Oliwia
|
# Posted: 15 Lis 2007 11:01
Odpowiedz
Mój problem zaczął się wczoraj,nagle dopadł mnie okropny,dokuczliwy ból w mostku.Wystraszyłam się bo nigdy takiego nie miałam,a teraz nie mogę wykonywać żadnych ruchów bez tego paraliżującego bólu. Gdy chcę głęboko nabrać powietrza to również czuję ból. Wczoraj mój mąż masował mi plecy maścią sądząc że to coś pomoże i znalazł punkt między łopatkami, który spowodował u mnie jeszcze większy ból. Mój mąż stwierdził że to moja nieprawidłowa postawa i na pewno z kręgami coś jest nie tak. Mimo bólu dałam się w tym miejscu wymasować. Nawet potem się ucieszyłam bo na chwilę minął, jednak to było tylko na chwilę. Noc przespałam bez budzenia się, ale ten ból dopada mnie na każdym kroku jest przeszywający czuje ucisk na wylot jakby coś tkwiło w moim ciele. Nie wykonywałam żadnych prac, które mogłyby spowodować uraz. Nie wiem co jeszcze mogę dodać co mogłoby pomoc w diagnozie, może to że wczoraj trochę zmarzłam ,chociaż nie sądzę żeby to miało jakiś związek. Proszę o pomoc.
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 18 Lis 2007 09:25
Odpowiedz
ewentualne przyczyny tego typu dolegliwości: -- zmiany zwyrodnieniowe odcinka szyjnego i piersiowego kręgosłupa -- neuralgia międzyżebrowa -- zapalenie mięśni międzyżebrowych
Objawy to ostry, kłujący ból, nasila się przy głębokim wdechu, zmianie pozycji ciała. Można go wywołać poprzez ucisk na kręgi kręgosłupa, przestrzeni międzyżebrowych, przyczepów żeber do mostka Zmniejsza się po lekach przeciwbólowych (Ketonal, Olfen, Nimesil, Diclac, Paracetamol, Ibuprofen i inne). Badania dodatkowe: RTG kręgosłupa i klatki piersiowej.
|