Sayuri
|
# Posted: 16 Lis 2007 15:38
Odpowiedz
POWOLI przestaję cokolwiek słyszeć
w uszach mam tylko dziwny szum
i ciśnienie - jak na dużej wysokości
coraz mniej widzę
objawy POWOLI się pogłębiają
osuwam się na ziemię bardzo POWOLI, nie przewracam się
mam wrażenie, że mimo wszystko panuję nad tym co robię ...chociaż nie do końca Trochę jak przerażony rozbitek na morzu, który niewiele może zrobić, ale wie że jak się czegoś złapie to utrzyma się na wodzie - tak ja szukam prawie po omacku pomocy chwytając się czegokolwiek/kogokolwiek i POWOLI dążę ku ziemi
I koniec. Nie zemdlałam. Jeszcze nie leżę... a już wszystko się skończyło.
Pozostaje oszołomienie, bo całość zazwyczaj wygląda przekomicznie.
CO TO TAKIEGO? Czemu tak dziwnie "mdleję" i co robić w takiej sytuacji?? Czy powinnam się zbadać?
Zawsze najbardziej obawiam się, że zemdleję kiedyś do końca. Zazwyczaj nikt w moim otoczeniu nie potrafi odczytać co się dzieje. Chyba raz tylko znalazł się ktoś mądry kto rozpoznał sytuację i pomógł. Albo całe takie zdarzenie wygląda dziwnie, albo - jak się czasem zdarza - czasem w ogóle nie widać po mnie że coś się ze mną dzieje. Dla tego będę wdzięczna za wszelkie wskazówki jak sobie z tym poradzić.
Opisałam objawy, ale jak się domyślam przydałoby się napisać coś więcej...
Właściwie nie zdarza mi się to często. Zazwyczaj jest jakieś wytłumaczenie. Zdarzyło się to np. przy okazji zmęczenia się, stresu, gdy się skaleczyłam, gdy wstałam rano za szybko, ...czyli chyba dość typowo?
Taki szum/brzęczenie w głowie potrafi się też pojawić zupełnie bez powodu - ale też bardzo rzadko i trwa to niezwykle krótko (najwyżej parę sekund). Nieznaczna utrata równowagi jaka zdarza mi się sporadycznie gdy spojrzę w górę lub czasem gdy przeglądam półki sklepowe jest kolejną sprawą która mnie niepokoi, ale wspominam o tym bo być może ma jakiś związek z powyższą kwestią?
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 18 Lis 2007 09:39 - Edytowany przez: Corhydrone
Odpowiedz
Określic to można jako stan przedomdleniowy. Przyczyny mogą być podobne jak w omdleniach. Polecam więc dokładną lekturę artykułu Omdlenia. Należy też zgłosić sie do lekarza, najlepiej neurologa. wskazane byłoby wykonanie podstawowych badań (według zalecen lekarza, ale wykonuje sie między innymi badania takie jak EKG, badanie echokardiograficzne, rtg klatki piersiowej, próba pionizacyjna, badania laboratoryjne, EEG, tomografia komputerowa, badanie usg tętnic szyjnych i inne).
|