Pytania do lekarza

• Wyszukaj w GOOGLE
    w portalu lub poza nim

- Forum - Odpowiedz - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -
zdrowie.flink.pl / Forum Zdrowie / Wysokie wyniki OB i CRP
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Wiadomość
irena
# Posted: 13 Cze 2008 08:58
Odpowiedz 

mój wynik Ob wynosi 54 .Robiłam badanie podczas miesiaczki,Czy to jest powodem tak wysokiego OB.??

Anonim
# Posted: 24 Cze 2008 03:38
Odpowiedz 

mam stwierdzone zapalenie przydatkow moje ob wynosi 28!!co to ma do tego??

M_info
Użytkownik
# Posted: 28 Cze 2008 01:24
Odpowiedz 

Stan zapalny --- podwyższone OB.

Anonim
# Posted: 24 Lip 2008 13:05
Odpowiedz 

Witam mama jest po opreacji glejaka 2 stopnia i po naświetlanach, zrobiła obecnie badania i wyszło ob 40 i inne nieprawidłowości czy ma to związek z gojącą się raną? Przed operacją miała 10 ob.

Anonim
# Posted: 31 Sty 2009 15:41
Odpowiedz 

Prosze o pomoc!!!

MOj tata LAT 56 odebral wyniki :
zelazo-30
OB-69
kwas moczowy- 3,9
CRP-111,1

Co mu dolega ??? czy to rak???

Prosze kogos o pomoc
Z góry dziekuje

beatas
# Posted: 17 Lut 2009 06:17
Odpowiedz 

Mam CRP 6,00 mg/l,PLT -570,OB2mm/h i stan pogoraczkwy od 2 tygodni , lekkie bole miesni . nikt nie wie co mi. Reszta wynikow w normie.

Anonim
# Posted: 17 Lut 2009 11:11
Odpowiedz 

Moje rozpoznanie choroby ostre zapalenie trzustki,i kamice pęcherzyka żółciowego amlaza 2099 crp 150.

Anonim
# Posted: 20 Lut 2009 03:42
Odpowiedz 

mam pytanie opiekuje sie moja babcia ktora cierpi na zmiany reumatologiczne stawow a ob wyszlo jej 90 ? czy to z tego powodu?

Anonim
# Posted: 24 Lut 2009 02:55
Odpowiedz 

Mam wynik CRP 16, jestem w 21 tygodniu ciąży. Co to oznacza?

Anonim
# Posted: 25 Lut 2009 11:26
Odpowiedz 

ob mam 16, crp 17?

Jerzy
Użytkownik
# Posted: 25 Lut 2009 16:57
Odpowiedz 

Wskaźniki stanu zapalnego – CRP i OB.

CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych.. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko (OB normalizuje się dłużej). Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia.. Norma: do 6,0 mg/l.

W Polsce oznacza się też inny wskaźnik stanu zapalnego: OB, czyli opad (opadanie krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego). Na podstawie OB lekarz nie może postawić konkretnej diagnozy, jest to badanie niespecyficzne. Jest to jedynie sygnał, że w organizmie toczy się proces zapalny, który trzeba zlokalizować. Próbkę krwi umieszcza się w skalowanej probówce ustawionej w pozycji pionowej. Po godzinie odczytuje się wysokość osadu krwinek na dnie probówki. Norma (po 1 godzinie): kobiety 6–11 mm, mężczyźni 3–8 mm (u osób po 50 roku życia opad jest szybszy). Wartości podwyższone spotyka się w ciąży i po porodzie (wtedy nie świadczą o chorobie). OB jest podwyższone miedzy innymi w procesach zapalnych, w chorobach nowotworowych, w niektórych chorobach nerek (zespół nerczycowy).

Anonim
# Posted: 3 Mar 2009 13:19
Odpowiedz 

mam ból w łokciu reki prawej od jakiegos czasu lekarz zlecił podstawowe badania krwi min. CRP, oraz OB wyniki sa w normie tzn CRP 6, ob 7, czyli nie jest to stan zapalny, a reka jak bolała tak boli ( nie zwichnęłam, nie ćwiczyłam na siłowni) nie wiem co to moze być

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Twoja wypowiedź
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link 

» Login  » Hasło 
You can enter just a nickname without password, if username is not registered by another member.

Wygenerowane przez online community software miniBB™ © 2001-2010

Partnerzy: Pozycjonowanie, Klimatyzacja, Drukarnia cyfrowa, Recepta, Drukarnia cyfrowa, Artykuły kreślarskie