Pytania do lekarza

• Wyszukaj w GOOGLE
    w portalu lub poza nim

- Forum - Odpowiedz - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -
zdrowie.flink.pl / Forum Zdrowie / Wysokie wyniki OB i CRP
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Wiadomość
Anonim
# Posted: 26 Lis 2007 14:47
Odpowiedz 

proszę o informację jakie trzeba wykonać dodatkowe badania przy OB=44 i CRP wynik dodatni morfologia krwi w normie z rozmazem próby wątrobowe w normie

Corhydrone
Użytkownik
# Posted: 27 Lis 2007 12:00 - Edytowany przez: Corhydrone
Odpowiedz 

Wskaźniki stanu zapalnego – CRP i OB.
CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia. Norma: do 6,0 mg/l.

W Polsce oznacza się też inny wskaźnik stanu zapalnego: OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy, jest to badanie niespecyficzne. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. Próbkę krwi umieszcza się w skalowanej probówce ustawionej w pozycji pionowej. Po godzinie odczytuje się wysokość osadu krwinek na dnie probówki. Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni 3–8 mm (u osób po 50 roku życia opad jest szybszy). Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie). OB jest podwyższone miedzy innymi w procesach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy).

Domyślam się, że morfologia w normie (WBC również?).

Określenie CRP - wynik dodatni jest nieprecyzyjne - nie określa wysokości CRP. OB jest podwyższone. Podejrzewać można stan zapalny.

A jakie jeszcze badania należy wykonać?
Lekarze zlecają badania opierając sią na wywiadzie i wynikach badania fizykalnego.

Anonim
# Posted: 29 Lis 2007 00:21
Odpowiedz 

czy wyższe OB może też wystąpić jeśli nie posiadam macicy i jednego jajnika a nie przekroczyłam 40 lat (usunięcie nastąpiło w czasie porodu)

Anonim
# Posted: 8 Lut 2008 11:16
Odpowiedz 

witam,
odebrała badania morfologii mam CRP 105,6 OB 50 żelazo 28. bóle brzucha ze wzdęciem

danka
# Posted: 9 Mar 2008 00:06
Odpowiedz 

co to jest crp-

Corhydrone
Użytkownik
# Posted: 9 Mar 2008 07:42
Odpowiedz 

Wskaźniki stanu zapalnego – CRP i OB.
CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych.. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia.. Norma: do 6,0 mg/l.

W Polsce oznacza się też inny wskaźnik stanu zapalnego: OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy, jest to badanie niespecyficzne. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. Próbkę krwi umieszcza się w skalowanej probówce ustawionej w pozycji pionowej. Po godzinie odczytuje się wysokość osadu krwinek na dnie probówki. Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni 3–8 mm (u osób po 50 roku życia opad jest szybszy). Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie). OB jest podwyższone miedzy innymi w procesach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy).

wiecej: Badania laboratoryjne

Ola
# Posted: 22 Kwi 2008 04:23
Odpowiedz 

Witam,

Zrobiłam badania krwi. Wyszło mi OB=46, CRP=3,1. Co to może oznaczać? Mam stan zapalny czy nie?

Corhydrone
Użytkownik
# Posted: 23 Kwi 2008 01:46
Odpowiedz 

Analizę wyników przeprowadza lekarz zlecający badanie - wyniki badań laboratoryjnych są nierozerwalnie związane z obrazem klinicznym. Powyżej - nad pani pytaniem - informacje o OB i CRP.
W infekcjach CRP jest wskaźnikiem bardziej czułym - w infekcji szybko narasta, ale też w trakcie zdrowienia szybko wraca do normy; OB narasta wolniej, ale też wolniej się normalizuje.
Należy udać się do lekarza zlecającego badanie, który oceni wyniki oraz udzieli rady co do postępowania. Powyższe informacje mają charakter informacyjny, nie konsultacyjny i nie zastapią wizyty u lekarza.

JUSTYNA M
# Posted: 20 Maj 2008 08:13
Odpowiedz 

Moja Córeczka urodziła się podwyższonym CRP wynik wynosił 111,lekarze powiedzieli że ten wynik jest taki wysoki dlatego,że ja w 3 miesiącu ciąży miałam zapalenie pęcheża moczowego i z tąd uniej zatrucie okołoporodowe.Czy to naprawde moja wina?????????

Anonim
# Posted: 3 Cze 2008 12:01
Odpowiedz 

z waszych wypowiedzi wynika że moje ob 28 jest ok:) dzięki

Anonim
# Posted: 7 Cze 2008 09:45
Odpowiedz 

Od kiedy OB 28 jest prawidłowe???

Jerzy
Użytkownik
# Posted: 8 Cze 2008 04:32
Odpowiedz 

Dwukrotnie powyżej wklejony jest fragment artykulu badanie krwi odnosnie OB:

Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni 3–8 mm (u osób po 50 roku życia opad jest szybszy). Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie). OB jest podwyższone miedzy innymi w procesach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy).

Z tej wypowiedzi nie można wywnioskować że OB 28 jest w normie, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Twoja wypowiedź
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link 

» Login  » Hasło 
You can enter just a nickname without password, if username is not registered by another member.

Wygenerowane przez forum software miniBB™ © 2001-2010

Partnerzy: Pozycjonowanie, Klimatyzacja, Drukarnia cyfrowa, Recepta, Drukarnia cyfrowa, Artykuły kreślarskie