| Autor |
Wiadomość |
idm
Użytkownik
|
# Posted: 8 Lis 2007 11:37
Odpowiedz
od jakiegoś czasu mam kłopoty ze zdrowiem psychicznym. polegają one m.in. na tym że mam znaczne wahania nastroju po ktorych następuje prawie całkowite wyzdrowienie. poza tym czasem mam myśli samobójcze. zawsze dużo chorowałem fizycznie i psychicznie też. zawsze miałem ''swój świat'' tzn. postrzegałem rzeczywistość inaczej niż inni. mam inny pogląd na świat, inne zainteresowania niż moi rówieśnicy. czasem nie potrafię odróżnić rzeczywistści od tego co sie dzieje w mojej głowie. cieszą mnie rzeczy które dla innych są smutne lub tragiczne. byłem ze swoim problemem u lekarza i stwierdził że mam lekką depresje. jakiś czas po wizycie u niego mój stan sie troche pogorszył. miałem doła naprzemian z euforią i pobudzeniem, do tego podczas pobudzenia i euforii miałem sporadyczne, bardzo krótkie omamy (widziałem w pokoju mojego kota który naprawde był na dworze itp.) czy to są początki schizofreni czy depresja maniakalna?
|
|
|
anonim
|
# Posted: 11 Lis 2007 07:32
Odpowiedz
nie jestam lekarzem, ale sądzę, że nie jest z tobą tak źle skoro sam zastanawiasz się czy to co widzisz to omamay. znam schizofrenie i wiem że osoby które na nią chorują są przekonane że to co widzą to rzeczywistośc, nie zastanawiają sie czy to dobre czy złe. Ty dostrzegasz różnicę. moim zdaniem cirpisz na pewien rodzaj depresji, ale to musi stwierdzić lekarz. Takie stany trzeba leczyć, bo nie leczone moga prowadzić do poważniejszych chorób m.in. tych które wymieniłeś. Musisz jeszcze raz udać się do specjalisty.
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 11 Lis 2007 13:18
Odpowiedz
Proszę udać się do lekarza specjalisty zajmującego się zaburzeniami zdrowia psychicznego - psychiatrzy specjalizują się w ustalaniu: - czy ma miejsce? - a jeśli tak - to jakiego rodzaju zaburzenie?
Tylko pewna diagnoza gwarantuje odpowiednie, bezpieczne i skuteczne leczenie.
|
idm
Użytkownik
|
# Posted: 12 Lis 2007 04:43
Odpowiedz
nie jestam lekarzem, ale sądzę, że nie jest z tobą tak źle skoro sam zastanawiasz się czy to co widzisz to omamay. znam schizofrenie i wiem że osoby które na nią chorują są przekonane że to co widzą to rzeczywistośc, nie zastanawiają sie czy to dobre czy złe. Ty dostrzegasz różnicę. moim zdaniem cirpisz na pewien rodzaj depresji, ale to musi stwierdzić lekarz. Takie stany trzeba leczyć, bo nie leczone moga prowadzić do poważniejszych chorób m.in. tych które wymieniłeś. Musisz jeszcze raz udać się do specjalisty. piszesz że sie zastanawiałem czy to co widze to omamy ale ja byłem święcie przekonany że widze w pokoju mojego kota który sie po nim przechadzał a chwile późnie podeszłem do okna i łaził po dworze. przecież w ciągu 5 sekund nie mógł wyjść z domu. pozatym słyszałem że chorzy na depresje maniakalną też miewają omamy. a u mnie tą chorobe zdiagnozowała moja kuzynka która jest lekarką.
|
Anonim
|
# Posted: 27 Lis 2009 14:35
Odpowiedz
Witam,ja podobno mam stany maniakalne,tak mówi rodzina i lekarz.Ja wiem swoje tylko się już boje mówić wszystkim co widze i co czuje bo uważają mnie za szalonego.Biorę Dekaldol i Abilify od dluzszego czasu.Mojemu lekarzowi staram się mówić że jest wszystko dobrze a ja mam cały czas uczucie że ktoś jest za mną,że słysze kroki kogoś,słysze szepty że ktoś jest np.w pokoju.Sam się boje być w domu bo słysze głosy.Jak ktoś jest przy mnie to się czuje bezpieczny na moment.Ale jest problem,kazdą osobe podejrzewam o chęć morderstwa.Mierze tez sciany i podejrzewam sąsiada że mi przesówa.czy to jest normalne.proszę o porade bo się bardzo męcze.
|
Anonim
|
# Posted: 19 Mar 2011 04:55
Odpowiedz
ja podobno mam schizofremie maniakalną dlatego że tak stwierdził lekarz ja nic nie widze nic nie słyszę zadnych osub itp tylko chciałem otworzyc własną firmę lecz nie mogłem się zdecydować w co zainwestować lekarz stwierdzil że jestem chory i tyle co wy na to?
|
asiaiarafal
|
# Posted: 6 Kwi 2011 09:50
Odpowiedz
ja od dłuższego czasu mam takie zaburzenia typu mogę płakać gdyż wydaje mi się z początku błahe niepowodzenia doprowadzają mnie do takiego stanu.Mam myśli samobójcze,objawiające się różne choroby np.że mam raka lub jeszcze co gorszego.Najbardziej boję gdy jade samochodem to wtedy mam ochotę zjechać w przepaść lub pojechać na tira.Po jakimś czasie mija i mam w miarę normalne życie,ale nie interesuje mnie nic.Boję się wychodzić do ludzi.Nawet ostatnio obraziłam koleżankę nie pamiętając o tym,zdarza mi się zapominać, o rachunkach, o wywiadówkach nawet co gdzie dałam,nawet raz dziecka odebrac z przedszkola.Nie wiem co dalej mam robić.W mojej rodzinie chorowała babcia na schizofrenię.
|
|
|
ja - idm
|
# Posted: 6 Mar 2012 21:23
Odpowiedz
u mnie sie wszystko wyjaśniło po tym jak udałem sie do psychiatry. diagnoza: schizofrenia paranoidalna i zespół aspergera.
|