| Autor |
Wiadomość |
mkhj
|
# Posted: 27 Gru 2011 11:18
Odpowiedz
Witajcie, czy przy podejrzeniu zapalenia błędnika kierują do szpitala?
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 4 Sty 2012 12:38
Odpowiedz
Mam 24 lata miesiąc temu lekarz stwierdził, że mam zapalenie błędnika. Przepisał mi tabletki( nie pamiętam początku ale kończyło się na forte_) i niestety zawroty nie ustąpiły. Dodatkowo oprócz chwilowych zawrotów , było mi często nie dobrze jednak nie dochodziło do wymiotów i miałam bardzo niskie ciśnienie. Jak czytam wasze posty zastanawiam się czy te zaburzenie w ogólne przechodzi.
|
Anonim
|
# Posted: 4 Sty 2012 15:27
Odpowiedz
mi zawroty minęły, ale mam łomot w uszach, masakra, to jest uciążliwe, ile to już masz ???
|
skołowana
|
# Posted: 13 Sty 2012 16:24
Odpowiedz
juz miałam to okropienstwo i teraz znowu mi chyba wrociło, ale nie tak gwałtownie jak ostatnio. ostatnim razem obudziłam sie i po lekkim ruszeniu głowy były wymioty, ciagle wymiotowałam. byłam u neurologa, leczyli mnie na jelitowke itd. w koncu moja madra mama zaprowadziła(tak zaprowadziała bo nie byłam w stanie sama sie poruszac) do laryngologa. tam pani odrazu stwierdziła zapalenie błednika. przepisała mi betaserc i juz po paru dniach było lepiej, chociaz dochodziłam do siebie długo. pozdrawiam i nie zycze nikomu tej choroby...
|
Vertigiusz
|
# Posted: 14 Sty 2012 21:15
Odpowiedz
może to BBPV? Betaserc i podobne słabo wtedy słabo pomagają..
--benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)
najpowszechniejsza przyczyna zawrotów głowy u dorosłych; często w 4 dekadzie życia, po urazie głowy à nieodpowiednia aktywacja tylnego kanału półksiężycowatego przez cząsteczki węglanu wapnia zawroty głowy są wywoływane kiedy pacjent leży, wstaje z pozycji leżącej, obraca się w łóżku, patrzy w górę stojąc, zgina się ku przodowi à vertigo trwa mniej niż 1 minutę kiedy głowa zmienia pozycję BRAK szumów w uszach i uszkodzenia słuchu, ale podczas zawrotów głowy mogą wystąpić nudności i wymioty BRAK spontanicznego oczopląsu, dodatni test Dix – Hallpike (Barany), bez innych ocjawów kluczowe do diagnozy: oczopląs z fazą szybką skierowaną ku górze i spiralnie do uszkodzonego ucha zazwyczaj jest samoograniczające się (do 2 tygodni); zawroty głowy związane ze zmianą pozycji głowy występują też w innych chorobach!!! Pacjenta trzeba reewaluować
jeśli BPPV nawraca lub utrzymuje się można wykonać 2 manewry lecznicze: ćwiczenia pozycyjne (Brant – Daroff) [pacjent siedzi na brzegu łóżka a potem szybko kładzie się na boku, chorym uchem do dołu; po zakończeniu vertigo pacjent siada à powtarzać kilka razy, 3 x dziennie aż pacjent będzie miał 2 kolejne dni bez vertigo) i manewr repozycyjny kanału (Epley) [powinien go wykonywać tylko leryngolog!!] -- diagnostyka różnicowa: choroba Meniera (może współistnieć), acoustic neuroma (może naśladować objawy) à jeśli BPPV się utrzymuje to trzeba zrobić MRI z kontrastem
|
grzesiek123
|
# Posted: 24 Sty 2012 13:50
Odpowiedz
Mam na imię Grzesiek i mam 32 lata. Powiedzcie mi wszyscy którzy mieliście rozpoznane zapalenie błędnika ile to u was trwało ? Jak długo mieliście objawy ? Czy występowały nawroty ? Mam podobnie jak Wy paskudne objawy zawrotów głowy, miałem badanie błędnika - wyszedł oczopląs położeniowy a próby kaloryczne były symetryczne. Było podejrzenie że to od kręgosłupa jednak miałem badanie MRI kręgosłupa szyjnego i głowy i wszystko OK, miałem badanie dna oka i też OK. Zawroty pojawiły się prawie 3 miesiące temu i jest ciągle w kratkę raz nie ma objawów a raz pojawiają się zawroty, nudności itd. Nie wiem już gdzie mam szukać pomocy tak się nie da żyć :( Czy może to być BBPV ? Jeżeli tak to jak to zdiagnozować ?
|
Anonim
|
# Posted: 8 Lut 2012 09:24
Odpowiedz
Robcio witam wszystkich, Moja zona ma ten nieszczesny blednik i cala mase z tym zwiazanych dolegliwosci. Jezeli ktos sobie z tym radzi to prosze dajcie znac. Moja zona wszystkie badania ma Ok. Jezeli ktos zna dobrego neurologa lub innego lekarza co moze pomoc to bede niezmiernie wdzieczny
|
|
|
login
Użytkownik
|
# Posted: 8 Lut 2012 09:47
Odpowiedz
Szanowna Pani AlicjaKowalska Moja zona ma ten blednik i skoro pani trafila na dobrych lekarzy to jezeli mozna prosic o namiary jak ich znalezc. Widze ze zonie bardzo ciezko z tym i mnie tez a probowalismy juz wiele
|
Ada 33
|
# Posted: 22 Lut 2012 18:23
Odpowiedz
Hejka czytam co piszecie i widze ze malo osob z tego wychodzi .Ja mam blednik juz rok mam go serdecznie dosc ,nie ma tak ze przestaje sie krecic.Pocieszam sie tym ze wyjde z tego ale czy wyjde..... stracilam juz nadzieje bo to strasznie glupia choroba ktora moze byc nawet cale zycie :( i jak mamy z tym zyc:(
|
Anonim
|
# Posted: 2 Mar 2012 18:59
Odpowiedz
mi przeszlo po 2 miesiacach, ale ucho mnie ciagle boli, oszalec idzie, biore vicebrol forte
|
meg
|
# Posted: 14 Kwi 2012 23:04
Odpowiedz
witam...minelo juz troche czasu i czuje sie juz dobrze a wlasciwie juz zapomnalam ze to paskudna choroba mnie dopadla.mozna powiedziec ze po 4 miesiacach jest ok.musze wam napisac ze jak juz nie wiecie co z tym zrobic i juz macie serdecznie dosyc, straciliscie nadzieje na powrot do normy to sprobojcie TCM (chinska medycyna)mi pomoglo.akupunktura, akupresura i swiecowanie uszu w szczegolnosci ta ostatnia metoda pomaga pozbyc sie tej choroby.ja stosuje te 3 metody i nie mam juz problemu.wiec zachcam i pozdrawiam .szczesliwa i " "zdrowa"....Meg
|
Anonim
|
# Posted: 15 Kwi 2012 17:59
Odpowiedz
witam
|