| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 20 Kwi 2010 17:46
Odpowiedz
Tobie nie radzę brac tych tabletek nasennych ...
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 20 Kwi 2010 18:22
Odpowiedz
Jeżeli masz trudności z oddychaniem w godzinach wieczornych i w nocy mogą to nawet być początki astmy. Ja w tej chwili nie chcę sobie z nikogo tutaj robić jaj, ale tak było w moim przypadku......... doszło w końcu do tego, że spałam przy otwartym oknie w pozycji na wpół-siedząco, bo jak leżałam, to się dusiłam :( Może to też być silna alergia......... na początek to wybierz się do DOBREGO alergologa, laryngologa i pulmonologa. Niech ci wykonają testy alergologiczne, spirometrię i wymaz z krtani, czy np. za to nie odpowiada jakiś gronkowiec albo pneumokoki..... Poza tym zmień sobie pościel na taką dla alergików. No i zmień w końcu krople :) Ja w przeciwnieństwie do mojego przedmówcy obstaje za wodą morską..... to nie dokłądnie to samo co sól fizjologiczna. Sól fizjologiczna to jest w kroplówkach :P Ewentualnie euphorbium i maść majerankowa pod nos (na noc).
|
Anonim
|
# Posted: 20 Kwi 2010 18:44
Odpowiedz
Ja powiem tak , niby mam tą astmę tzn lekarka rodzinna (allergolog) moja mi lecząc nos daje leki przeciw astmie i na nos ( tak to rozumiem) Po 3 miesiacach leczenia się u niej dała mi wreszcie skierowanie do laryngologa ... Chcialabym tez zrobic testy na alergie ale dzisiaj sie dowiedzialam ze to jest taka suma ze mnie nie stac niestety ( prywatnie ) bo w mojej miescowości nie ma tego na kasę chorych tylko za porządną kasę. Ta maść majerankowa to myślisz coś da ??
|
arpka
Użytkownik
|
# Posted: 20 Kwi 2010 19:48
Odpowiedz
Z astmą spotkałam się poraz pierwszy kiedy poznałam mojego męża. jego ojciec miał astmę - zmarł na atak serca :-( Mój mąż też ma taki świszczący oddech i boje się o niego, kazałm mu rzucić fajki i faktycznie jakby było ciut lepiej. Może to nie astma - w przyszłym tygodniu idzie do lekarza. Masakra z tymi chorobami - ja mam skoliozę, do tego jeszcze alergię. Teraz w tym wiosennym okresie wyglądam jak zombie - podkrążone i podpuchnięte oczy, no i katarek. Ostatnio mój szwagier - też alergik - powiedział mi o Euphorbium w aerozolu. Musze powiedzieć że stosuje raptem dwa dni, ale jakbym troszkę lepiej oddychała i nie mam takiej sahary w nosie. Nie ma to jak liczyć na rodzinę, zawsze dobrze doradzą :-)
|
Anonim
|
# Posted: 20 Kwi 2010 20:04
Odpowiedz
No mój dziadek miał astmę , ja chyba nie mam świszczącego oddechu , no chyba że o tym nie wiem ... Ja na razie nie chce kupować żadnych kropel czy coś w areozolu bo i tak bralam dużo leków teraz miesiac mam byc na jakimś tam Areozolu przepisanym przez lekarkę właśnie dzisiaj no i czekac bede na wizyte do laryngologa ...
"doszło w końcu do tego, że spałam przy otwartym oknie w pozycji na wpół-siedząco" to mnie przeraziło ...... no ale jak siedze też lepiej oddycham chociaz toszke nos robi sie zatkany no ale jak sie poloze to sie dzurka zatyka i mam troche nerwa ... nie znam się na tym ale jak ktoś ma astmę to w nocy też ma problemy z tym że nie oddycha dobrze ???
|
Anonim
|
# Posted: 21 Kwi 2010 15:08
Odpowiedz
Chcialabym tez zrobic testy na alergie ale dzisiaj sie dowiedzialam ze to jest taka suma ze mnie nie stac niestety ( prywatnie ) bo w mojej miescowości nie ma tego na kasę chorych tylko za porządną kasę. Żądaj skierowania do alergologa, który zrobi ci testy za darmo.
|
tabor05
Użytkownik
|
# Posted: 21 Kwi 2010 15:48
Odpowiedz
Jak się zaopatrujecie w Rhinazin bez recepty ? W Czeskich aptekach internetowych znalazłem Sanorin ale droższy i gorszy od polskiego.
|
|
|
zbigmal52
|
# Posted: 21 Kwi 2010 22:47
Odpowiedz
Ja owszem jak wszyscy na forach mam ten sam problem,ale dodam od siebie ,że ja ciągle od lat chorowałem na anginy ,oskrzela,przeziębienia itp.maiałem i jeszcze mam problemy z oddychaniem.brałem różne leki (polopiryny,aspiryny i różne antybiotyki) i co mam zniszczony żołądek(wżery) pogrubiona śluzówka żołądka, jelit,gardła.ktoś mi podpowiedział krople i owszem brałem początkowo wszystkie możliwe póżniej pozostałem przy buthedrinie oile napisałem dobrze nazwę.lałem te świństwa przez około 7 lat i było coraz gorzej.podjąłem silną decyzję o odstawieniu i pomógł mi laryngolog dał mi pewne specyfiki i w przeciągu 3miesięcy odstawiłem krople choć duszenie nie ustąpiło(chyba zadziałała psychika-silna chęć odstawienia).nie pisałem ,iż usunąłem przegrody nosowe mając 32lata a migdały po dalszych 12latach -nic nie pomogło.dziś po 15latach a mam już za sobą 58lat zyciabędąc w górach w sanatorium dusłem się lekarz odebrał mi niektóre zabiegi bo ciśnienie mi skakało do 170/110 i stąd następne podejście idę na usunięcie małżowin dolnych i myślę ,że tu wystarczy tych zabiegów bo głowy nie dam usunąć bo ona chyba by była następna ale się nie zrażam liczę ,że to musi pomóc. radzę walczyć z lekarzami o konkretne działania czyli zabiegi operacyjne bo pigułami nic się nieda zrobić ,przynajmniej w takich przypna przadkach jak mój. na zabieg idę jutro 21.04. pozdrawiam życzę silne woli w walce o zdrowie
|
Anonim
|
# Posted: 22 Kwi 2010 19:08
Odpowiedz
Chcialabym tez zrobic testy na alergie ale dzisiaj sie dowiedzialam ze to jest taka suma ze mnie nie stac niestety ( prywatnie ) bo w mojej miescowości nie ma tego na kasę chorych tylko za porządną kasę. Żądaj skierowania do alergologa, który zrobi ci testy za darmo.
ile takie badania alergologiczne kosztują w polsce? orientuje sie ktoś?
|
Anonim
|
# Posted: 23 Kwi 2010 11:05
Odpowiedz
No prywanie miałabym zapłacić za testy 170 zł dlatego z chęcią bym je zrobiła ale na ten czas mnie nie stać .... Leczę się na nos , juz 3 miechy ( nie biore kropel od których sie uzależniłam) Byłam u lekarki i dala mi na recepte AVAMYS drogi 36 zł , na reszcie wieczorami mam odetkany nos i swobodnie mogę oddychać !! Oby po odstawieniu tego leku było wszystko ok !!
|
Anonim
|
# Posted: 23 Kwi 2010 18:31
Odpowiedz
"doszło w końcu do tego, że spałam przy otwartym oknie w pozycji na wpół-siedząco" to mnie przeraziło ...... no ale jak siedze też lepiej oddycham chociaz toszke nos robi sie zatkany no ale jak sie poloze to sie dzurka zatyka i mam troche nerwa ... nie znam się na tym ale jak ktoś ma astmę to w nocy też ma problemy z tym że nie oddycha dobrze ???
Ja nie kłamałam z tymi trudnościami z oddychaniem. Jak się ma astmę to duszności najczęściej nasilają się w nocy. Dlatego trzeba dbać o siebie, bo astma może realnie zagrażać życiu jeśli jest nieleczona. Z kolei odpowiednia farmakotrerapia pozwala normalnie funkcjonować i spać w pozycji jaką się lubi :) Najwazniejsze to zrobić testy uczuleniowe, odwiedzić pulmonologa i porobić badania, które wymieniłam wcześniej (spirometria, wymaz z gardła i krtani, etc.). W ekstremalnych przypadkach zlecena jest także bronchoskopia, no ale tego nie życzę najgorszemu wrogowi :///
Niemniej powracając do tego uporcczywego kataru, to maść majerankowa pod nos i euphorbium do nosa, ewentualnie lekarz :P
|
Anonim
|
# Posted: 23 Kwi 2010 19:32
Odpowiedz
No ja jak już napisałam Avamys mi poleciła pani dr , na receptę i naprawdę w nocy mi sie oddycha dobrze właściwy lek :) A maść majerankowa też kupilam za 2 60 ... ale czy to cos da ? wątpie ...
|