| Autor |
Wiadomość |
Konrad
Użytkownik
|
# Posted: 6 Gru 2007 09:02
Odpowiedz
W zimę prawie rok temu pechowo skoczyłem na nogę, był to skok z niewielkiej wyskości, maksymalnie metr, lecz usztywnilem nogę przed lądowaniem i sądzę że zadziałało to trochę na zasadzie dzwigni. Biodro zaczeło mnie boleć dość intensywnie przez parę dni a potem ból ustał. Pózniej gdy chciałem trochę poćwiczyc ból znów sie pojawił, naprzykład boję sie wybić z chorej nogi(nie to że świadomie się boje tylko te mechanizm jak np. złamiemy rękę i boimy sie nią ruszyć) zeby nie poczuć przeszywającego bólu, to samo na niej wylądować, czuję ból również po biegu i co najdziwniejsze: gdy kaszle oraz kicham. Bałem się ze mam moze skruszoną kość wiec udałem się do lekarza ale on tylko spojrzał na zdjęcie rentgenowskie, zapytał jak to sobie zrobiłem, powiedział ze nie widzi nic niepokojącego i dał zwolnienie na 3 miesiące a biodro dalej mnie boli juz ponad rok chociaż nic nie ćwiczylem. Jest to dla mnie wielce niewygodne ponieważ uprawiam biegi i parkour a po treningu biodro boli mnie przez 2-3 dni zanim powroci do poprzedniego stanu, nie mogę sie nawet schylic w bok bo "naruszę" je. Postanowiłem wiec poszukac pomocy w internecie, proszę o radę.
|
|
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 7 Gru 2007 00:01
Odpowiedz
Utrzymywanie się dolegliwosci bólowych powinno skłonić do wizyty u ortopedy. Faktycznie, na zdjęciu RTG wszystko może być w porządku. Gdy ból utrzymuje się należałoby poszukiwać przyczyny. Może w stawie istnieć patologia, która nie jest widoczna w zdjęciu RTG. Potrzebne jest dokładne badanie ortopedyczne. Polecam lekturę art. artroskopia - dotyczy głównie stawu kolanowego, ale nie tylko. Lekarz moze zalecic badanie MRI (?). Ponadto powtarzające się stale mikrourazy (np. parktour) mogą dawać dolegliwości bólowe. Warto tez poczytać o urazach stawów.
|
Anonim
|
# Posted: 9 Gru 2007 02:17
Odpowiedz
Byłem już i ortopedy i dał mi zwolnienie oraz kazał nie szaleć. Specjalnie przestalem ćwiczyc zeby wyzdrowieć ale nic to nie dało. Dziekuję za wypowiedź, napewno skorzystam z rady.
|
Anonim
|
# Posted: 10 Gru 2007 14:13
Odpowiedz
Witam Moj chlopak przez cztery miesice cierpial na podobne schorzenie. Mianowicie mowiac nifachowym jezykiem "wyskoczylo mu boidro". Udal sie wiec do fizykoterapeuty, ktory zalecal odpowiednie cwiczenia. Wykonywanie cwiczen sprawialo bol, bo biodro a to wskakiwlo a to wyskakiwalo, jednak po czteromiesiecznym okresie cwiczen schorzenie calkowicie ustapilo. Nie jestem pewna czy w Pana przypadek jest taki sam, ale byc moze warto sprobowac udac sie do specjalisty ktory zalecilby odpowiednie cwiczenia. Zycze powodzenia.
|
Konrad
Użytkownik
|
# Posted: 11 Gru 2007 13:29
Odpowiedz
Pana....hehe "xD" Nie, tu chyba chodzi o wybicie kosci ze stawu? Mysle ze ja mam mocno zbite w srodku...Zaczolem smarowac jakas mascia i jakby troche pomoglo poczekam z miesiac moze przejdzie chociaz troche. Cwiczenia tez uprawiam, co prawda nie tak czesto ale skoro moze pomuc to musze sie wziasc do roboty. Dziekuje za pomoc.
|