BMI (Body Mass Index) inaczej Wskaźnik Masy Ciała - to matematyczny wzór, biorący pod uwagę wzrost i masę ciała. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Liczne badania epidemiologiczne wykazały, że BMI dobrze koreluje z masą tej tkanki oraz umożliwia ocenę zagrożenia śmiertelnością i chorobowością.
Wzór na BMI: BMI = masa ciała [w kilogramach] / wzrost do kwadratu [w metrach]
BMI | Ryzyko chorób towarzyszących otyłości | |
---|---|---|
Niedowaga | < 18,5 | Niskie (ale zwiększone ryzyko innych problemów zdrowotnych). |
Norma | 18,5 - 24,9 | Średnie. |
Nadwaga | 25,0 - 29,9 | Podwyższone. |
I° otyłości | 30,0 - 34,9 | Umiarkowanie podwyższone. |
II° otyłości | 35,0 - 39,9 | Wysokie. |
III° otyłości | > lub = 40,0 | Bardzo wysokie. |
BMI nie jest wiarygodnym wskaźnikiem zagrożenia chorobami dla kobiet ciężarnych sportowców oraz osób o rozbudowanej tkance mięśniowej, rosnących dzieci i osób w starszym wieku, u których trudno dokonać dokładnych pomiarów wzrostu.