| Autor |
Wiadomość |
ammdec3
Użytkownik
|
# Posted: 23 Maj 2008 10:40
Odpowiedz
Dzień Dobry, Jesli mozna prosze o poradę w nizej pzredstawionej kwestii:
Od jakiś 3 lat budza mnie w nocy ostr bóle w okolicy odbytu(tak mi się wydaje ze to pochodzi od odbytu). Ból umiejscowiony jest w dolnej cześci pośladków po obu stronach wylotu z odbytu. Ból jest na tyle silny ze pzrez 10 20 czasami 60 minut nie mogę usnąć.Musze wtedy chodzic ale ból i tak prawie nigdy nie mija. Robiłem badania na krew i wszystko jest ok.Byłem również z wizytą u chiruga, który zbadał mnie per rectum oraz anoskpem i powiedział , ze odbyt mam jak niemowlak czyli wszystko ok. Poniewaz nie dowierzałem ww lekarzowi poszedęłm z wizytą do proktologa który zbadał mnie per rectum i również powiedział że wszystko jest ok. I naprawde byłoby wszytko ok gdyby nie fakt , ze co jakiś czas te bóle wracają. Dodam ze wypróniam sie systemtycznie nie mam bólu brzucha czy żłądka. Czym mogą być spowodowane takie bóle i jak to leczyć. Dziękuje za info
|
|
|
Anonim
|
# Posted: 7 Lip 2008 15:12
Odpowiedz
czy badala sie pani na hemoroidy zeby to wykluczyc
|
Anonim
|
# Posted: 31 Maj 2009 01:44
Odpowiedz
Mam ten sam problem. czy juz Pani sobie z tym poradziła? kowalsk1@tlen.pl
|
Anonim
|
# Posted: 31 Maj 2009 03:03
Odpowiedz
Mam identyczny problem...Mam zamiar iść do chirurga właśnie, bo na razie byłam tylko u lekarza pierwszego kontaktu, który rozłożył ręce...Proszę dać znać, czy już sobie Pani z tym poradziła i w jaki sposób.
|
Anonim
|
# Posted: 1 Sier 2009 15:24
Odpowiedz
Napadowy ból odbytu (proctalgia fugax) charakteryzuje się epizodami nagłego ostrego bólu w okolicy odbytu, trwającego od kilku sekund do kilku minut, częściej pojawiającymi się w nocy. Ulgę w bólu przynosi często zgięcie kończyn w stawach biodrowych. Epizody powtarzają się w nierównych odstępach czasowych, przerwy pomiędzy atakami mogą wynosić od kilku godzin do kilku miesięcy. Pacjenci z proctalgia fugax zazwyczaj nie maja zaburzeń czynnościowych jelit, chociaż istnieje grupa chorych, u których występują zaparcia. Zespół dotyczy 8-14% populacji i częściej występuje u mężczyzn, zgłasza we wczesnej młodości i ustępuje samoistnie w średnim wieku. Etiologia zespołu pozostaje nieznana. Czynnikiem usposabiającym do wystąpienia bólu jest stres. Leczenie napadowych bólów odbytu jest na ogół empiryczne, objawowe, z reguły zachowawcze.
Samoistne przewlekłe zespoły bólowe odbytnicy pozostają jednostkami trudnymi zarówno w diagnostyce, jak i leczeniu. Przy diagnozowaniu samoistnych zespołów bólowych szczególnie należy podkreślić, że rozpoznanie takie można postawić dopiero po bardzo wnikliwej analizie klinicznej i wykluczeniu innych przyczyn dolegliwości, zwłaszcza chorób nowotworowych. Pacjenci powinni obowiązkowo mieć wykonane: anoskopię, rektoskopię, USG przezodbytnicze, zdjęcie RTG badanej okolicy, a w przypadkach wątpliwych tomografie komputerową lub rezonans magnetyczny. Zespoły bólowe odbytnicy często stanowią dla pacjentów problem wstydliwy. Niekiedy zgłoszenie się do lekarza-specjalisty poprzedzone jest wieloletnimi dolegliwościami. Chociaż przewlekłe zespoły bólowe odbytu i odbytnicy nie stanowią zagrożenia dla życia pacjentów, upośledzają w znacznym stopniu komfort ich życia i sprawność fizyczną. Pacjenci z przewlekłymi bólami w odbycie i odbytnicy nie powinni być lekceważeni, gdyż często bóle są tak silne, że uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia.
|
Anonim
|
# Posted: 8 Wrz 2009 15:06
Odpowiedz
mam 18 lat i prowadzę aktywny tryb zycia, uprawiam sporty, pracuje dorywczo a z siedzeniem spotykam sie tylko w szkole. niestety od 2 dni mam problemy z bólem i pieczeniem odbytu oraz miejsc w pobliżu odbytu. w moim wieku i przy moim trybie życia to raczej nie są hemoroidy, wywnioskowałem to po tym, że czytając o hemoroidach wszędzie glówną role odgrywa jakiś gózek a niczego takiego nie wyczówam. byłbym wdzięczny za jakiekolwiek potady
|
Anonim
|
# Posted: 17 Mar 2010 12:04
Odpowiedz
Napadowy ból odbytu (proctalgia fugax)
dzieki za wklejenie tego tekstu. dokladnie to wystepuje w moim wypadku.
|
|
|