| Autor |
Wiadomość |
kicia84
Użytkownik
|
# Posted: 14 Lis 2007 05:23
Odpowiedz
witam! moja znajoma cierpi na bulimie od 6 lat. wszystko co zje zwraca w toalecie:( strasznie chce jej pomoc bo trwa to stanowczo za dlugo!!!!!!!!!!!! do tego dochodzi alkohol prawie codziennie i ciagla depresje. strasznie sie o nia boje bo ona mowi ciagle o smierci i o tym jak by tu sie uszczesliwie odchodzac z tego swiatu! ona chce sie leczyc wie ze to ja zabija! jest problem mieszkamy w uk a tu nie jest latwo z opieka medyczna no i blokada jezykowa. moze jest cos uk co pomaga w takich sytulacjach! moze jakies leki? gdyby ktos powiedzial mi co robic moze dala bym rade jej pomoc! blagam naprawde nie wiem gdzie isc!
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 14 Lis 2007 14:32
Odpowiedz
Twoja znajoma potrzebuje terapii - tabletkami można leczyć depresję - bulimia to inny kaliber. Możesz zasięgnąć języka, może w twoim mieście jest jakiś psycholog albo psychiatra z Polski. Co do rad jak pomóc znajomej poczytaj http://forum.glodne.pl
Jeśli nie uda ci się nikogo znaleźć, wyslij ją na leczenie do rodzinnego kraju - są wazniejsze rzeczy od kilku funtów, a twoja zajoma biorąc pod uwagę okoliczności potrzebuje rychłej i fachowej pomocy.
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 15 Lis 2007 01:02
Odpowiedz
Wpływ na wystąpienie bulimii mają takie czynniki jak niska samoocena i towarzyszące im częste okresy niepokoju, które mogą łagodzić gwałtowne napady obżarstwa. Innym czynnikiem są stresujące wydarzenia życiowe (kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie). Anoreksja i bulimia często mają podłoże w niewłaściwych, konfliktowych relacjach z najbliższymi.
Bulimia jest chorobą poważną i trudną w leczeniu. W leczeniu bulimii stosuje się głównie psychoterapię, ponieważ obsesja chorych by nie być otyłym ma podłoże w zaburzonym obrazie własnej osoby.
W zależności od rodzaju i formy prowadzonych oddziaływań psychoterapia może trwać od 2-3 miesięcy do dwóch lat. Najogólniej leczenie psychoterapeutyczne polega na stopniowym przyswajaniu strategii, sposobów radzenia sobie z sytuacjami stresującymi. Mniejsze zastosowanie znajdują niekiedy także leki przeciwdepresyjne.
Więcej w artykule Bulimia, warto też przeczytać artykuły: Anoreksja, Stres oraz Depresja
|