Spośród wszystkich rodzajów herbat za najzdrowszą uchodzi herbata zielona. Po odkryciu kilku związków chemicznych, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego zdrowia, naukowcy w sposób szczególny zainteresowali się składem tej herbaty. I dobrze, ponieważ odkryli w niej wiele ciekawych rzeczy.
Okazało się, że w zielonej herbacie można znaleźć całe bogactwo antyoksydantów. Przede wszystkim grupę związków polifenolowych o nazwie - katechiny. Te niezwykle silne antyoksydanty dały się poznać w najnowszych badaniach jako związki przeciwwirusowe, spowalniające starzenie oraz mające bardzo korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, a tym samym na nasze samopoczucie. Testy kliniczne bezsprzecznie ujawniły, że katechiny nie znają litości dla zabójczych dla nas wolnych rodników skutecznie wymiatając je z naszego organizmu.
Witamina C oraz E uważane są za bardzo silne antyoksydanty. Tymczasem w zielonej herbacie naukowcy znaleźli związek o nazwie – galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. Badania ujawniły, że jest on przynajmniej sto razy bardziej skuteczny niż witamina C oraz przynajmniej dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek oraz DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do nowotworów, chorób serca oraz innych poważnych dolegliwości. Inny bardzo silny antyoksydant znaleziony w czerwonym winie – resveratrol – również pozostaje w tyle za EGCG, posiadając dwukrotnie niższy potencjał antyoksydacyjny.
Podczas fermentacji, której w procesie produkcji często poddaje się również herbatę, katechiny ulegają utlenieniu do związków chemicznych o nazwie: teaflawiny oraz tearubiginy. Zatem niesfermentowana herbata bogata jest w katechiny, a sfermentowana w ich utlenione pochodne. Tym właśnie charakteryzuje się herbata czarna, której pozytywny wpływ na zdrowie jest znacznie mniejszy. Ponadto zielona herbata jest również bardzo dobrym źródłem innych flawonoidów zwanych flawonolami. W procesie fermentacji flawonole na szczęście nie ulegają utlenieniu, dzięki czemu możemy się nimi cieszyć zarówno w herbacie, która przeszła proces fermentacji jak i w herbacie niesfermentowanej.
Dla zielonej herbaty znaleziono również szereg innych zastosowań. Okazało się, na przykład, że mięso zwierząt, do których paszy dodaje się zieloną herbatę, dużo lepiej się przechowuje. Dzieje się tak ponieważ zawarte w herbacie katechiny stabilizują a-tocoferol w mięśniach zwierząt, które dzięki temu dłużej zachowują swoją wysoką jakość. Ponadto okazało się również, że dodatek herbacianych polifenoli do smażonych produktów przyczynia się do poprawy ich oksydacyjnej stabilności, która ma oczywiście niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Efekt ten szczególnie widoczny jest podczas smażenia makaronów.
Ostatnie badania pozwoliły naukowców rozwikłać zagadkę mechanizmu pozytywnego oddziaływania polifenoli z herbaty na nasz organizm. Okazało się, że ich antyoksydacyjna aktywność wynika z bezpośredniego oddziaływania na nasze białka w postaci interakcji polifenol-białko. Odkrycie tego mechanizmu może w przyszłości torować drogę do innych odkryć.
Naukowcy podzielili pozytywne oddziaływanie herbaty na organizm ludzki na kilka grup: redukcja wysokiego ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cukru we krwi, zapobieganie rozwoju nowotworów, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ten ogólny podział nie pozwala nam opisać wszystkich pozytywnych efektów, jakie doświadczymy pijąc zieloną herbatę, powinien jednak w znacznym stopniu wpłynąć na nasze decyzje czyniąc nas bardziej świadomymi konsumentami.