| Autor |
Wiadomość |
ammdec3
Użytkownik
|
# Posted: 23 Maj 2008 10:40
Odpowiedz
Dzień Dobry, Jesli mozna prosze o poradę w nizej pzredstawionej kwestii:
Od jakiś 3 lat budza mnie w nocy ostr bóle w okolicy odbytu(tak mi się wydaje ze to pochodzi od odbytu). Ból umiejscowiony jest w dolnej cześci pośladków po obu stronach wylotu z odbytu. Ból jest na tyle silny ze pzrez 10 20 czasami 60 minut nie mogę usnąć.Musze wtedy chodzic ale ból i tak prawie nigdy nie mija. Robiłem badania na krew i wszystko jest ok.Byłem również z wizytą u chiruga, który zbadał mnie per rectum oraz anoskpem i powiedział , ze odbyt mam jak niemowlak czyli wszystko ok. Poniewaz nie dowierzałem ww lekarzowi poszedęłm z wizytą do proktologa który zbadał mnie per rectum i również powiedział że wszystko jest ok. I naprawde byłoby wszytko ok gdyby nie fakt , ze co jakiś czas te bóle wracają. Dodam ze wypróniam sie systemtycznie nie mam bólu brzucha czy żłądka. Czym mogą być spowodowane takie bóle i jak to leczyć. Dziękuje za info
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 7 Lip 2008 15:12
Odpowiedz
czy badala sie pani na hemoroidy zeby to wykluczyc
|
Anonim
|
# Posted: 31 Maj 2009 01:44
Odpowiedz
Mam ten sam problem. czy juz Pani sobie z tym poradziła? kowalsk1@tlen.pl
|
Anonim
|
# Posted: 31 Maj 2009 03:03
Odpowiedz
Mam identyczny problem...Mam zamiar iść do chirurga właśnie, bo na razie byłam tylko u lekarza pierwszego kontaktu, który rozłożył ręce...Proszę dać znać, czy już sobie Pani z tym poradziła i w jaki sposób.
|
Anonim
|
# Posted: 1 Sier 2009 15:24
Odpowiedz
Napadowy ból odbytu (proctalgia fugax) charakteryzuje się epizodami nagłego ostrego bólu w okolicy odbytu, trwającego od kilku sekund do kilku minut, częściej pojawiającymi się w nocy. Ulgę w bólu przynosi często zgięcie kończyn w stawach biodrowych. Epizody powtarzają się w nierównych odstępach czasowych, przerwy pomiędzy atakami mogą wynosić od kilku godzin do kilku miesięcy. Pacjenci z proctalgia fugax zazwyczaj nie maja zaburzeń czynnościowych jelit, chociaż istnieje grupa chorych, u których występują zaparcia. Zespół dotyczy 8-14% populacji i częściej występuje u mężczyzn, zgłasza we wczesnej młodości i ustępuje samoistnie w średnim wieku. Etiologia zespołu pozostaje nieznana. Czynnikiem usposabiającym do wystąpienia bólu jest stres. Leczenie napadowych bólów odbytu jest na ogół empiryczne, objawowe, z reguły zachowawcze.
Samoistne przewlekłe zespoły bólowe odbytnicy pozostają jednostkami trudnymi zarówno w diagnostyce, jak i leczeniu. Przy diagnozowaniu samoistnych zespołów bólowych szczególnie należy podkreślić, że rozpoznanie takie można postawić dopiero po bardzo wnikliwej analizie klinicznej i wykluczeniu innych przyczyn dolegliwości, zwłaszcza chorób nowotworowych. Pacjenci powinni obowiązkowo mieć wykonane: anoskopię, rektoskopię, USG przezodbytnicze, zdjęcie RTG badanej okolicy, a w przypadkach wątpliwych tomografie komputerową lub rezonans magnetyczny. Zespoły bólowe odbytnicy często stanowią dla pacjentów problem wstydliwy. Niekiedy zgłoszenie się do lekarza-specjalisty poprzedzone jest wieloletnimi dolegliwościami. Chociaż przewlekłe zespoły bólowe odbytu i odbytnicy nie stanowią zagrożenia dla życia pacjentów, upośledzają w znacznym stopniu komfort ich życia i sprawność fizyczną. Pacjenci z przewlekłymi bólami w odbycie i odbytnicy nie powinni być lekceważeni, gdyż często bóle są tak silne, że uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia.
|
Anonim
|
# Posted: 8 Wrz 2009 15:06
Odpowiedz
mam 18 lat i prowadzę aktywny tryb zycia, uprawiam sporty, pracuje dorywczo a z siedzeniem spotykam sie tylko w szkole. niestety od 2 dni mam problemy z bólem i pieczeniem odbytu oraz miejsc w pobliżu odbytu. w moim wieku i przy moim trybie życia to raczej nie są hemoroidy, wywnioskowałem to po tym, że czytając o hemoroidach wszędzie glówną role odgrywa jakiś gózek a niczego takiego nie wyczówam. byłbym wdzięczny za jakiekolwiek potady
|
Anonim
|
# Posted: 17 Mar 2010 12:04
Odpowiedz
Napadowy ból odbytu (proctalgia fugax)
dzieki za wklejenie tego tekstu. dokladnie to wystepuje w moim wypadku.
|
|
|
pacjent130
Użytkownik
|
# Posted: 9 Mar 2011 14:30
Odpowiedz
Proszę przebadać się czy nie są to hemoroidy. Mogę polecić centrum medyczne certus w poznaniu. Zajmują się tam operacjami żylaków odbytu. Pozdrawiam
|
Anonim
|
# Posted: 15 Mar 2011 09:09
Odpowiedz
Też to mam od lat ale zaobserwowałam,że ból występuje po wcześniejszym zjedzeniu i zapchaniu jelit ciastkami,ciastami,białymi bułkami,pierogami i batonikami.Jak już wcześniej skuszę się na coś to staram się też włączyć do diety trochę surowej kiszonej kapusty,papryki lub gotowane brokuły,kalafior.A jak mimo to (bo też tak bywa) dopada mnie ból pomagają mi doustnie krople uspokajające(dziwne ale naprawdę działa)lub czopek doodbytniczy Hemorectal z balsamem peruwiańskim.Wcześniej prawie mdlałam z bólu.Proktolog stwierdził ,że mam niewielkie hemoroidy i za wąski odbyt,zalecił wkładanie sobie palca z mascią z nitrogliceryną,ale żle się po tym czułam bo mam wadę serca,które waliło niebezpiecznie.I teraz po prostu uważam co jem,czipsy też mi szkodzą.
|