| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 4 Gru 2007 03:13
Odpowiedz
Witam, moja córeczka przeszła opryszcze jamy ustnej mając 1 rok , od tamtego czasu dziecko podgryza sobie wargo policzki a nawet zdarza sie że jezyk, może to jest przyczyna alergii?, dziecko ma teraz 17 miesiecya z tego co wiem nie mozna jej zrobic testów alergicznych
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2007 12:05
Odpowiedz
Opryszczkowe zapalenie jamy ustnej powinno ustapic bez śladu. Opryszczka wargowa jesli nawraca - jest widoczna. Niech jamę ustną obejrzy pediatra - może jest jakaś przyczyna przygryzania warg i policzków? Może warto zrobić badanie kału na obecność pasożytów. Może to swoisty "nawyk" dziecka? Najlepiej będzie, jeśli dziecko zbada pediatra.
|
Anonim
|
# Posted: 5 Gru 2007 02:41
Odpowiedz
wszystkie badania jak kał mocz oczywiscie morfologia były robone w szpitalu, jak dziecko trafiło z opryszczką lecz przygryzanie trwa już od sierpnia, byłam z dzieckiem u dwóch dermatologów którzy cały czas stwierdzali opryszczke, lecz kolejny germatolog przepisal żel SORCOSERYL, ATARAX, FLONIDAN, i nie ma wogóle nawrotów w buzi lecz jest przygryzanie, - czy moze to być przyczyna alergii pokoarmowej np: na czekolade bo zauwazyłam im mniej dostaje tym mnie przygryza lecz jak nie dostaje wogóle to takze zdarza sie jej przgryzać - bardzo duzo owoców je córka moze tez jest uczulona na jakiś owoc - czy mozna zrobic badania z kwi na alergie?
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 5 Gru 2007 08:49
Odpowiedz
Otrzymała lek przeciwalergiczny: Flonidan (loratadyna). Co do alergicznej przyczyny - w surowicy można oznaczyć IgE całkowite; na to że dziecko jest alergiczne mogłoby wskazywać np. atopowe zapalenie skóry (skaza). Jeśli obawia się Pani alergii - proszę wybrać się do Poradni Alergologicznej. A wcześniej jednak proponuję wizytę u pediatry. Przygryzanie policzków może wiązac się z pewnego rodzaju nawykiem, stresem? dla porównania - przygryzanie paznokci nie jest skutkiem alergii. Atarax (hydroxyzyna) to lek uspokajający. Sorcoseryl - preparat ten działa odkażająco, przyspiesza gojenie, działa przeciwbólowo, stosowany w opryszczce, stanach zapalnych, aftach, itp.
|