| Autor |
Wiadomość |
monika
|
# Posted: 2 Gru 2007 13:41
Odpowiedz
od dluzszego czasu mam problem z jelitami nie moge sie zalatwic ,a jak sie zalatwie to mam biegunke i jest mi niedobrze boli mnie coly brzuch i mam bolesne skurcze prosze moze lekaz mi pomoze bo w niemczech to sa nie najlepsi lekaze pomocy!!!!!
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:26
Odpowiedz
Trudno bez badania fizykalnego i dokładnego wywiadu doradzać leczenie.
Należy przede wszystkim zastanowić się czy dieta jest właściwa (odpowiednia ilość błonnika, wypijanych płynów?). Być może twarda zbita masa kałowa (kamień kałowy?) uniemożliwia przez dłuzszy czas opróżnienie jelita, w którym znajduje się upłynniona treść - później okresowo mogą występować biegunki, gdy ta płynna treść jest wydalana? Być może istnieje inna przeszkoda (np. polip?). Może okazać się, że to zapalna choroba jelita. Oczywiście, aby to ustalić należy udać się do lekarza - specjalistami są gastroenterolodzy.
Należałoby wykonać badania krwi, oznaczyć parametry zapalne, wykonac USG jamy brzysznej, RTG jamy brzusznej, badanie kału na obecność pasożytów, posiew kału (bakterie chorobotwórcze?), kolonoskopię - w zalezności co zaleci lekarz.
Polecam artykuły: 1. Zaparcia. 2. Zespół jelita drażliwego. 3. Bóle brzucha. 4. Biegunka. 5. Wzdęcia brzucha.
|
MONIKA
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:31
Odpowiedz
DZIEKOJE ZA PORADE
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:34
Odpowiedz
Wstępna informacja w postach nieco różniła się, stąd nieco odmienne odpowiedzi. Widac tutaj właśnie jak ważną role spełnia dokładny wywiad lekarski.
|
MONIKA
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:37
Odpowiedz
TAK NAPEWNO MUSZE ODWIEDZIC JAKIEGOS SPECJALISTA
|
MONIKA
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:38
Odpowiedz
I MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE : JAK DUZO PRACOJE TO MI CZASAMI BRZUCH TEZ PECZNIEJE I BOLI MNIE KREGOSLUP I NARECZNIALY BRZUCH CZY TO MA COS WSPULNEGO TEZ Z JELITAMI
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:50
Odpowiedz
Ból może byc związany z dolegliwosciami brzusznymi, a mogą to byc dwie zupełnie różne sprawy - chory brzuch i chory kręgosłup. Najlepiej Pani zrobi zgłaszając się do lekarza. W Niemczech pracuje wielu polskich lekarzy.
|
|
|