
wioola'
|
# Posted: 18 Paź 2007 06:34
Odpowiedz
ehh u mnie przyczyna nie ustala ciagle jest to samo:( tzn jesli minal miesiac od wystawienia skierowania od ginekologa na usg to jeszcze moge te skierowanie zrealizowac??
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 19 Paź 2007 13:59
Odpowiedz
tak....
|
wioola'
|
# Posted: 20 Paź 2007 03:00
Odpowiedz
ok dziekuje bardzo hehe juz zrealizowalam i ne wiem czy jest wszystko ok bo nie uwidoczniono lewego jajnika a mnie ciagle boli z lewej strony;/
|
wioola'
|
# Posted: 20 Paź 2007 03:02
Odpowiedz
ehh to chyba nne nerki bo w moczu nie ma zadnych zmian zapalnych tylko troche bialych i czerwonych kriwnek ale rodzinny powiedzial ze to norma ehh boje sie zeby to nie bylo cos powaznego:( bo wczesnij czerwonych krwimek nie bylo w moczu:( tylko albo bilako albo azotany albo biale krwinki:( ehh
|
|
|