Natalia Pacynko
Użytkownik
|
# Posted: 13 Gru 2007 10:28
Odpowiedz
Witam! Mam problemy ze stawem kolanowym i lekarz ortopeda zaproponował mi artroskopię .Konsultując sie z innym lekarzem ortopedą ,dowiedziałam się,że w pewnym wieku takich zabiegów nie powinno się wykonywać ,bo nic one nie dadzą,a wręcz mogą pogorszyć sprawność stawu. Mam 64 lata ,nie mam osteoporozy,jestem aktywna fizycznie i chciałabym taką pozostać .Proszę o wyjaśnienie,czy tak jest rzeczywiście i jakie są za i przeciw zabiegowi artroskopii. Pozdrawiam ! Natalia Pacynko
|
Corhydrone
Użytkownik
|
# Posted: 16 Gru 2007 10:14
Odpowiedz
Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza – to lekarz decyduje czy istnieje w danym przypadku potrzeba wykonania artroskopii, czy też nie. Należy rozważyć (pacjent i lekarz) jaką korzyść można osiągnąć wykonując badanie - proszę o to zapytać lek. proponującego badanie. Jakie widzi wskazanie do zabiegu?
Wskazaniami do wykonania badania artroskopowego są: urazy stawów, niestabilności ruchów w stawach, złamania śródstawowe, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), zmiany zwyrodnieniowe, obecność ciał obcych w stawie, rzadko nowotwory w obrębie stawów.
Polecam artykuł Artroskopia
|