Anonim
|
# Posted: 6 Lis 2007 12:39
Odpowiedz
witam, od kilku dni mam dziwne bóle a to w klatce piersiowej, przechodzocę z lewej strony na prawą, a to kłuje mnie w plecach a zaraz po tem kłucie w zołądku, w nocy budze się z lękami, jestem bardzo słaby. Mysłałem że to porzejdzie a to trzyma mnie już 4 dzień. objawy idealnie pasują do zawału serca ale czy to możliwe żeby tak długo trwał, czy mogę jeszcze czekać?
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 6 Lis 2007 13:10
Odpowiedz
Dolegliwości bólowe w klatce piersiowej wymagają zawsze diagnostyki, ich przyczyny mogą być różne (ból wieńcowy, ból zawałowy, zator tętnicy płucnej, wrzody żołądka, bóle kręgosłupa, neuralgia międzyżebrowa, czasem tzw. "nerwica wegetatywna - tzw. nerwica serca" i inne).
Dla wykluczenia zawału lekarz wykona EKG oraz zleci badanie krwi (sprawdzi czy nie ma obecnych markerów uszkodzenia mięśnia sercowego).
Tak więc jeśli odczuwa Pan/Pani ból w klatce piersiowej należałoby przeprowadzić diagnostykę, która wskaże co jest żródłem dolegliwości. Taki "wędrujacy" ból z prawej na lewą stronę, z pleców do żołądka nie jest typowy dla zawału, niemniej jednak należałoby się udać do lekarza.
Typowe objawy zawału serca to ból w klatce piersiowej, ból za mostkiem, duszność, poty, uczucie lęku, nudności, ewentualnie stany podgorączkowe. Ból może promieniować do żuchwy, pleców, barków i nadbrzusza. Ból zawałowy trwa przeważnie nie krócej niż 20 minut, często kilka godzin. Na intensywne długo utrzymujące się bóle nie wpływają ani odpoczynek, ani nitrogliceryna. 15 – 25% zawałów serca daje nietypowe, niewielkie dolegliwości lub przebiega zupełnie bezbólowo (tzw. „nieme zawały”). Najczęściej zawały bezbólowe występują u osób chorych na cukrzycę, u których neuropatia cukrzycowa jest przyczyną zmniejszonej percepcji bólu. Zdarza się, że zawał serca objawia się w sposób dramatyczny: nagłym zatrzymaniem krążenia i nagłym zgonem sercowym (migotanie komór, wymagające defibrylacji).
Zawał serca jest to martwica fragmentu mięśnia serca spowodowana jego niedokrwieniem, na skutek niedrożności naczynia wieńcowego odżywiającego dany fragment mięśnia (najczęściej "zatkanie" naczynia wieńcowego po pęknięciu blaszki miażdżycowej). Najniebezpieczniejszy okres to pierwsze 72 godziny, umiera wtedy wielu pacjentów. Zawał jest bardzo niebezpieczny dla życia. Martwica części mięśnia serca, to uszkodzenie mogące mieć wiele bardzo poważnych następstw – zaburzenia rytmu, niewydolności serca, pękniecie mięśnia serca, zatrzymanie pracy serca.
|