| Autor |
Wiadomość |
Anonim
|
# Posted: 7 Gru 2007 08:44
Odpowiedz
Mam kilka pytan dotyczacych odciskow. Jesli pojawi sie odcisk na stopie to konieczna jest wizyta u chirurga? Jesli nie, to jak zwalczac cos takiego? Jesli jednak samo leczenie nie przynosi efektow i bedzie trzeba isc do lekarza, to czy taki zabieg jest bolesny? Czy stosuja do tego znieczulenia? Czy po zabiegu dlugo czuc bol w tym miejscu? Ile kosztuje taki zabieg? Bede wdzieczna za odpowiedz. Dziekuje
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 8 Gru 2007 02:35 - Edytowany przez: Corhydrone
Odpowiedz
Odciski (nagniotki).
Odciski, zwane także nagniotkami są obszarami nadmiernego rogowacenia skóry, które występuje z powodu zbyt dużego ucisku w jednym punkcie stopy. Odciski występują przede wszystkim u kobiet. Często ich powodem są zbyt ciasne buty, przylegające do bolących zrogowaceń skóry. Do powstania odcisków mogą też przyczyniać się kłopoty z ukrwieniem lub krzywe palce stóp.
Odciski są małego rozmiaru – często mają wielkość ziarenka grochu. Mają wygląd mocno stwardniałej, błyszczącej łaty na skórze wystającej ponad powierzchnię. Zazwyczaj są okrągłe, bladożółte, posiadają jądro (rdzeń przypominający gwoździk), które może uciskać znajdujące się pod nim zakończenia nerwowe, powodując ostry, intensywny ból.
Przy skłonnościach do powstawania odcisków należy nosić miękkie i dobrze pasujące buty. Gdy się pojawią należy chronić odciski przed dalszym uciskaniem przez buty, stosując miękkie wkładki lub plastry, stosować ciepłe kąpiele stóp np. z dodatkiem mydła - zmiękczają one warstwę zrogowaciałą i rozluźniają bolące stopy. Odpowiednie leki lub plastry, które nakłada się na odciski, mogą zmiękczyć zrogowacenia.
Gdy odciski stają się bardzo bolesne lub powstaje w nich stan zapalny i gdy samodzielne leczenie nie przynosi poprawy należy udać się do lekarza. Lekarz może usunąć odciski w znieczuleniu miejscowym. W przypadku silnego zrogowacenia przepisze środki, które to zrogowacenie rozpuszczą i pomogą usunąć odciski (np. preparaty kwasu salicylowego).
Czytaj więcej: Zdrowe stopy
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 8 Gru 2007 02:49
Odpowiedz
P.S. Co do kosztów - jeśli jest Pan/Pani ubezpieczony/a, można wykonywać zabiegi tzw. "małej chirurgi" w trybie jednodniowym, w ramach ubezpieczenia. Lekarz do którego Pan/i się zgłasza, np. dermatolog (do dermatologa pracującego w ramach ubezpieczenia nie trzeba skierowania) kieruje do poradni chirurgicznej celem usunięcia nagniotka, znamienia itp. W ramach ubezpieczenia bezpłatnie. To znaczy płaci NFZ. A więc ubezpieczony, poprzez skałdki..
|
olimpia
|
# Posted: 27 Kwi 2009 09:33
Odpowiedz
ja mam to samo z tym ze mam to około 2 miesiecy i jest ich aż 8 pRobowałam różnych maści najpierw REKORD ŁUSZCZY ale to nic nie dało nie dawno miałam tez ACERI i on tez nic nie dał w czwartek ide z tym do chirulga koleżanka miała tez cos takiego poszła do chirulga na zabieg dał jej znieczulenie i jej to wycieli mowiła ze jest to troche bolesne ale no cóż
|
Anonim
|
# Posted: 4 Maj 2009 10:02
Odpowiedz
Witam Miałam taki odcisk za dziecka i jedynym wyjściem bylo usunięcie przez wycięcie go u chirurga Fakt strasznie to bolało mimo iż lekarz mi go zamroził.Kolejny dzień to byla makabra ale cóz po paru dniach ból usytąpił jak ręką odjął.Anonim nie czekaj dłużej bo tylko sobie pogorszysz i odcisk bedzie jeszcze głębszy i bedzie go trudniej usunąć i bedzie bardziej boleśnie niż przy płytkim odcisku.Mój odcisk po wyciećiu miał półtora centymetra korzenia.Dziewczyno nie zastanawiaj sie tylko wal do lekarza bo z tym nie ma żartow.To jest zabieg na kase chorych.Powodzenia.
|
Anonim
|
# Posted: 25 Maj 2009 07:54
Odpowiedz
Ja mam nagniota juz pół roku ;( ale boje się iść do lekarza ;( Boli mnie przy chodzeniu bo jest na podbiciu stopy ;(
|
Anonim
|
# Posted: 28 Maj 2009 05:40
Odpowiedz
czy można odciski usunąc u kosmetyczki
|
Anonim
|
# Posted: 7 Cze 2009 12:49
Odpowiedz
Co robić? pomocy!
|
Anonim
|
# Posted: 24 Cze 2009 01:31
Odpowiedz
Witam. Ja jestem po usunięciu odcisku byłam u chirurga zabieg jak zabieg trochę bolało ale to nie jest najgorsze jest to że odcisk powrócił i dokucza jeszcze bardziej aniżeli przed usuwaniem sama nie wiem czy odważę się pójść jeszcze raz do chirurga
|
Anonim
|
# Posted: 27 Sty 2010 11:55
Odpowiedz
Odcisk mam już od wakacji, strasznie boli. Stosowałam REKOR ŁUSZCZY ale nie pomogło. Boję się iść do lekarza, mocno boli ten zabieg??
|
Anonim
|
# Posted: 8 Lut 2010 12:13
Odpowiedz
Mialam usuwany odcisk ok. 2 tygodni temu, jestem juz po zdjeciu szwow. Zabieg sam w sobie nie boli, jedynie zastrzyk z miejscowego znieczulenia. Gorzej boli po, wiadomo...
|
misia-144
|
# Posted: 14 Lut 2010 18:05
Odpowiedz
ja miałam rok temu usuwany chirurgicznie odcisk na stopie, ale szwy się później rozeszły. Nie wiem czy za wcześnie były wyciągane ?/ 9 dni/ W to puste miejsce narosło mi takie "dzikie mięso" i znowu mi je usunięto 2 tygodnie temu. Jutro idę do przychodni na zdjęcie szwów i boję się, ze znowu będzie to samo -teraz kazali mi przyjść po 14 dniach. Dali mi też 14 dni zwolnienia, siedziałam w domu i starałam się jak najmniej chodzić, a co będzie jak mi się znowu otworzą. Z tego co czytam to nikt nie miał takich problemów, chyba tylko ja miałam takiego pecha:(
|