Anonim
|
# Posted: 4 Gru 2007 08:34
Odpowiedz
moja corka skaczyla 7 miesiecy.tydzien temu w nocy goraczkowala mala 38 stopni C.Ale tylko jedna noc ,wlasnie tydzien temu.wczoraj pojawila sie ponownie ma wieczor miala 37,5 a noca 38,6.bylismy dzis u lekarza,stwirdzil ze to jeszcze nic powaznego,trzeba czekac... wypisal jedynie czopki jesli goraczka bedzie wiekrza 39 st. hmm,dla mnie to dziwna sytuacja,poniewaz moje dziecko jest marudne i widac ze cos jej dolega. ciezko mi jest samej cos podac dziecku poniewaz jestem zagranica!nie wiem co robic?????????
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2007 11:46
Odpowiedz
Na poczatek pytanie - czy dziecko nie ząbkuje? Między 6 a 9 miesiącem wyrastają siekacze. dziecko jest wtedy marudne, nie ma apetytu, może mieć stany podgorączkowe, ślini sie, dziąsła są rozpulchnione.. W tej sytauacji pomoże Paracetamol np. w czopkach lub zawiesinie, plus dostępne w aptekach preparaty na zabkowanie (do smarowania dziąseł).
A jesli to nie ząbkowanie..
Jeśli "nic nie widać" w badaniu fizykalnym - a więc gardło nie jest czerwone, nie ma zmian zapalnych w jamie ustnej, nie ma zmian osłuchowych nad płucami, uszy są zdrowe, i nie ma innych widocznych odchyleń w badaniu fizykalnym, nie występuja też dolegliwosci jak biegunka, wymioty albo kaszel należałoby poszukać przyczyny gorączki np. -- w infekci dróg moczowych (badanie ogólne moczu). -- ważne by uszy były ocenione - u małych dzieci to częsta przyczyna gorączki...
W razie wątpliwości - wizyta u pediatry.
|